GYÓGYFŰSZEREK

Az alábbi növények fűszerként váltak ismerté, de valamennyinek gyógyhatása is van, a népi gyógyászat használta/ja, mint gyógynövényeket.

 

ÁNIZS ( Pimpinella anisum) Anason

Az ernyősvirágzatúak (Apiaceae) családjába tartozik, termesztett egyéves, illatos növény. 40-60 cm magasra növő egyéves, lágyszárú növény. Finom, könnyed levelei vannak. A szár alsó részén levők kerekdedek, a középső és felső részen levők finoman szeldeltek. Virágzata fehér összetett ernyő. Íze, kellemes, édes-fűszeres.
A növény apró, tojásdad alakú termését használják . Júliusban virágzik, termése augusztus-szeptember hónapban szedhető.
             ánizs és ...        magja                         
Mivel az ánizs csökkenti a felfúvódást és a teltségérzetet, így közismerten jó szélhajtó, görcsoldó és emésztést serkentő gyógynövény. A szoptatós anyukák tejkiválasztást serkentő hatásáért fogyasztják. Az ánizs epekiválasztást elősegítő és nyákoldó hatású teakeverékek alkotórésze, jó köptető, enyhíti a köhögést is. Bélgiliszta kihajtására fórrázatot készithetünk: (felnőtteknek) 1kávéskanál ánizsmagot leforrázunk 3 dl vizzel és 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és 3 részben fogyasztjuk a fő étkezések előtt. Egy hétnél tovább ne használjuk, mert mérgezést okozhat. Gyomorfekélyesek NEM FOGYASZTHATJÁK!   Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)

Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.

BABÉRLEVÉL: (Laurus nobilis) Foi de dafin

a Nyárád mentén csak a XIX. századtól ismert, (itteni nevén babil, babir,)  mint fűszert használták. Hajdanán csak patikákban árulták  és mint gyógyszert használták elsősorban gyomorerősitőként, étvágyjavitóként, emésztést elősegitőként, vizhajtóként  tea vagy tinktura( porrá törve szeszben oldva)  formájában. Használták az állattartásban féregűzőként. Porrátörve egyes bőrkiütések kezelésére is hatásosnak bizonyult. Legismertebb mégis KÖHÖGÉSCSILAPITÓ -ként:  2 fej vöröshagyma héjjastól feldarabolva +7 evőkanál cukor, + 2-3 babérlevél + 5 egész dió (héjjastói) + 1 l hidegviz. Addig főzni, amig a viz felére apad, hagyjuk kihűlni csak azután szűrjük le. adagja napi 5x1 dl felnőttnek, 5x 1/2 dl gyermeknek (melegitve)

                            babérlevél 

Fűszerként: levesek, szószok, főzelékek, mártások, téli uborka, zöldparadicsom, káposzta eltevésnél, de vadasoknál és még sok más ételünknél.
Mivel a levelek erősen aromásak, így ügyeljünk a felhasználásnál, mert kesernyés íze elronthatja ételünket. A főtt ételeknél 15-20 percnél tovább ne hagyjuk az ételben, savanyúságokhoz viszont 1-2 levélkénél ne tegyünk többet, hisz ez is elég az íz hatáshoz.

BAZSALIKOM: (Ocium basalicum) - Busuioc                       

                                                        

népies nevén buszujok, biszijok. 30-40 cm magas, elágazó szára, átellenes, tojásdad alakú levelei, zöldesfehér, vagy lilás virágzata van. Kellemes illatáért szenteltvíz illatosítónak használták , fűszernövényként termesztett egynyári növény. FOGFÁJÁSRA és LÁZCSILAPÍTÁSRA hatásos.
Már az ókorban is termesztett növény volt. Korabeli leírások szerint Mátyás király udvarát a messzire terjengő bazsalikom illata jellemezte. Nagyanyáink konyhakertjében is ott volt. Inygyulladásra is kiváló a bazsalikom főzete. Az öblögetésre használatos teához nyolc közepes méretű levelet használjunk, amelyeket aztán egy pohárnyi lobogó vízzel forrázzunk le. A szájban lévő tályogot a nyersen szétrágott bazsalikomlevél gyorsan elmulasztja.  vágycsökkentő hatású.
Fürdővízbe téve frissítő hatást érhetünk el, természetes módon. A tűzbe dobva szárát, füstje elűzi a szúnyogokat, a konyhaajtó közelébe szárítás céljából akasztva pedig távol tartja a legyeket. A
növény cseranyagai és illóolajai a felfúvódást csökkentik, valamint gyomorrontás esetén segítenek, ismeretes étvágyjavító, szélhajtó, köhögés csillapító hatása, vizelethajtó hatása is van, bár ritkán alkalmazzák erre a célra. Jó idegerősítő. A gyógynövény csökkenti a magas vérnyomást, és megvéd a stresszes állapot kialakulásától. A növény leveléből nyert lé bőrgyulladások és rovarcsípések gyógyítására alkalmazható, valamint  torokgyulladásoknál öblögetőszerként.

Fűszerként: szinte nincs olyan étel, aminek az ízét egy kis bazsalikommal ne lehetne javítani. Úgy ismerjük, mint a paradicsom legjobb barátját, csodálatosan finom csirkével, halakkal, tésztafélékkel, ragukhoz, salátákhoz és zöldségfélékkel. A bazsalikomot a főzés vége elött 10 perccel adjuk az ételhez, mivel a fokozott hőhatás miatt elveszítené édességét, gazdag ízeit

BORS (FEKETE) (Piper nigrum L.) Piper negru          

A bors több évig élő lián, egy- vagy kétlaki, szára legfeljebb 15 m, a tövén elfásodik; a hajtások megduzzadt csomóin kapaszkodó léggyökerek nőnek, melyekkel a növény fákhoz vagy más támasztékhoz rögzíti magát. Levelei szórt állásúak. A levéllemez általában 19 x 7 cm nagyságú, kihegyezett, színén nagyon fényes, fonákján fénytelen és világosabb zöld. A kis virágok zsúfoltan helyezkednek el a legfeljebb 20 cm-es, kezdetben felálló füzérekben, amelyek mindenkor egy pálhával szemben erednek.
Termése: az 1 magvú, gömbölyű kis csonthéjas termések kb. 5 mm átmérőjűek.

Ételfűszernek a száraz borsterméseket vagy kőmagokat rendszerint összezúzzák vagy megőrölik.
Gyógyhatása: A terméseket emésztésjavítóként, gyulladások, reuma, fejfájás és kólika ellen alkalmazzák; nagy adagokban, gyömbérrel keverve a bors a népi gyógyászatban magzatelhajtó vagy féregűző szernek számít.

CSOMBORD (Satureja hortensis L.) Cimbru         

Mediterrán származása ellenére jól alkalmazkodott a kontinentális éghajlathoz, nálunk elvadulva is előfordul. Régen afrodiziákumnak (nemi vágyat fokozó szerként) használták fűszeres, csípős íze miatt. Népi elnevezése: borsfű, borsikafü, méhfű.  Egyéves, lágy szárú növény, gyökere erősen elágazó és a talaj felső rétegében található. Közvetlenül a föld felszínétől, a gyökérnyaktól sok hajtása fejlődik. A hajtások alul fásodók, virágzásig sötétzöld színűek, később barnás árnyalatúak, igen gyéren szőrösek.  1-2 cm hosszú, szálaslándzsás levelek ép szélűek, igen rövid nyelűek. Apró, erősen illatos virágai június-júliusban nyílnak, kiváló mézelők, innen kapta a kerti méhfű nevet.

Fűszerként:Már az ókorban az istenek eledelének tartották igen erős illata miatt. A bors elterjedése előtt az ételek fűszerezésére, csípőssé tételére használták, ma is használják erre. A borssal szemben az az előnye, hogy csípős íze egyéb kellemes aromaanyagokkal egészül ki. Túladagolásakor a csípősségen túl a keserű íz dominál. Csökkenti a hüvelyesek (bab, lencse) felfúvó, puffasztó hatását. Húsételeken, salátákon kívül babfőzelékek, levesek ízesítője. Fűszerszegény diétában kiválóan pótolja a borsot.

Népi gyógyászatban régóta ismerik görcsoldó, étvágygerjesztő hatását. Külsőleg erősítő, frissítő fürdőkben használják. A levelekből, virágos hajtásokból készült főzetek csökkentik a vérnyomást, köptető, köhögéscsillapító, asztmás rohamok esetében görcsoldó és emésztésjavító hatásuk van. Külsőleg gyermekek bőrbetegségeinek (elsősorban pattanásos bőr) kezelésére és fejfájás csillapítására (a főzet gőzének inhalálásával) is használják.
A növény virágos hajtásai emésztésjavító, köhögéscsillapító, tonizáló, valamint toroköblítésre és inhalálásra használt teakeverékeknek, ill. egyéb kivonatoknak lehet fontos alkotóeleme.

FAHÉJ (  ) Scortisoara                            

A fahéj az ókorban az egyik legfontosabb fűszer volt. Kétszikű, a babérfélék családjába tartozó fa. A fiatal ágak lehántolt kérgét használjuk fűszernek és ebből készül az illóolaja. Sajátos, kellemes illata és íze van. Gyógyászatilag: emésztőrendszeri panaszok (étvágytalanság, puffadás stb.) kezelésében aromás- és gyomorerősítő, valamint szélhajtó-görcsoldó kivonatok hatóanyagaként hasznosítják. Tartalmaz antioxidánsokat. Segíti a vírusok, baktériumok és gombák elpusztítását. Fertőtlenítő hatóanyagokat tartalmaz, ezért gyakran használják a gyomor-bél csatorna fertőzései és légúti fertőzések ellen. Kitűnő zsírégető, fokozza a vérkeringést, csökkenti a vér koleszterinszintjé.  Öblögetés: jó összehúzó hatású, légúti fertőzéseknél vírus ellenes hatású.  Fogíny vérzésre: 2 dl langyos vízbe 1 kkanál őrölt fahéj 1-2 csepp mentaolaj. Öblögetés előtt nagyon alaposan keverjük össze. Ez a keverék gargarizáláshoz is jó torokfájás vagy rekedtség esetén.  Szájvíz készítésére: fogmosás utáni öblögetéshez keverjen el 1 pohár langyos vízben 1-2 csepp fahéj illóolajat  Inhalálás: Oldja a légúti görcsöket, ezért köhögésre, nehéz légzésre jó hatással van. Illata idegerősítő.

Füszerként: a darabos fahéjat gyümölcslevesekbe, gyümölcsmártásokba, valamint forralt borba, teába szokták használni. Ezzel szemben az őrölt változatát elsősorban süteményekhez használják. Porcukorral összekeverve az őrölt fahéj kiváló tejbegríz, tejberizs meghintésére.

FOKHAGYMA:  ( Allium Sativum )  Usturoi

                                           

Népi hagyomány szerint: "Hetvenféle nyavajára jó."  A szíverősítő fokhagymát   a vámpírok elűzésén kívül használták immunerősítésre, vérnyomás csökkentésre, a fertőzések elkerülésére, egyes betegségek légúti és véralvadásgátló szerként, aranyér, fülfájás kezelésére. Hűlés, torokfájás kezelésére héjjastól, szárastól megfőzték, teáját melegen itták, a szárát a torokra kötötték. A karikára vágott fokhagymát ( tablettaszerűen) este, meleg tejjel lenyelve igen jó hatású fejfájás, ideges álmatlanság esetén, de a bélgilisztát is elhajtja.  Aranyér helyi kezelésére, ételmérgezés, hasmenés kezelésére: erős fertőtelnitő, baktériumölő. Egyszerű hasmenéskor nyersen elfogyasztottak 2-3 cikk fokhagymát. Aki nem birta igy, (pl.kissebb gyermekek) akkor keveréket készitettek 1 cikk fokhagymából, amit szétnyomkodva összekevertek 4 k.kanál cukorral és ezt naponta 3x adták.  Makacs hasmenés esetén  FŐZETET készitettek:  1 fej fokhagymát 2,5 dl vizzel 10 percig főzni, ez után meghámozni és összekeverni 4 evőkanál barna cukorral.

 

 

KAPOR: (Anethum graveolens L.)  Marar         

Egynyári növény. Magról állandó helyre vetik; zölden virágzás előtt kell szedni. Ernyőit akkor vágjuk le óvatosan, ha a magok már barnászöldek és szárazak. Napos helyen utánszárítjuk, majd lemorzsoljuk és átrostáljuk vagy óvatosan szeleljük.
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét (Anethi folium) nyersen és szárazon morzsolva, magját (Anethi fructus) egészben és darálva is fogyasztjuk.  A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Használják még levesek, főzelékek, saláták,  körözöttek, mártások ízesítésére, a kovászosuborka, a káposzta és a tök eltevésénél.  A friss zöld kapor az ordás palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen.  Gyógyászatban:  Teája  vizhajtó, illeve  felfúvódás, emésztési zavarok,  bélpangás, hányinger,  foginygyuladás esetén jó hatású.

 

KORIÁNDER (Coriandrum sativum) Coriandru

                                        

beléndfű, cigánypetrezselyem, kínai petrezselyem, koriandrom,  zergefű.

Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. A barnás-sárga, kemény, 3?5 mm-es mag (coriandri fructus) illóolajat, cukrot, fehérjét, C-vitamint tartalmaz. Levele könnyen összetéveszthető a petrezselyemmel, de íze jellegzetesen aromás. A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere; ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad. Mihez használjuk: húsételek, pácok, sonka, káposztafélék, savanyúságok (uborka, paprika).
Gyógyhatás: étvágyjavító,felfúvódást szüntető, emésztésjavító, szélhajtó, vértisztító, görcsoldó.
  A gyógynövény hatásos felfúvódás és telítettségérzés, valamint a gyomor- és béltraktusban jelentkező görcsök, fájdalmak ellen. Kiváló szélhajtó. A koriander kiválóan alkalmas a "Roemheld-szindróma" (gázfelgyülemlés a hasban) kezelésére.
Illóolaját bedörzsölőszerekben alkalmazzák reumás panaszok kezelésére. A  koriander serkentőleg hat az emésztésre, és gátolja bizonyos káros baktériumok elterjedését a szervezetben. Tea: Törjünk össze mozsárban, vagy daráljunk meg 1 púpozott teáskanálnyi koriandert, majd öntsük le 2-3 dl forró vízzel, és hagyjuk állni 10 percig. Ezután szűrjük le, és étkezések előtt fogyasszuk.

  KÖMÉNYMAG (Carvum cari) Chimion 

Népies neve: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény. Ez a két éves fűszer és gyógynövény kertben is megterem, de olcsósága miatt házi termesztése nem gazdaságos. A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi. Bizonyos ételekbe (saláták, körözött) beleszórjuk, másokba (kelkáposztafőzelék, húsok) belefőzzük, a rántott levesnél (köménymagleves) viszont a rántásba tesszük. Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok elengedhetetlen fűszere. Egészben és őrölt formában is kapható.

Gyógyhatás: étvágyjavító, emésztésjavító, szélhajtó, görcsoldó.   Elősegíti a gyomornedv-elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze. Jótékony hatással van a levegőnyelésre, a felfúvódásra és a bélgörcsökre, bélfertőtlenítő, baktérium-és gombaölő hatása van.

 

 LEOSTYÁN (Leusticum officinale  Leustean

Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták.Levesek, saláták diétás ételek és italok,ecetek fűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teájagyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó. Vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer nikotin- és alkoholmérgezésnél.

                                                                            

 

MAJORÁNA ( Origanum majorana) Maghiran   

                                        

A szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű.
Mihez használjuk: levesek (krumpli, gomba), főzelékek (krumpli, bab, káposzta), húsételek, májételek, grillezett húsok, mártások, töltelékek.
Gyógyhatás: étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, nyugtató, nemivágy csökkentő, jó reumás panaszokra.
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
 

TÁRKONY ( Artemisia dracunculus )  Tarhon  

 Évelő gyógy és füszernövény. Magyar népies nevei: esztragon, tárkonyüröm, tárkony. Zöldségnövényként termesztik,Erdélyből került Magyarországra. Régebben nagyon kedvelt, jellegzetesen fűszeres illatú, kissé kesernyésen csípős ízű füszer. Illóolajának  illata az ánizsra emlékeztet. 120?150 cm magasra növő, karcsú elágazó, hosszirányban barázdált szárral. Élénkzöld levelei 2?8 cm hosszúak, 2?10 mm vastagok, osztatlanok, szálas-lándzsásak, hegyes végűek.
Leveleit fogyasztják. Füszerként:  Friss, zöld állapotában, vagy sóban, illetve ecetes vízben eltéve és szárítva is felhasználható. Saláták ecetes savanyúságok eltevésénél, de levesek, főtt húsok, szárnyasok, bárány, vadhúsok, valamint zöldbab zölborsó, és burgonya, ecetek ízesítésére is használják. Ízletes házi tárkonyecet készíthető, ha egy üveg ecetbe friss tárkonyhajtásokat teszünk.   Gyógynövényként:  vesetisztitó, epehajtó, étvágyfokozó hatású. de ismert étvágygerjesztő hatása.  A népi gyógyászatban emésztést serkentőként használják.

Tea: 3 dl forró vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi tárkonylevelet, majd 5-6 perc elteltével szűrjük le.

 

 TORMA (Armoracia rusticana)  Hrean

                        

Fiatal levele salátába kitűnő. A gyökeréből készített szószt marhasültekhez, füstölt húsokhoz és halételekhez használják. A reszelt torma felhasználható még káposztasavanyitásra, savanyúságként. Reszelt gyökerét mindennap ehetjük.  Gyógynövényként étvágyjavitó,gyomorjavitó, elősegíti az emésztést és a vérkeringést is előnyösen befolyásolja.  Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák!  Gyermekek reszelt almával keverten szeretik. Lázcsillapításra is használható a tormalevél. Az ember mellét, vagy az egész testét borítsuk be vele. Ha lereszelt torma, csípős illó- és arama-anyagokat belélegezzük, ily módon tisztítja a légutakat a kóros váladéktól.
Torok- és mandulagyulladás esetén 2/3 rész tehéntúróba, 2/3 rész reszelt tormát kell tenni, s külső pakolásként alkalmazni. Reuma kezelésére: Egy maréknyi reszelt tormát 0,5 liter pálinkában kell áztatni 1-2 hétig, majd átszűrni. Ezzel a kivonattal kell bedörzsölni a fájós testrészeket.

                                                         

       

0.033 mp