DECEMBERBEN VOLT AKTUÁLIS

                                        DECEMBER

" Fagyos éj, ádvent, betlehem, karácsony, Csillagfény Márián, gyermeken, tar ácson. Mint lassú, játszi láng, megrebben a lélek: Leng a súgárszilánk, pelyhekben az ének. " Lázári René Sándor
 
                                          
        
 
KARÁCSONY HAVA, BAKK HAVA, TÉLELŐ HAVA ÁLOM HAVA, Istenfiak hava didergő DECEMBER, nevét a latin decen= tizedik szóból kapta, nem követve Julius Caesar naptárreformját. Téli álmot alszik a természet, alszik az erdő, alszanak a vadállatok.Avar között vackol a sün, fészkében a mókus. Szenved az őz, a vaddisznó és az itt telelő madársereg. Éheznek és nagyon sok van még tavaszig. Csak a fák állják a tél támadását. Ők nem fáznak, pedig régen levetették lombruháikat.Nagyon ritkán fagynak ki, akkor is inkább egy-egy kényesebb gyümölcsfa. Az erdő fái télen nem nőnek, háztartásuk szinte teljesen lelassul, nem vesznek fel táplálékot a talajból. Önmagukat őrzik tavaszig. Decemberben délelőtt virrad, délután sötétedik. A végtelennek tűnő téli estékre számos szokást, ünnepet talált ki magának az ember. De az egész hónapot meghatározza, kitölti az év második legnagyobb ünnepe a KARÁCSONY.
Előtte a négy ADVENT-i hét, a hajnali misékkel ( rorate), amit itt ANGYALI MISÉ-nek neveznek.
 
 
 
Végül a hónap utolsó napja a :SZILVESZTER
 
 
gombócfőzés
 
A Nyárád-mentén nem volt szokásban a nagy, dáridós Szilveszterezés.
A református vallású KISGÖRGÉNYBEN például úgy ünnepelték az évek fordulását, hogy:fél 12 órakor a falu népe összegyűlt a templom elé. A legények és férfiak felmentek a toronyba, majd háromnegyed 12 órakor meghúzták a harangokat háromszor, azt jelezve, hogy meghalt az óév. Azután összehúzták a harangokat. Elénekelték a 101. éneket "Ó, mily rövid ez az élet", 12 órakor a nagy harang nyelvével 12-öt ütöttek.Ezután elénekelték a 103-as éneket "Ez esztendőt megáldjad..." kezdetűt, aztán mindenki hazament, vagy egy-két család együtt borozgatott beszélgetett még 1-2 óráig de azután nyugovóra tértek, hiszen reggel korán már "kúrálni" kellett a jószágot.

                            
 
DECEMBER JELES NAPJAI
 
december 4. Borbála napja: Söpörni sem szabad, mert elsöpörnék a szerencsét. Akárcsak az egész téli ünnepkörben, Borbála-napkor sem hoz szerencsét a házra a női látogató, ha mégis odatévedne, seprűvel verik ki. A boszorkányok rontása miatt tilos ezen a napon ruhadarabot kint hagyni. Az ajándékozás, kölcsönzés is elvinné a szerencsét a háztól. Vannak erre a napra javasolt tevékenységek, így a tollfosztás, a borfejtés. Tilos a fonás is ezen a napon.

december 6. Szent Miklós napja :  Hajdanán nem volt szokásban. Az ajándékozás ma ismert formája falvainkban körülbelül ötven éve terjedt el, és még később a piros ruhás Mikulás figurája. A csizmát, cipőt az ajtó elé tették, Büntetésül a szülők vereshagymát, krumplit, virgácsot tettek a cipőbe a rossz gyereknek, és süvegcukrot, törökmézet ajándékul a jó gyermeknek.

december 21. Tamás nap:  ezen a napon vágott disznó hájának Tamás háj a neve. Kelések gyógyítására használták. A sózott disznóvért köszvény kezelésére használták.

december 24. Karácsony vigiliája:  A gazdasszony megterítette az asztalt. a gazda bekopogott, belépett és a kezében lévő rostával háromszor megfordult. A rostában méz, dió, alma volt a család minden tagja számára. Kenyeret is behozott a hóna alatt, majd diót vetett a szoba négy sarkába. Ezután pálinkát ittak, és elmondta a karácsonyi köszöntőt:
"Adjunk hálát az Atya Úristennek, hogy megadta érnünk ezt a mai dicsőséges szent napot, úgy mint Ádám és Éva napját. Adja a fölséges Atya Úristen, hogy továbbra is megérhessük jó erőben és egészségben, isteni áldásban és békességben. Adjon az Úristen a gazdasszonynak tyúkot, ludat, a gazdának bort és búzát, a megholt élőknek örökké való nyugodalmat. Isten áldjon meg bennünket!"
Ez után megvacsoráztak, és beszélgetve várták az éjféli misét. A református vallásúak már vacsora után elindultak kántálni. Karácsonyfa állítás csak a II. világháború után jött szokásba.

december 25. Karácsony napja:  Jézus Krisztus születésnapja. Családi ünnep, szigorú dologtiltó nap

december 26. Szent István vértanu napja:  névnapköszöntések, este rendszerint kosaras bál

december 26. Szent János napja:  névnapköszöntések

december 31. Szilveszter napja:  gombócfőzés, ólomöntés, hagymakalendárium készitése, zajkeltés, nyájforditás
 
 
 
 
DECEMBERI IDŐJÓSLÓ NAPOK
 
"Hóval lepett égi úton Mikulás már útra kél...." Zelk Zoltán
" Fagyos éj, fölborult betlehem, karácsony...." Lázári R. Sándor6. ( Miklós napja) Mert ilyenkor már havazik, mire azt mondják: Miklós megrázta a szakállát, melyből a karácsonyi időjárásra következtettek.
21. (Tamás napja) Ha Tamás reggelén friss hó esett, boldog, békés karácsonyt remélhettek.
24. (Ádám, Éva) éjjelén a szél : ha keletről fúj marhavészt, nyugatról emberek halálát, délről betegséget hozott. Ha szépen hullott a hó : Karácsony éjszakáján, ha szépen hull a hó, reménységet ád, hogy lészen minden jó."
25. (Karácsony napja)  A téli napforduló ősi ünnepe.ha ezen a napon szép tiszta az idő, jó évet reméltek. A Nyárád mentén ettől a naptól kezdték a KARÁCSONYI KALENDÁRIUMOT. Ez megfigyelésen alapult. Karácsony első napjának időjárása megfelel január időjárásának, és így tovább, hogy majd január 5. napja megmutassa: milyen idő várható a következő decemberben. Amelyik évben Karácsony első napja VASÁRNAP-ra esik, kemény, hideg télre lehet számítani.
26.( Karácsony 2. napja ) termésvarázsló nap. Ha zúzmarások a fák, és kisüt a nap, akkor a hiedelem szerint jó makktermés várható.
31. (Szilveszter napja) ha Szilveszter éjjelén eső esett és másnapra a nap is kisütött, semmi remény nem lehetett a következő évi bő termésre. Ám, ha szép tiszta idővel köszöntött be akkor: " Szilveszter jól végezte nekünk az időt, remélhetünk ezután boldog, jó esztendőt"
 
 
 
  
 
 
 
  DECEMBER A KONYHÁBAN: 

 
 
 
 
 
 
 
 
Borsas lé: (leves)

3 evőkanál lisztből kevés zsiradékkal barna rántást készíteni. Belekeverni 1 késhegynyi pirospaprikát és azonnal felönteni 1-1,5 liter hideg vízzel.Beletenni egy fej hagymát egészben, 1 babérlevelet, ízlés szerint sót, ecetet, cukrot, jól összefőzzük és átszűrjük. Visszatesszük a tűzre és személyenként 1-2 tojást főzünk bele és jól behintjük őrölt borssal. Tálaláskor tejfölözhetjük .

Tóros pecsenye

A disznónak abból a részéből készült, amit a bontás megkezdése után azonnal kivágtak a nyaki részből, ahol kissé kövéres is volt, mert a saját zsírjában kellett megsülnie az apróra kockázott húsnak. Állandó keverés mellett kevés vizet tőltögettek alája, amikor megpuhult sózták, borsozták, majd kevés bort töltöttek rá és zsírjára visszasütötték. Puliszkával és cékla savanyúsággal fogyasztották.

Kocsonya

Hozzávalók: 1/2 disznófej, 2 boka, 1/2 kg bőrös sovány hús és némi bőr, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál szemes bors, só ízlés szerint, de finomabb, ha kissé sósabb.
A húsokat megmossuk, daraboljuk és hideg vízbe (annyi, hogy jól ellepje) feltesszük főni egy hatalmas edényben egy fej megtisztított, cikkekre szedett fokhagymával, sóval, borssal. Ha forr, azonnal minimál takarékra csendesítjük alatta a hőforrást, mert csak gyöngyözve szabad neki főni, különben zavaros lesz a kocsonya. Folyamatosan lehabozva addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, leválik a csontokról. (ez úgy 6-7 óra!) Ekkor levesszük az edényt a tűzről, szűrőkanállal kiszedjük a húsokat . Ha a húsok már annyira kihűltek, hogy meg tudjuk fogni, kicsontozzuk és mély tálakba rendezzük. A húsokra rámerjük egy szűrőn keresztül a levet, amit előzőleg lefölöztünk a zsírtól. Hagyjuk, hogy megdermedjen valami jó hűvös helyen, de nem mélyhűtőben! Megfagynia egyáltalán nem szabad! Amikor annyira dermedt, hogy a tálat felfordítva sem esik ki, fogyasztható. Tetejére pirospaprikát szórunk és ecetes hagymával fogyasztjuk. ecetes hagyma: 1 fej hagymát megtisztítunk, szeleteljük és megsózzuk. Ráöntünk 1 deci vízben elkevert 1 evőkanál ecetet és késhegynyi cukrot.

 
Lencse leves:

1 kisebb fej hagymát apróra vágunk és kevés zsiradékon kissé megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és azonnal ráöntjük az előre megtisztított megmosott lencsét. felengedjük 1,5-2 l. hideg vízzel, sózzuk és 1-2 babérlevéllel főni hagyjuk. Amint felfőtt hozzáadunk 2 megtisztított, karikázott sárgarépát, 1 petrezselymet és 1/2 zellergumót. Amikor a lencse és a zöldség is puhára főtt rántással vagy habarással sűrítjük. Ízlés szerint ecetezzük, 1 kkanál cukorral kevés őrőlt borssal fűszerezzük, tejfölözve tálaljuk. Gazdagíthatjuk személyenként 1-2 darab füstölt kolbász belefőzésével is.

Nagyanyó káposztája:

1 fej hagymát és egy meghámozott almát apróra vágunk vagy reszelünk és kevés olajon megfonnyasztva pirospaprikával meghintjük.Ráhelyezünk egy fej laskára vágott savanyú káposztát. 1 evőkanálnyi cukrot szórunk rá és vízzel feltöltve puhára pároljuk. Ha megpuhult hozzáadunk 20 dekányi füstölt felkarikázott kolbászt és ezzel is felforraljuk. Közben elkeverünk 1-2 kanálnyi lisztet 1 dl paradicsomlével és a káposztához töltjük, megborsozzuk és összefőzzük.Tejfölözve tálaljuk.


Hagymatokány:

2-3 fej hagymát megtisztítunk, szálasra vágunk és 1 evőkanálnyi zsírban világosra pirítunk. Meghintjük csipetnyi pirospaprikával, felengedjük 1 dl tejjel, ízlés szerint sózzuk és állandóan kavargatva zsírjára visszasütjük. Vízzel potólva addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szétfőve szószt képez. Ekkor megborsozzuk.Puliszkával és savanyúsággal tálalva kitűnő reggeli vagy vacsora, de dologidőben gyakran ebédnek is megfelelt.Ilyenkor előtte leves helyett gyakran fogyasztottak tejes puliszkát.( Egy szelet puliszkát mélytányérba téve forralt és lehűtött tejet merítünk rá.

Hamis mézespogácsa:

1 vizespohár cukrot szép barnára pirítunk, ráöntünk 1 vizespohár vizet és még 1 vizespohár cukrot, összefőzzük és hűlni hagyjuk.
Egy tálban összekeverünk 3 tojássárgát 1 vizespohár tejet, 1 kkanál szalakálét (ammonium bicarbonát), 1 kkanál pogácsafűszert, ( ha ez nincs, akkor 1/2 kkanál szegfűszeg+1/2 kkanál fahéj keverékét), 1 vizespohár olajat, ráöntjük a hideg pergeltcukor levet, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Újjnyi vastagra nyújtva pohárral pogácsákat szaggatunk, de kézzel, vagy különböző formákkal karácsonyfára díszeket is formálhatunk belőle és szép világosra sütjük. A 3 tojás fehérjét 1 vizespohár porcukorral kemény habbá kavarjuk. Az összes pogácsát egy nagy tálba téve a habot ráöntjük, jól összekavarjuk és másnapig száradni hagyjuk.

Az"igazi" mézespogácsa is hasonló módon készül, csak a pirított cukroslé helyett 1/2 l mézet teszünk.
 
   

          
A legfontosabb tápanyagok hangulatunk javítására

Együnk sok halat, hüvelyest!

A kevés napsütés, és a szürke, hideg napok bizony sokak hangulatára rányomják a bélyeget. Együnk vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket, és felejtsük el a rosszkedvet!

Bár vitatják a megállapításokat, a tanulmányok mégis azt mutatják, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya könnyen vezethet rosszkedvhez, levertséghez, de akár depresszióhoz is. Ételeink, és a bennük található vitaminok, ásványi anyagok azonban sokat javíthatnak a helyzeten. Nézzük, melyek azok a tápanyagok, amelyek jobb kedvre deríthetnek!
 
                

Folsav
A folsav fontos a kedélyállapot szempontjából, kutatások szerint az alacsony folsavszint nagyban hozzájárulhat a depresszió kialakulásához. A fehérjében és rostanyagokban gazdag hüvelyesek nemcsak kiváló tápanyagok a hideg időszakban, de a napi folsavszükségletet is igen nagy mennyiségben biztosítják, mely az idegrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlen.
Omega-3 zsírsavak
A tanulmányok szerint az omega-3 zsírsavak a gyógyászatban a depressziós gyermekek javát szolgálják. A rossz hangulat elűzésére fogyasszunk omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket, melyeknek egyik legjobb forrását a halak adják.
Szelén
A szelén megvéd a szabad gyökök káros hatásától, és gyulladáscsökkentő tulajdonsága is ismert. Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a nagy mennyiségű szelén segít az enyhe, illetve közepesen súlyos depresszió esetén.
Szénhidrátok
A szénhidrátban gazdag élelem megnövelheti a szerotoninszintet. Szervezetünkben a szerotonin az a vegyület, amely a kedélyállapot javításáért felelős. Szénhidrátigényünk fedezésére együnk teljes értékű gabonákat, tésztaféléket!
Bár a csokoládé csillapítja az édesszájúak vágyát, a kutatások azt mutatják, hogy inkább meghosszabbítja, mintsem enyhíti a rossz hangulatot. Ám, ha olyan alapanyagokkal társítjuk, melyek javítják a hangulatot, egészséges alternatívát nyújthatnak a rosszkedv elűzésére. A teljes kiőrlésű liszttel készített, magos-csokoládés kekszek erre tökéletesen megfelelnek.

                                                         Zsupos Ildikó/ Házipatika.com

                    

DECEMBER GYÓGYNÖVÉNYE: fahéj, fokhagyma

 

A FAHÉJ (Cinnamomi cortex) scortisoara

 
Szeretjük meghitt, kellemes illatát, ami belengi az otthonunkat, mikor az ünnepre készülődünk. De nem csak az illata miatt lehet jó és hasznos ...

De a méz-fahéj együttes fogyasztása többek között felerősíti az immunrendszert, megvéd a vírusoktól, baktériumoktól, erőssé, munkabíróvá  tesz...

A fahéj az ókorban az egyik legfontosabb fűszer volt. Kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa. A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek és ebből készül az illóolaja. Sajátos, kellemes illata és íze van. Gyógyászatilag: emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják. Tartalmaz antioxidánsokat. Segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását. Fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Kitűnő zsírégető, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Öblögetés: jó összehúzó hatású, légúti fertőzéseknél vírus ellenes hatású. Fogíny vérzésre: 2 dl langyos vízbe 1 kkanál őrölt fahéj 1-2 csepp mentaolaj. Öblögetés előtt nagyon alaposan keverjük össze. Ez a keverék gargarizáláshoz is jó torokfájás vagy rekedtség esetén. Szájvíz készítésére: fogmosás utáni öblögetéshez keverjen el 1 pohár langyos vízben 1-2 csepp fahéj illóolajat Inhalálás: Oldja a légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre jó hatással van. Illata idegerősítő. A testi erőt  regenerálja. A mézet és fahéjat fogyasztó idős emberek erősebbek és mozgékonyabbak. Ha délután három óra körül fogyasztunk el ilyen italt, egy héten belül helyreáll a szervezet vitalitása.

    

Szívbetegségre:  
 
A mézet keverje össze törött fahéjjal, és lekvár helyett ezt kenje a kenyérre. Fogyassza rendszeresen. Csökkenti a koleszterinszintet, és véd az infarktus ellen. Akik már átestek infarktuson, és rendszeresen fogyasztják ezt a a keveréket, nagy az esélyük arra, hogy következő roham nem, vagy csak később következik be. Ezen kívül könnyíti a légzést és erősíti a szív munkáját. Amerikában és Kanadában ezzel gyógyítják azokat a betegeket, akiknek koruk miatt ereik már nem annyira rugalmasak. A méz és a fahéj visszaadja az erek rugalmasságát. 

 

Koleszterinszint:  
 
Két kanál mézet és három teáskanál törött fahéjat keverjen össze 2 dl forró vízzel. Két órán belül 10 százalékkal csökkenti a koleszterinszintet. Ha naponta háromszor alkalmazza, a krónikus magas koleszterinszint lecsökken.

Megfázás: 
 
Ha gyakran megfázik, három napon keresztül naponta háromszor egyen egy kanál mézet és negyed kanál törött fahéjat. Gyógyítja a megfázást, a krónikus köhögést és megtisztítja a légcsövet. 
A méz olyan természetes anyagokat tartalmaz, amelyek megölik a nátha baktériumtörzseit. 
  

Gyomorpanaszok:  
 
A méz és a törött fahéj keveréke gyógyítja a gyomorfájdalmat és megakadályozza a gyomorfekély kialakulását.
Egy kanál fahéj 2 kanál mézzel keverve megakadályozza a gyomorsav túlzott termelődését.  
    

 
Fűszerként: a darabos fahéjat gyümölcslevesekbe, gyümölcsmártásokba, valamint forralt borba, teába szokták használni. Ezzel szemben az őrölt változatát elsősorban süteményekhez használják. Porcukorral összekeverve az őrölt fahéj kiváló tejbegríz, tejberizs meghintésére. 

 

Fokhagyma( Allium Sativum )usturoi


    

A legrégebben gyógyításra használt növény, melyet még az egyiptomiak is tisztelettel öveztek. Évezredekkel később az asszonyok  fokhagymafonatokat készítettek, hogy megvédjék házukat az ártó szellemektől. Ez a szokás a Nyárád mentén napjainkig fennmaradt. Ma is fonatokban árulják/tárolják a télire szánt fokhagymát.

Ha a gonosz szellemektől lehet nem is, a baktériumoktól mindenesetre megvéd.

Ezt egy allicin nevezetű hatóanyagnak köszönhetjük.
Népi hagyomány szerint: "Hetvenféle nyavajára jó." A szíverősítő fokhagymát a vámpírok elűzésén kívül használták immunerősítésre, vérnyomás csökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes betegségek légúti és véralvadásgátló szerként, aranyér, fülfájás kezelésére. Hűlés, torokfájás kezelésére héjastól, szárastól megfőzték, teáját melegen itták, a szárát a torokra kötötték. A karikára vágott fokhagymát ( tablettaszerűen) este, meleg tejjel lenyelve igen jó hatású fejfájás, ideges álmatlanság esetén, de a bélgilisztát is elhajtja. Aranyér helyi kezelésére, ételmérgezés, hasmenés kezelésére: erős fertőtlenítő, baktériumölő. Egyszerű hasmenéskor nyersen elfogyasztottak 2-3 cikk fokhagymát. Aki nem bírta így, (pl. kisebb gyermekek) akkor keveréket készítettek 1 cikk fokhagymából, amit szétnyomkodva összekevertek 4 k.kanál cukorral és ezt naponta 3x adták. Makacs hasmenés esetén

FŐZETET készítettek: 1 fej fokhagymát 2,5 dl vízzel 10 percig főzni, ez után meghámozni és összekeverni 4 evőkanál barna cukorral.

Sokan csodaszerként tekintenek rá a mai napig is, de sajnos kevésszer fogyasztjuk erős és maradandó aromái miatt. Fogyasztása után, ha tejet iszunk, akkor csökkenthetjük eme kellemetlen velejáróját.

Ha rendszeresen fogyasztjuk, akkor kihasználhatjuk sokféle jótékony tulajdonságát. Képes csökkenteni a vércukor szintet, sőt a rák megelőzésében is fontos szerepe lehet. Segít kiüríteni a szervezetből a nehézfémeket.

Együnk hát ízletes fahéjat vagy kellemetlen illatú, de finom fokhagymát, mindenképpen jól járunk!

      B.Ú,É,K !  2017

 

           
 

 


Kereső
Belépés
0.028 mp