KISBOLDOGASSZONY NAPJA

       Szűz Mária születésének napja. Az apokriff iratok szerint, Joachimnak  és Annának még 15 év házasság után sem született gyermeke, ezért a zsidó törvények szerint átkozottaknak nyilvánittattak és a főpap még az áldozatukat is visszautasitotta. E fölötti nagy bánatukban jelentette nekik Gábriel arkangyal Mária születését.

Azért lett szeptember 8-a az ünnep, mert ezen a napon szentelték fel azt a jeruzsálemi templomot, amely azon a helyen áll, ahol a hagyomány szerint Szűz Mária született. Ez a templom ma is áll, Szent Annának szentelve

A XII. századtól kezdve kerül szeptember 8-ra az ünnep. Magyarországon a XVIII. században fejlődött ünneppé. Ekkor fejlődött ki számos népszokás is. 1955-ben eltörölték.

Ma, számos Kisboldogasszony templom vagy kápolna van, melyeknek általában ezen a napon van a búcsújuk. A legismertebb zarándokhely a csiksomlyói és máriaremetei Kisboldogasszony-templom, ahol már számos csoda  történt.

Ez a nap határnap a nyár és az ősz között.

        

Népszokások

Ennek a napnak a hajnalát a hívők a szabadban várták, és „csatlakoztak az angyalokhoz”, akik a mennyben örvendeztek a Szűzanya születésén. Együtt mondták: „Boldog vagy szentséges Szűz Mária és minden dicséretre méltó, mert belőled támadt az igazság Napja, Krisztus, a mi Istenünk.” Aki érdemes volt rá, az megláthatta a felkelő napban Szűz Máriát.

A gyermekáldásért imádkoztak a gyermeket óhajtó asszonyok, könnyű szülésért a gyermeket várók, jó párért a párkereső lányok.

Ez az utólsó nap, amikor jó gyógyerejü gyógyfüveket gyűjthetünk.

Ha nem tudták Egyed napján az őszi búzát elvetni, akkor Kisboldogasszony napján vetették el. A szárított búzát szétterítették, hogy a pap szentelt vízzel meghintse, miközben a jelenlévők imádkoztak. Az Istent kérték, hogy szentelje meg harmattal, az „Úristen szentelje meg” ima kéréssel. Majd vetésnél, a megüresedett zsákokat feldobálva kérlelték Istent, hogy olyan nagyra növessze a gabonát. Az ilyen gabona bőven terem és nem üszkösödik meg.

Ha ezen a napon esik, akkor nem jó a vetésnek.

A dióverés kezdetének napja.

A nép megfigyeléshez tartozik, hogy a fecskék ezen a napon hagyják el Európa ezen részét és a Közel-kelet érintésével költöznek délre.

     

KISBOLDOGASSZONY NAPJA hozzászólásai

Szólj hozzá

0.043 mp