KÉK HOLD

 

          

Holnap, 2015. július 31-én,pénteken este érdekes csillagászati jelenséget figyelhetünk meg, a KÉK HOLD-at. A jelenség, mint látvány, nem más, mint telihold. Érdekessége az, hogy egyetlen hónap (30-31 nap) alatt másodszorra jelenik meg. Általános az, ha egy évszak alatt a hold háromszor  éri el a telihold fázist. Rendkívüli esetben ez a fázis négy alkalommal ismétlődik. A negyedik alkalmat nevezik KÉK HOLD-nak. Eléggé ritka jelenség, utoljára 2010-ben láthattuk. 

A Kék hold elnevezés hibás, hiszen a második telihold nem lesz kék, semmiben sem különbözik a "közönséges" teli holdaktó. Az elnevezés James Hu Pruitt csillagásztól származik és a "Sky and Telescope " nevű csillagászati lapban jelent meg 1946-ban. A folyóirat 1999-ben elismerte a hibát. Ma már egyszerűen csak teliholdnak nevezik.

A kék hold elnevezés valószínűleg 1883-ból, az indonéziai Krakatoa vulkán kitörését követő időkből ered. A vulkán által kilövelt hamu a Föld atmoszférájába kerülve kék szinben láttatták a Holdat, a Napot levendula színben. Ez a jelenség évekig megmaradt. A felszállott hamu olyan vörös naplementéket okozott, hogy New York körzetében gyakran tűzoltókat hívtak a képzeletbeli erdőtüzekhez.  Kék hold jelenséget láthattak 1983-ban is, a mexikói El Chichon vulkán kitörésekor is.

A népi hiedelem szerint a telihold is rosszat hoz, annál inkább a KÉK HOLD,  babonás félelemmel tekintettek rá és háborúkért, földrengésekért tették felelősé. Tény, hogy az 1977-es  romániai,7,2 fokos, a 2004-es indonéziai 9 fokos földrengés és tsunami is teliholdkor történt.

A népi hiedelem szerint a kék hold háborúkat, szerencsétlenségeket hoz. A kék holdat követően az időjárás is mindig rosszra fordul.

Nagy Britániában végzett tanulmány szerint teliholdas éjszakákon az emberek viselkedése is különösebb és az egészségre is rossz hatással van. A lengyel származású Michal Zimecki profeszor állítja, hogy teliholdkor több gyilkosság történik.

Legyünk elővigyázatosak, az soha sem árthat!

                     

             

 

 


 

KÉK HOLD hozzászólásai

Szólj hozzá

0.03 mp