ÁLLATI IDŐJÓSLÁS

 Nemcsak a napoknak tulajdonitott időjósló szerepet, de  a régi idők embere megfigyelte az állatok viselkedését is és ezekre hagyatkozva "jósolta" meg az időjárást.

Se szeri, se száma azoknak az állatoknak, amelyekről a néphit tudni véli, hogy érzékenyek az időjárás változásaira. Dédanyáink házi időjósai a tűzfalon, lépcsőkön rajzó hangyák voltak, dédapáink pedig szívesen hajlottak a zöld lombok között meghúzódó apró levelibéka figyelmeztető szavára. Fecskék röpte, denevérek csapongása, szentjánosbogarak fényének  pislákolása, porban hentergő, vakaródzó háziállatok, halak és hüllők viselkedése figyelmeztetett a múlt időkben a közelgő időváltozásra. Ma ezekből a "jósjelekből"már keveset ismerünk. A városi ember egyre könnyebben hajlik arra, hogy babonának, koholmánynak vélje a múlt idők embereinek megfigyeléseit. Pedig az élő szervezetek időérzékenysége korántsem babonaság.
 Ime néhány megfigyelés, ami ma is érvényes:

pióca giliszta                                                                         keresztespók

Pióca: ha mozdulatlanul fekszik a viz fenekén, szép időt várhatunk, de ha a víz színe közelében vagy éppen  a levegőn tartózkodik, esőre van kilátás. Meleg nyári napokon a vízből kimászó pióca zivatart jósol a hiedelem szerint.                                                          

Földigiliszták tömegesen jelennek meg a kertben, udvaron, sokáig fog tartani az esős idő.                                                         

Keresztespók :szép időt jelez, ha este szorgalmasan dolgozik, nagy hálót készít, vagy ha már kora reggel hálója közepén ülve les a zsákmányra. Ugyancsak jó időt jelez, ha szorgalmasan ide-oda futkosva hálóját javítgatja. Ha nincs a hálója közepén, nem serénykedik a kifoltozásán sem, mozgása lomha, lassú, erősen valószínű, hogy mihamar esőre fordul az idő.                          

Méhek: Ha reggel nem akaródznak kimenni a kaptárból, biztos, hogy nemsokára nagy idő, zivatar köszönt a vidékre. Ha a méhek kimennek ugyan, de nem repülnek messze a kastól újra eső várható.  Amikor szokatlanul korán, tömegesen térnek vissza a kaptárakhoz a méhek, délutáni záporesőre, zivatarra számíthatunk.  A népi megfigyelés hasonlóképpen vélekedik az estefelé élénken röpködő dongókról, darazsakról is.  

   méh     dongó    darázs   hangya                                                                                                                                                

Hangyák csapatosan szállítják bábjaikat (az úgynevezett hangyatojást) vissza a bolyba, eső, zivatar közeleg, a bolyokból seregesen előbújó hangyák, különösen a kertes házak környékén előforduló gyepi hangyák rajzása, repkedése az időváltozás közeledtét jelenti.                                                                                                                                                                                             

Legyek: eső lesz, ha  nagyon csipnek.                                                                                                                                                                   Szentjánosbogár:  Ha szokatlanul élénken csillognak, nagyon erősen világítanak, másnapra mi is ragyogó napot, derült eget várhatunk.                                                                                                                                                                                                           

Halak: ha a vizből kiugrálnak eső közeledik. Ha  zivataros időben a víz színéhez közel úszkálnak a halak, számítanak az idő mielőbbi jóra fordulására.Tartós, csendes esők előtt a halak a víz mélyébe merülnek, és a fenékhez simulnak.  Ha hevesebb eső közeledik, nyugtalanok, gyakran fel-felszökkennek a vízből, ide-oda cikáznak. Pusztító vihar előtt iszapba fúrják magukat, így várják meg az ítéletidő végét.                                                                                                                                                                                       

Leveli béka:   órákkal vihar előtt már izgatottá válik, ide-oda szökdel, akár fák ágaira is, majd meglapul egy arra alkalmas búvóhelyen, a moha között vagy a víz fenekén, és ott várja meg a  " nagy idő "végét. Hangos esti brekegésükből másnapi esőre számithatunk. 

  szentjánosbogár   leveli béka                                                                                                                                                                                                 

Baromfi:   hogy ha nagyon fürdik a porban a baromfi, változni fog az idő. Ha a kakas napáldozta után kukorékol, tartós esőt jelent" - mondja a nyári időszakra utaló egyik regula. A másik a téli nagy hidegeket követő enyhülést jelzi ekképpen: Ha a kakasok éjfél után gyakran (a szabály szerint minden félórában) kukorékolnak, meglágyul az idő." A páva éles, makacs rikoltozását eső előjelének szokták tekinteni.   Különös időjóslók a libák, érdemes őket szemmel tartani. Ha a libák felsorakoznak a trágyadombra, s ott sorba leülnek, pár napon belül zuhogni fog.                                                                                                              Veréb: ha a porban fürdőznek ezt követheti az idő elromlása. Esténként hangos vidám csiripelésük szép időt jelent, de ha éjszakára vonulásban szokatlanul csendesen, hallgatagon bújnak össze az ágak között vagy a vadszőlő levelei alatt, akkor esőt éreznek a levegőben.                                                                                                                                                                         Molnárfecske: házak között  élő rövidebb farkú, lisztesfehér mellényű molnár fecske esős időben és az előtt is szeret magasan repkedni,  az igen hosszú farkú rozsdavörös torkú füsti fecskére látszik érvényesnek az a megfigyelés, hogy eső előtt alacsonyan röpül. 

  veréb   füstifecske                                                                                             molnárfecske                                                                                                                                                                                                                   

Gólya: ha földközelben repül és mezőn bogarászik néhány órán belül eső lesz.                                                                                                                                                                                                                                            Ha erősen nyugtalanok, hangosan csattognak a pintyek, szokatlan időben, már délelőtt. vagy déltájt fütyörésznek a rigók, azt jelzi a kirándulónak, jó lesz  komolyabb fedél után nézni, mert valahol már nehéz idő van készülőben.                                                 

Varjú-csapat megérzi a közeledő időváltozást, kóvályogva keresi a helyes irányt, igyekszik " meglépni " a havazás elől. A csoportos tájékozódáskor a magasban kóválygó körmenetbe a " havat kérő " varjak közé gyakran elvegyülnek csókák is. 

    pinty  rigó  varjú                                                                                                                                                             

Kutya állandóan vakarózik, homokban, porban hentereg, eső lesz.                                                                                                  

Macska:  hosszan mosakszik, tartós esőre van kilátás. Álmos, kedvetlen a cirmos, nem vadászgat ilyenkor, nagyokat alszik és bundája csinosításával tölti az idejét.                                                                                                                                                          Szamár: Esőt érezve nagy kedvetlenül lógatja a fejét, keveset mozog, el-elmaradozik a vonuló nyájtól. Más állatok náluk szokatlan ugrándozásba, fickándozásba kezdenek.                                                                                                                                                     

Juhok: Ha a havason szép időben hegynek felfelé legelnek,  szép marad az idő, míg ha az állatok maguktól lefelé, a völgy, az esztenák felé húzódva legelésznek, esőt várhat a pásztor. Az is szép idő jele, ha estefelé is élénkek a juhok, ugrándoznak, hancúroznak. De ha reggel nem akarnak az akolból kimozdulni,  el lehet készülni az esőre. Esőt, időváltozást (késő őszön havazást) jelez, ha ok nélkül összevissza bégetnek, öklelik egymást a karámba zárt áltatok.

Kecskék: ha sietve indulnak a karámok felé, rövid időn belül kitör a vihar.

Szarvasmarhák:  nyugtalanok eső, időváltozás előtt. Igen nyalogatják az orrukat, és magasra tartott fejjel szimatolják az esőt.

Közeli esőt jelez:
 a lóhere a leveleit összehúzza,   a zab szalmája erősen ropog
 megereszkedik a szerszám nyele,  a kocsiküllő nyikorog, megereszkedik a pipa szára.

Esőre figyelmeztet: 

ha a mezőn is hallani a harangszót,  ha messzi terjed a  trágya szaga,  ha a tejút pislog, ha a szentjánosbogár nagy fénnyel világlik.
ha nyilal a tyúkszeme,  ha viszket a füle, ha viszket a hónalja, ha viszket a talpa.

0.039 mp