Szent János Virága

A tejoltó galaj (Gallium verum) floare de sanziana

 

népies nevei: Szent Antal virága, Szent Iván virága, Szent János virága, kásafű, tejzsugorító fű, Szent Iván seprűje.

Keresztelő szent János születésnapjának (június 24.) jellegzetes virága, sok hagyomány fűződik hozzá. Egyes vidékeken Szent János vagy Szent Iván éjszakáján választották meg a falu legszebb lányát és fejére ebből a virágzó növényből fontak koszorút. Férjjósló szerepe is volt: a hajnalban szedett növényből koszorút fontak a lányok, azt feldobták a házuk tetejére, ha fennakadt az ereszen, még abban az évben férjhez mentek, ha visszaesett, még várhattak egy évet.

A legenda szerint Jézus bölcsőjét többek között galajjal bélelték. Egyike volt azoknak a szent növényeknek, melyeket Mária növényeinek neveztek. Szülő asszonyok ágyába galajt tettek, hogy megvédje az anyát és gyermekét a rontástól

. 

 

 

A közönséges, ragadós és a tejoltó galaj a galajfélék (Rubiaceae) családjába tartozó lágy szárú, hazánkban gyakori előfordulású növények. A ragadós galaj egy éves, kapaszkodó vagy fekvő, 30-150 cm magas szárú növény. A nevéből eredően ragadó. A közönséges és a tejoltó galaj évelő tarackos növények, száruk 30-100 cm magas. Mindhárom faj szára négy élű, leveleik keskenyek, szálasak, örvösek. Virágzatuk buga, a tejoltó galaj pártája sárga, a másik két fajé fehér. A tejoltó galajt egykor a sajtok készítésekor a tej oltására használták. A ragadós galajt ma már ritkábban gyűjtik.

Élőhely: Sziklás és köves hegylejtőkön, pusztai tölgyesekben, száraz réteken, utak mellett, töltéseken. 

 

Hatóanyagai:

 

Többnyire flavonoidokat,  cserzőanyagokat, illóolajat tartalmaz. Fővirágzásakor, általában június-júliusban gyűjtjük a föld feletti, maximum 40 cm-es hajtásokat 

Szinte azonos jó tulajdonságokkal rendelkezik mindhárom galajféle.

A tejoltó galaj vízhajtó, görcsoldó hatású. Vese és epebajokra, epilepsziára, mirigydaganatokra használjuk.

Veseműködés javítására, húgyúti gyulladásra reggel egy csésze teát kell inni éhgyomorra. Addig kell inni, míg a panaszok el nem múlnak. Májfertőzésre, epehólyag gyulladásra napi 1-3 csészével igyanak étkezések előtt.   mirigyrendszer működésének javítására heti 2-3 csésze tejoltó galajból készült tea ajánlott.

A tejoltó galaj külsőleg pikkelysömörre, övsömörre, nehezen gyógyuló és égési sebekre használható a teája borogatásként vagy lemosásra.

 szen János tüze és a szentjuánák

Szent János Virága hozzászólásai

Szólj hozzá

0.035 mp