5LETEK a háztartásban


Néhány tipp: MI MENNYI?

Egy evőkanál liszt = 1,5 - 2 dkg
Egy evőkanál gríz = 1,6 - 2 dkg
Egy evőkanál zsemlemorzsa = 1,2 - 1,7 dkg
Egy evőkanál zsír vagy vaj = 3 - 4 dkg
Egy evőkanál olaj = 2.5 dkg
Egy evőkanál cukor = 1,5 - 2 dkg
Késhegynyi só,fűszer = 0,4 - 0,6 dkg
Egy evőkanál tejföl vagy tejszín = 1 dkg
Egy evőkanál túró = 1,2 - 1,5 dkg
Kávéscsészényi rizs = 2 dl
mokkás csészényi rizs = 0,5 - 0,8 dkg
10-12 db közepes krumpli = 1 kg
8-10 közepes alma = 1 kg
1 fej közepes káposzta = 1 kg


                                                         A SÓ TÁROLÁSA

 A sót mindig szárazon tároljuk.Papírzacskóba téve helyezzük műanyag zacskóba és szorosan zárjuk be a száját.
 

 AZ ÉTOLAJ TÁROLÁSA

  Az olívaolaj tovább marad friss,ha az üvegbe,flakonba,egy szem kockacukrot teszünk!,sötét száraz helyiségben
 

 tároljuk.Ha megavasodott az olajunk,öntsünk néhány csepp tiszta szeszt,vagy rumot (nem a pociba!)-majd légmentesen zárjuk le.Három négy nap múlva megszűnik az avas íz.

HOGY NE FUSSON KI A TEJ!

A tej forralása előtt az edényt először öblítsük ki hideg vízzel,mert így nem ég le!
Forralás előtt kenjük körül az edény peremét kevés vajjal!

NE SPRICCELJEN A ZSÍR!

Sütésnél,illetve párolásnál először az edényt hevítsük fel,csak azután tegyük bele a zsiradékot.
Tehetünk még bele sót az is megakadályozhatja.


HOGYAN SZELETELJÜK A FRISS KENYERET-KALÁCSOT?

Meleg kenyeret,vagy kalácsot,forró késsel szeleteljünk.

HOGYAN KÉSZÜL A JÓ KÁVÉ?

A kávé vize mindig friss,hideg legyen.Hintsünk néhány szem sót főzés előtt a kávába,jobb lesz az aromája!.


NEM CSÍPI SZEMÜNKET A HAGYMA:
Ha a vágása közben egy kortynyi vizet veszünk a szánkba!

FOKHAGYMA EVÉS UTÁN:
Rágjunk kávészemet,esetleg friss petrezselymet.

NEM ÉG MEG A ZSEMLEMORZSA:
Ha bundázott ételt sütünk,tegyünk a zsiradékba néhány fogpiszkálót!

NEM VÁLIK LE A HÚSRÓL A BUNDA:
Ha panírozás előtt a húst szárazra törölgetjük!

NEM REPED FEL A TOJÁS HÉJA:
Ha a főzésnél egy kis sót teszünk a vízébe.


A PISKÓTÁBAN,GYÜMÖLCSKENYÉRBEN A CSERESZNYE MEGGY,MAZSOLA NEM ÜL LE AZ ALJÁRA:
Ha a gyümölcsöt előbb lisztbe forgatjuk.

HA A SZÁRAZBABUNK HOSSZAS FŐZÉS UTÁN SEM PUHUL MEG:
Tegyünk a főzővízbe 1 mokkáskanál szódabikarbónát!


NE DOBJUK EL A CITROM HÉJÁT!
Kiváló kéztisztító,különösen akkor ha főzelékfélét,zöldséget gyümölcsöt vágtunk,ill, magoztunk,
a bőrfelületet dörzsöljük át vele majd szappanos meleg vízzel öblítsük le.


HA GOMBÁT KÉSZÍTÜNK!
Először a szárak homokos részét vágjuk le,majd a gombát,váltott bő vízzel többször átmossuk.
NEM ÁZTATJUK!
A fejekről a héjat nem kell lehúzni,csak a hibás részeket kivágni.

NEM SZIKKAD KI A KENYÉR!
A kenyeres zacskóba tegyünk egy szelet zellert!

A VELŐS CSONT MINDKÉT VÉGÉT SÓZZUK BE!
mielőtt főzzük,így nem fő ki a velő!

HÚSGOMBÓC FŐZÉSNÉL VAGY FASÍRT KÉSZÍTÉSNÉL!

kezünket langyos vízezve formázzuk a gombócokat,egyenletes és sima lesz.

HA A DUGÓHÚZÓ HIÁNYZIK!
Csurgassunk forró vizet az üveg nyakára!-de ne jéghideg üvegre,mert szétrobban!
A forróvíztől megmelegedett levegő kinyomja a dugót.

HA A KOVÁSZOS UBORKA MEGPIMPÓSODIK!
Akkor az üveget állítsuk egy edénybe,öntsünk rá annyi ízesített salátalevet,hogy túlcsorogjon
az üveg száján.A pimpó kicsurog az üvegből,az uborkát elfogyaszthatjuk.

A ZOMÁNCEDÉNYEK SÚROLÁSÁRA!
Sót használjunk,nem veszti el a fényét.

NE IDEGENKEDJÜNK MEGBARNULT ZOMÁNC EDÉNYÜNKTŐL
Főzzünk benne nyers burgonyát,hagyjuk benne egy napig,majd újra forraljuk fel

CSILLOGÓ LESZ!

A SERPENYŐ ALJÁT,HA ODAÉGETT AZ ÉTEL
Hintsük be vastagon sóval,hagyjuk állni néhány óráig,s már könnyen letisztíthatjuk

A VÖRÖSRÉZ EDÉNY:
Legjobb tisztítószere a sós ecet.A megfeketedett sárgaréz edényeket ecettel kevert súrolóporral dörzsöljük át és csak azután szidolozzuk.

ROZSDÁS KÉST:
Petróleumba mártott parafadugóval tisztíthatunk meg.

HALSZAGÚ EDÉNYT:
Forró ecetes vízzel mosogassuk el.

HA EGY DARÁLÓT HASZNÁLUNK TÖBB FŰSZERHEZ:
Könnyen átvehetik egymás szagát.
Ne mossuk vízzel,hanem egy fűszer ledarálása után engedjünk át rajta 1-2 evőkanál sót.

VÁGÓDESZKÁNK-FAKANALAINK SZAGA ELTÜNIK:
Ha lemosás után sót szórunk rá és hagyjuk állni rajta kb: 10 percig.
Meleg vízzel leöblítve,szagtalanok lesznek.

AZ ÜVEGPOHARAINK FÉNYESEK LESZNEK:
Ha sós vízben mossuk és hideg vízzel öblítjük át őket.



TURPISSÁGOK A KONYHÁBAN!

1.
   A  zsemlyegombócot úgy főzöm ki, hogy egy dupla alufóliát megkenek olajjal,
   ráöntöm a masszát, becsomagolom. Téglalap alakúra formázom, hústűvel
   megszurkálom, így teszem a forrásban lévő vízbe. Főzés közben tűpróbát
   ajánlok. Ha megfőtt, a fóliát lehámozom, az olaj miatt könnyen lejön.
   Szeletelem, mint a bagettet.
  
2.
   A  petrezselyem-, lestyán- és zellerlevelet szárítás után összekeverem, így
   teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom
   (fasírozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc
   galuskájába is szórok.
 
 3.
   Ha szilikonformában sütünk, a tűpróbát makarónival vagy spagettivel végezzük,
   így biztos nem károsodik a forma.
  
4.
   A  krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt hagymát
   teszünk.
  
5.
   Ha  a szárazbabhoz főzés közben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab ízét,
   legyen az főzelék vagy leves.
 
 6.
   Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem \"köpköd\" sütés
   közben
  
7.
   Amikor  olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól
   megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag,
   zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét
   kifacsarom, és jégkockakészítőbe téve lefagyasztom. Bármikor elővehetem tea,
   limonádé ízesítéséhez. De a kézen lévő halszag eltüntetéséhez is nagyon jó.
  
8.
   Fasírozott  készítésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, így nem ragad az
   edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
  
9.
   A  sovány húsokat panírozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem
   száradnak ki.
  
10.
   A fejes saláta nem tárolható sokáig, előfordulhat, hogy kissé megfonnyad.
   Ilyenkor nyers burgonyaszeletekkel együtt tegyük hideg vízbe néhány
   percre.

   11.
   Fűszereket  nem csak a húsokra tehetünk grillezéskor. Ha a faszénparázsra babérlevelet,
   rozmaringot vagy más illatos fűszereket szórunk, a húsok átveszik az aromás
   illatokat.


   12.
   A    füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolítani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
 

13.
   Ha  túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez,
   stb. teszek bele egy kis kurkumát. Nagyon szép színe lesz    tőle.
  
14.
  
   A    szárított zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és amikor már
   majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Finom az
   íze és az illata.
  
15.
   A    túrógombócot érdemes fagylaltos kanállal szaggatni a forró vízbe. Gyors és
   nem maszatolós.
  
16.
   Ha    a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd
   előmelegített sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
  
17.

Kovászos    uborka készítésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban
   helyezem az üvegbe, így nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
 
 18.
  
   Muffin sütéskor is hasznos egy fagylaltos kanál. Meleg vízbe mártva szépen, egyenletesen
   osztható el a tészta a kapszlikba, amiben sütjük.

18.
     A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
    
19.
     A mikróban újramelegíteni kívánt rántott húst húzzunk el folyó csapvíz
     alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegítjük. Ugyanez igaz bármilyen
     ételre, amit mikróban melegítünk, víz vagy tej rácsöpögtetésével nem
     szárad ki.
   
 20.
     Mikróban melegített folyadékban nem mindig egyenletesen oszlik el a hő  ezért
     miután kivettük, keverjük fel.
   
 21.

Mikrohullámú sütőben is fel lehet olvasztani a csokit, ha vízfürdőbe rakjuk (pl.
     mikrózható tálba félig vizet teszünk, abba pedig beleteszünk egy magas
     falú mikrózható üveget, amibe beleaprítottuk a csokoládét).
    
22.
     Garantáltan nem ríkat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg vízben és a kést is
     bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem
     vágunk, friss felével lefelé fordítsuk a vágódeszkára, így kevesebb
     illóolaj kerül a levegőbe.
    
23.
     Ha megégettük az ujjunkat, és nincs kéznél semmi hideg - mártsuk sóba az
     égett részt: nem fog felhólyagosodni.
   
 24.
     Megmaradt  tojásfehérje, mert csak a sárgája kellett? Tegyük be a hűtőbe a
     fehérjét, és másnapig használjuk fel: rántottához, omlettekhez,
     panírozáshoz lazítónak kiváló, illetve habcsókot is készíthetünk belőle,
     díszíthetünk habjával süteményeket is.
    
25.
    

26.
     Általában minden gyümölcs hűthető  kivéve a déligyümölcsöket. Banánt egyáltalán ne
     tegyünk a hűtőbe, mert nagyon hamar megfonnyad, megfeketedik. (Szeletelve
     már nem.)
    
27.
     Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben! Lehet, hogy azt hisszük, sokáig
     eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szívósodik.

28.
      Ne öntsük ki a befőttek vagy konzervek levét  salátákba, süteményekbe
     tökéletes ízadó komponensek lehetnek.
    
29.
     Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni: amíg a sütőben
     sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt
     beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet  plusz nem
     szaporodik fel a mosatlan sem.
   
 30.
     Ha  a palacsintatésztát szénsavas ásványvízzel vagy szódavízzel készítjük
     cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
     utolsósorban olcsóbb az előállítása is. Kétszer annyi szénsavas
     ásványvízzel vagy szódavízzel még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,
     sokkal több palacsinta süthető belőle.
    
31.
     A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk

 a főzőléhez.
   
 32.
     A  rántott hús sokkal finomabb, ha a panírozásnál a tojásba egy kis sört is
     öntünk.
    
33.
     Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan
     lecsusszan róla a méz!



                                                  34.
     A hússzeletek közé folpackot teszek, így fagyasztom le, mert ezzel a
     módszerrel nem fagy össze. Annyi szeletet veszek ki belőle, amennyire
     szükség van.

 

                                                                35.
    Tésztát,  levest, meggyet, stb. úgy fagyasztok le, hogy egy 1 literes tejes doboz
     tetejét levágom, zacskóval kibélelem, ebbe teszem a fagyasztani valót, ha
     megfagyott, kiveszem a dobozból, így kis téglákat kapok, melyek jól
     pakolhatók a fagyasztóban.

              

5LETEK a háztartásban hozzászólásai

Szólj hozzá

0.035 mp