GYÓGYKONYHA

Nemcsak gyógyitó füveket, de GYÓGYITÓ ÉTELEKET is ismertek és használták is őket. Ezeket nevezhetjük a ma divatos: "edd magad egészségesre " szlogen előfutárának is. A füves asszonyok ismerték a gyógyitó ételeket és ajánlották is a hozzájuk fordulóknak. Pl. a szoptatós anyáknak a köménymagos levest, ami serkentette a tejkiválasztást és a csecsemő emésztésének is jót tett.

 

 

                                          

 

 Köménymagos leves: (4 személyre)  3 evőkanál liszthez 1 kkanál köménymagot adunk és annyi olajat, hogy jól kavarható legyen. Ebből szép barna rántást készitünk. Amikor a rántás már majdnem kész, hozzáadunk 1 kkanál cukrot és azzal is piritjuk néhány kavarásig majd feltöltjük 1,5 liter hideg vizzel és 1 dl tejjel. Sózzuk és 1 egészben hagyott fej hagymát hozzáadva jól összefőzzük. (Vigyázat könnyen kifut!) Amikor összefőtt leszűrjük. Piritott kenyérkockával, sós vizben kifőtt metéltel vagy előző napról megmaradt, csikokra vágott hideg palacsintával, jó melegen tálaljuk.Néhány "gyógyitó élelmiszer":

ALMA :( Pyrus malus)  vitaminban gazdag, reszelve, bélgyulladások, hasmenés ellenszere, almalé: savtalanitó, májtisztitó, bőrpuhító, tisztító, az almaecet: vértisztitó, Csökkenti a vérnyomást, megöli a vírusokat. Mivel a glükózszintet szabályozza, a vércukorszintet is stabilan tartja. Gyorsan eltelít, tehát csökkenti az étvágyat.

             alma        "Naponta 1-2 alma az orvost távol tartja"                                                                            

ASZALT GYÜMÖLCS :  vizben áztatva: emésztést segíti, bőrtisztító, a pattanásos bőrt gyógyitja

BAB:  (paszuly, fuszulyka)  A zöldbab valójában a szárazbab fiatal, hüvelyes formája. Fontos, hogy a babot soha ne fogyasszuk nyersen, mert olyan káros anyagot tartalmaz, amely csak főzés során veszíti el kedvezőtlen hatását.
A bab az egyik legjobb tápláléka a cukorbetegségben szenvedőknek, mert szabályozza az inzulin jelenlétét a vérben. A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért fogyókúrázók szívesen iktatják étrendjükbe.  A legtöbb bab gátolja vagy csökkenti a táplálékban levő koleszterin felszívódását. A zöldbab könnyebben emészthető, mint a szárazbab. A fehér hüvelyű száraz babhéj teája viszont jó vércukor csökkentő.

Rakott zöldbab: 
50 dkg zöldbab, 30 dkg darált hús, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-3 paradicsom, 15 dkg reszelt sajt, olívaolaj, 1 tojás, 1 erőspaprika, 1,5 dl vörösbor, 2 kk. fahéj, 1 kk. fűszerkeverék, csipetnyi kakukkfű, zsemlemorzsa, só
A megtisztított, 2-3 centis darabokra vágott babot sós vízben megfőzzük, lecsepegtetjük. Az apróra vágott hagymát megdinszteljük, beletesszük a húst, sózzuk, hozzáöntjük a vörösbort és addig pároljuk, amíg a leve elfőtt. Hagyjuk kicsit kihűlni, beleütjük a tojást, hozzákeverjük a fűszereket, ha kell, utánasózzuk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, az alját kevés zsemlemorzsával megszórjuk, belerakjuk a bab felét, beterítjük a karikára vágott paradicsommal és paprikával. Ráhalmozzuk a húst, majd a bab másik fele és a paradicsom következik. Megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és a tetejére kerül a sajt.


CÉKLA: ( Beta vulgaris ) vértisztító, máj-epe-veseműködés javító, fáradság ellen, szemfáradtság ellen, vérképző, érelmeszesedést oldó, levesnek, savanyúságnak fogyasztották.

CSERESZNYE: Segít a fognövekedésben és az idegrendszer felépítésében. A cseresznye-kúra jó székrekedés ellen, a cseresznyelé pedig leviszi a lázat.

           cékla     fekete retek

DINNYE: tisztitja a veséket, szépiti az arcbőrt

DIÓBÉL: csökkenti a vérben levő zsirt és jó idegnyugtató, agyerősitő.

FAHÉJ: gyulladáscsökkentő,vércukorcsökkentő, már napi 1/2 teáskanál is hatásos lehet.

FEKETE RETEK:(Raphanus/sativus/nigra) külső bőrét ne hámozzuk meg, mert sok értékes hatóanyag van benne. Vizelethajtó májtisztító, szélhajtó, ennél fogva gyomorra, hólyagra kitűnő hatással van. Hajdan minden anya ismerte a köhögés elleni szert, hogy egy nagy fekete retek közepét kivájta és az üreget mézzel vagy cukorral töltötte meg. A retek nedvet eresztett, s ezt köhögés, rekedtség, szamárköhögés ellen kávéskanalanként naponta többször adagolták. A sózott retek nedvét ellenben szeplő elleni szerként ismerték. A népi orvoslás a retket ajánlja reuma, ízületi gyulladások és köszvény esetére. Egy régi szász mondás a retek fogyasztását így ajánlja: "reggel méreg, délben étek, este orvosság".

GESZTENYE ( ehető): nyersen fogyasztva hasmenés ellen, főzve: asztmás köhögés, hörghurut gyógyitására

HAGYMA: (Allium cepa) konyhakertben, szántóföldben termelt növény, melyet igen sokféle betegség gyógyitó ételének tartottak. Csömör ellen sótlan, nyers hagymát ettek. Köménymaggal, ánizzsal összefőzve szélhajtó tea készül belőle. Nyersen kicsavart levét itták érelmeszesedés, tüdőgyulladás és vizeletelakadás esetén. Nyersen lereszelve és fele-fele arányban júhtúróval elkeverve megállitja a hasmenést. Kitűnő immunerősitő élelem nyersen, sóval fogyasztva megelőzhetjük a meghűlést.

    körte    hagyma     málna

KÁPOSZTA:  A télre eltett savanyított káposzta nyersen fogyasztva szinte a teljes C-vitamin tartalmát megőrzi, miként a még B1- és B2-vitamint is, ezért nagyon fontos vitaminforrás.  Igen jó hatással van az emésztőrendszerre, A nyers káposztalé gyorsítja a gyomor- és nyombélfekély gyógyulását, védi a gyomor-nyálkahártyát. A savanyú káposzta leve alkalmas emésztési panaszok, főként székrekedés mérséklésére, mert hashajtó hatású, de arra érzékenyeknél enyhén puffasztó is lehet. VESEBETEGEK  EGYÁLTALÁN NE FOGYASSZÁK !!!
Gyulladásos fogínyre, hörghurutos megbetegedésekre használják, a növény összetört vagy savanyított leveleit enyhe bőrgyulladások, bőrsérülések kezelésére használták, a fagyott testrészeket savanyú káposzta leveleibe csavarták.

KÖRTE: gyermeket akaró-váró nőknek sokat kell fogyasztani belőle mert méherősitő, csonterősitőként a baba csontjainak jó.

MÁLNA:( Rubeus idaeus) gyümölcse: erősitő, emésztést javitó, levele teának: gyomorsav csökkentő, összehúzó, fertőtlenitő, vértisztitó, vérnyomás csökkentő, cukorbaj , vese-hólyag, hülés ellen, izületi panaszok, alhasi fájdalmak, hasmenés, érbetegségek ellenszere, hajdan a szülés megkönnyitésére itatták a terhes nőkkel, mert a reggeli rosszullétet is szünteti, tea: 1 kanál száritott levél 1 csésze vizzel FŐZVE, az első 4-5  hónapban naponta 1 csészével, az utolsó hónapokban napi 2 csészével

                                   málna

 

Málnalekvár:

1 kg málna, 70 dkg cukor

 A friss málnát összekeverjük a cukorral, megvárjuk, míg levet ereszt, forráspontig melegítjük, majd egy éjszakán át állni hagyjuk. Másnap szitán átpasszírozzuk, 15 percig főzzük, közben óvatosan megkevergetjük. A végén üvegekbe tesszük. Száraz dunsztba.

PARADICSOM: enyhe hashajtó, emésztést javitó, szivbetegségekben jó.

SÁRGARÉPA (MUROK): nyersen lereszelve hasmenés ellenszere, májbetegségekben, szemjavitó. A Nyárád-mentén hajdanán inkább télen fogyasztották, mert azt tartották: sokkal könnyebben "megfogja a nap" (lebarnul) azt, aki nyáron sok murkot eszik, márpedig a "fejér" bőr volt a szép abban az időben.

SZEGFŰSZEG: gyulladáscsökkentő

SZŐLŐ: sziv és érbetegségek gyógyitására, erősitő, kiszoritott leve ( a must) hashajtó.

TORMA: gyulladáscsökkentő, tisztitja a hörgőket, légutakat. A zöld tormalapi nyersen fejre, nyakra kötve a fejfájást  szünteti, úgyszintén kézre és lábra (talpra) kötözve.

ZELLER: akinek nagyon törékeny a csontja, csonterősitőként minél többet fogyasszon, immunerősitő,étvágyjavitó, leveléből tea: vizelethajtó.

IDÉNYKONYHA

Itt szeretném ismertetni a Nyárád-mentén kedvelt és gyakran készített, fogyasztott egyszerű ételeket. Mert a falu zártságában az emberek csak a saját gazdaságukban termelteket fogyaszthatták, esetleg a vásárokban beszerzettekkel kiegészítve, igen nagy szerep jutott az évszakoknak. Minden évszaknak, sőt minden hónapnak megvolt a maga jellegzetes étrendje. Az évszakok, a hónapok váltakozása magával hozta, hogy az időszakra jellemző ételeket készítették, fogyasztották, mert csak ahhoz jutottak hozzá, az termett, az volt pincében, veremben, padláson.  Szokásban volt az "újság" az először megjelenő / primőr/ termények fogyasztása előtt a következő mondókát elmondani

"Újság /primőr/ a gyomorba, betegség a pokolba, phű, phű, phű!"
És most következzenek a hónapok jellegzetes ételei:

JANUÁR A KONYHÁBAN:

Tárkonyos leves:
Füstölt csülköt  főni teszünk egy nagyobb fazékba. Amikor a csülök már majdnem puha, hozzáadunk 1 csésze mosott rizset és puhára főzzük. A csülköt kivesszük és, amikor már kihűlt kicsontóljuk és feldaraboljuk. A visszamaradt levét tojásos tejfeles  habarással kissé besűritjük, hozzáadunk 1 kávéskanál apróra vágott  ecetben eltett tárkonylevelet. Tárkonyecettel savanyitjuk, 1 kanál cukrot adunk hozzá és ha szükséges utánasózzuk. Visszatesszük a csülökdarabokat és az egészet összefőzzük.

                        tárkony              tárkonyecet

 Reszelt leves: (4 személyre) 2 sárgarépa, 1petrezselyem, 1kissebb fej hagyma, ezeket megtisztitjuk és a reszelő nagyobbik felén lereszeljük.Egy fazékba zsiradékot teszünk (majorságzsirral finom) és a reszelt zöldséget kis lángon kissé megdinszteljük. Rászórunk 1 evőkanál cukrot, azzal is piritjuk kissé majd 1 késhegy pirospaprikát és 1,5-2 liter vizet. Sózzuk (vegettát vagy magi kockát is tehetünk bele) és főni hagyjuk. Egy kis tálba beleütünk  1 tojást, 2 maroknyi búzalisztet és 2 evőkanál vizet. Ezt jól összedolgozzuk, ha szükség még adunk hozzá lisztet, hogy nagyon kemény tésztát kapjunk. Meglisztezünk egy nagyobb lapitót és állandó lisztezés mellett a kemény tésztát a lapitóra reszeljük, vigyázva, hogy a reszelék ne ragadjon egymáshoz.  * (télen, amikor a mezei munka szünetelt egyszerre 8-10 tojásból készitettek "reszeltet, amit megszáritottak és vászon zacskóban tartalékoltak  a nyári időszakra is. Ezt persze aztán kissé tovább kellett főzni, hogy megpuhuljon.)*  Amikor a zöldség már puha, állandó keverés mellett  a fövő leveshez adjuk a reszelt tésztát, meghintjük petrezselyemzölddel, kevés őrölt borssal, ha szükség utána sózzunk és még 5-6 percig főzzük

Pánkó (fánk)

1 dl  enyhén cukrozott tejet megmelegítünk, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, majd megkelesztjük. Utána 30 dkg liszthez adjuk, 3 tojás sárgájával, 2 evőkanál porcukorral és csipetnyi sóval együtt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen, majd összegyúrjuk a tojások habjával. Meleg helyen kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Egy tükörtojássütőt felforrósítunk, a mélyedésekbe 1-1 mokkáskanál olajat teszünk, majd kisütjük benne a fánkokat. Vaníliás cukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.

          pánkó (FÁNK)   

                                                                                                         

Lencsefőzelék:

1/2 liter lencsét megtisztitunk és  1liter vizbe néhány órára beáztatunk. 1 közepes fej apróra vágott hagymát  1 kanál zsiradékon megfonnyasztunk, kiskanál pirospaprikával meghintjük és rátöltjük a lencsét vizestől. Állandóan kavargatva hozzáadunk 1-2 babérlevelet és kiskanál sót. A vizet pótólgatva puhára főzzük. Ha megfőtt a babérleveleket eltávolitjuk, 1 evőkanál liszt és zsirral berántásoljuk. 1 evőkanál ecet és 1/2 evőkanál cukorral izesitjük, esetleg utánasózzuk  néhány kanál tejet adva hozzá jól összefőzzük. Füstölt oldalas vagy kolbász rátéttel tálaljuk, és savanyitott káposztacikát / nagy darabokra vágott hordós-káposztát/ adunk hozzá.

 Tejesmálé:

1liter málélisztet (kukoricaliszt) leöntünk 1 liter meleg tejjel és kicsit állni hagyjuk. Ez alatt 4 evőkanál zsírt, 4 evőkanál cukorral és 1 tojás sárgájával habosra keverünk. Diónyi élesztőt 2 dl tejben 1-2 kanál fehérliszttel és 1 kanálnyi cukorral felfuttatunk. A zsiradékot, élesztős masszát, 1 csipetnyi sót és bármilyen ízesítőt (vanilia, citromhéj, fahéj) a megázott máléliszthez adjuk és jól elkeverjük. Kikent, lisztezett tepszibe töltjük és szép pirosra sütjük. Forrón porcukrozzuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 4x4 cm-s kockákra vágjuk.  

       törökbúza vagy ahogy errefelé nevezik         - málé                                

Kürtőskalács

1 kg liszt, 2 tojás, 4 tojássárgája, 12 kanál porcukor, pici élesztő, csapott kávéskanál só, 1/2 dl tej, 12 kanál olvasztott vaj.
A liszthez hozzáadunk 2 egész tojást, 4 tojássárgáját, 12 kanál olvasztott vajat, 12 kanál porcukrot, 2 dkg cukros tejben feloldott élesztőt, 1 lecsapott kávéskanál sót, 1/2 l tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és kelni hagyjuk. Amikor félig megkelt, csikokat vágunk, kisujjnyi vastagságúra sodorjuk és az előre elkészített sütőfára gömbölyűen rácsavarjuk. A parázs felett forgatják, miközben  cukros  sziruppal kenegetik.  Ma is készithetjük úgy, hogy a  kisebb méretű sütőfákat a  tepsi két oldalára helyezzük ( 2. kép) és előmelegitett sütőben sütjűk majd azon forrón, porcukorba forgatjuk.
         kürtőskalács                                             

FEBRUÁR A KONYHÁBAN:

Szabógallér leves:

 2-3 literes fazékban kevés olajon megpiritunk egy kis fej apróra vágott hagymát és feltöltjük vizzel, sózzuk, (1 kanál cukrot is tehetünk bele,) hozzáadunk 1 reszelt sárgarépát, 1 petrezselymet, 1 nagyobb kockára vágott krumplit és egy csokor apritott petrezselyemzöldet, amig ez fő, elkészitjük a "gallért"
2 tojásból laskatésztát gyúrunk, vékonyra seritjük és megkenjük a következő töltelékkel: 3-4 kanál zsemlekását ( búzadara) zsiradékon kissé megpiritunk. a tűzről levéve belekavarunk késhegynyi pirospaprikát és meghintjük kevés őrölt borssal, sóval és jól elkeverve a tésztán egyenletesen szétkenjük. majd a tésztát hurkává csavarjuk. Kissé meglapitjuk majd derelyevágóval egyenlő-szárú háromszögekre vágjuk. Ez a szabógallér, amit a már fővő levesbe teszünk és lassú tűzön addig főzünk, amig a tészta átfő.

Rántottás leves:

1-2 cikk  összezúzott fokhagymát 1 evőkanál olajon épp csak megmelegitünk és azonnal feltöltjük 2 liter vizzel. Sózzuk izlés szerint, hozzáadunk 1 evőkanál ecetet és hagyjuk felfőni. Ez alatt meghámozunk 1 közepes nagyságú burgonyát és az apró reszelőn lereszeljük  egy tányérba. Levét kissé kicsavarjuk, sózzuk borsozzuk és hozzákeverünk 1 egész tojást és kettőnek a fehérjét. Kevés olajon rántottát készitünk belőle, mindkét oldalán szép pirosra sütve.  Ráhintünk késhegynyi pirospaprikát, kockákra vágjuk és a fokhagymás lébe tesszük. A két tojás sárgájából 1 kiskanál cukorral, tejföllel vagy édes tejjel habarást készitünk a leveshez adjuk és összefőzzük. Ha szükséges utána izesitünk és kevés őröltborsot hintünk bele.

Füstölt oldalas, babérleveles  mártásban

A füstölt disznóoldalast jól megmosva, a bordacsontok mellett bevagdosva szeletekre szedjük. Ha nagyon sovány 1 kanál zsírt adunk hozzá és fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára visszasütjük. Kiszedjük a szeleteket és a zsíron kissé megpirítunk  1 evőkanál lisztet. Vizzel felengedjük és 1-2 babérlevelet beletéve sűrűre főzzük. A babérlevelet kiszedjük, tejfölt adunk hozzá, ha szükséges utána sózzuk és visszatéve az oldalasdarabokat kissé felforraljuk. Puliszkát és káposztacikát  adunk hozzá.
Puliszka                              
A Nyárád-menti ember mindennapi kenyérpótlója. Főzték hígra tej, tejföl, túróval való fogyasztáshoz és keményebbre / hogy rengjen az asztal tőle, amikor kiborítják/. Ez utóbbit kenyér helyett fogyasztották melegen, hidegen, húsok, mártások de levesek mellé, lekvárral megkenve, vagy csak "szárazon". KÉSZÍTÉSE: A személyek számától függően nagy vagy kisebb fazékban vizet teszünk felénél kissé feljebb. Beleteszünk 1 evőkanál sót. Amíg felforr, addig megszitáljuk a tökbúza/ málélisztet, amit a fövő vizbe beletöltünk, úgy, hogy kis kupacot formáljon. Fakanállal a vizet körbe a kupacra locsoljuk és néhány percig főni hagyjuk. Aztán a levét egy tiszta fazékba szűrjük úgy, hogy a kupac alatt is maradjon 2-3 ujjnyi. A levet félretesszük és a fazekat a kályha szélén hagyva  puliszkakeverővel  /kisebb nyújtófa/  teljesen simára kavarjuk. Ha hígabbat akarunk, akkor még addig töltünk hozzá a félretett léből, amíg elérjük a kívánt sűrűséget. Ez esetben a fazékban hagyva fakanállal  tálaljuk a tányérokba. Ha kemény puliszkát akarunk, vigyázva töltünk a levéből, és addig keverjük, amíg elválik a fazék oldalától. Néhány másodpercig visszatesszük az erős lángra, amíg "megfújja magát" /sziszegő hangot hallatva a fazék aljától is elválik/,  így könnyen  lapítóra borítható. A Nyárád-mentén zsineggel, cérnával melegen szeletelték.

Székely szelet:

20 dkg lisztet, 13  dkg vajjal, 6  dg cukorral nyújtódeszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk, és a tepsibe belenyomkodjuk. Azután vékonyan megkenjük savanykás lekvárral és ráöntjük a következő tölteléket: 20 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 4 tojással egy fél óráig összekeverve. Gyenge tűznél egy háromnegyed vagy egy egész órát sütjük. Tepsiben hagyjuk kihűlni, abban vágjuk fel.

MÁRCIUS A KONYHÁBAN

Csihán (csalán) leves             csalán (csihán)

2-3 maroknyi egészen friss, fiatal csalánhajtást megtisztítunk, jól megmossuk. ' kanál zsiradékon kissé megpirítunk 1-2 kanál rizskását, rátesszük a csalánt és azzal is kissé dinszteljük. 1- 1,1/2 liter vizzel felengedve puhára főzzük. Eresztéket (habarást) készítünk 1 tojás sárgájából, 1 kanál lisztből, 1 kanál cukor és tejfölből és a csalánhoz adjuk. Enyhén savanyítjuk, sózzuk. Kockára vágott főtt sonkát vagy kolbászkarikákat adhatunk hozzá, de anélkül is finom.

Bőjtös cibere: 

ciberét egy kiváló erdélyi recept szerint úgy készítjük el, hogy egy cserépedénybe tesszük a búzakorpát (2 pohár) és a kukoricalisztet (1/2 pohár). Hozzáadunk egy szelet barna kenyeret, egy felkarikázott citromot és kb. 2 liter forró vízzel felöntjük és elkeverjük.
Az edényt nem zárták le. Szobahőmérsékleten a korpa pár nap alatt megerjedt, kiforrt. Amikor letisztult akkor leszűrték a savanyú levet, s már használhatták is. Sokféle módon hasznosították.. Mint levesalap jó  szolgálatot tett. Csak fel kellett forralni, s behabarni liszttel, tejfellel. Főztek vele kását is. Bármilyen étel savanyítására is alkalmas volt, úgy, mint az ecet.

Gránátfuszulyka leves

1 liter tarkababot (gránátfuszulyka) este megtisztitunk és langyos vizbe beáztatunk. Reggel  8-10 literes fazék hideg vizben főni tesszük. Amikor felfőtt hozzáadunk 1 fej apróra vágott hagymát, ha szükséges még megsózzuk és addig főzzük, amig a bab  megpuhul. 3-4 kanál lisztből és zsiradékból világos rántást készitünk és hideg tejjel felöntve a babhoz adjuk. Lehetőleg tárkonyecettel savanyitjuk, 1 evőkanál cukorral szeliditjük, jól összefőzzük. Első napon kenyérrel és félfejre vágott vöröshagymával tálaljuk. Második, harmadik nap még finomabb. Ekkor hidegen fogyasztották, úgy, hogy a forró puliszkaszeletre merték rá.

                                               

Mititéj ( miccs )

Daráljunk át négyszer - ötször is hetvenöt deka marhahúst , negyed kiló  sovány disznóhúst , 1 evőkanál bárány vagy marhafaggyút, (ennek hiányában 1 jó evőkanál disznózsirt)  és négy - öt gerezd apróra vágott és összetört fokhagymát .
Az egészet tegyük tálba , keverjünk hozzá egy kávéskanál szódabikarbonát, amit 1 kiskanál citromlével semlegesitünk , 1/2 őrölt kávéskanál szegfűborsot , sót izlés szerint, borsot,  1-2 kávéskanál száritott, őrölt csombort is izlés szerint. Jellegzetes izét a szegfűbors adja, ám, aki nem szereti el is hagyhatja!
A masszát dolgozzuk jól össze vagy tiz percen keresztül és tegyük fél napra jó hűvös helyre .
Utána vizes kézzel formáljunk belőle kis kolbászkákat (kb 10-12 cm hosszúságban), és tegyük sülni a felforrósitott , előzőleg olajjal megkent  tepsibe vagy rostéjra . (Ebből az adagból kb. 20 darab lesz.)
Többször megforgatjuk , hogy minden oldala barnára megsüljön . Mustárral  vagy ecetes uborkával tálaljuk, de pityóka (burgonya) körettel is finom.   mititéj sütés  miccs                       

Kukoricapalancsinta

4- 6 kanál szitált, finom puliszkalisztet simára elkeverünk 1/4 liter tejjel, 1/4 liter vízzel, 2 egész tojással, kevés sóval, 1-2 evőkanál cukorral és 1 kávéskanál szódabikarbonával. Forró olajban tenyérnyi kis palacsintákat sütünk belőle és lekvárt kenünk a tetejére.

ÁPRILIS A KONYHÁBAN:

 

      csöröge         cékla                   

Mezei saláta leves
Salátaboglárka,( mezei saláta, versengősaláta) leveleit a szárról lecsipkedjük jól megmossuk és forró vízben   megfonnyasztva leszűrjük. Kevés zsiradékon épp csak megmelegítünk 1 cikk összetört fokhagymát. Rátesszük a salátát, kevés cukrot hintünk rá, vízzel felöntjük és  puhára főzzük. Tejföllel, tojással, liszttel eresztéket készítünk, sózzuk, savanyítjuk. 2-3 tojásból "púpos" rántottát készítünk, kockára vágjuk és ezt is a leveshez adjuk.

Tojásos báránytokány

A bárány csontosabb részét (bordáit, nyaki részét) és a sziv, máj,tüdőből egy-egy részt feldarabolunk és forró zsiradékban állandóan kavargatva addig dinszteljük, amig kifehéredik. Megsózzuk és vizzel feltöltögetve puhára pároljuk zsirjára visszasütjük és megborsozzuk. A hús mennyiségétől függően 4-5 vagy több tojást felverünk, kissé sózzuk, hozzáadunk egy csokor apróra vágott petrezselyemzöldet 1-2 evőkanál tejfölt, jól elkeverjük és a bárányhúsra töltve lassú tűzön rázogatva addig tartjuk, amig a tojás megszilárdul rajta.
Cékla savanyúsággal, puliszkával tálaljuk.

Cékla- savanyúság: 2-3 nagyobb céklát megmosunk, hideg vizben főni tesszük  és 1-2 órán át, (amig a villa belemegy) főzzük.Leszűrjük és hűlni hagyjuk. Ezalatt megtisztitunk 1-2 tormát és apróra reszeljük. A kihűlt céklákat vékonyan lehámozzuk és tetszés szerint apró kockákra vágjuk, vagy legyaluljuk.Hozzáadjuk a reszelt tormát, 1 k.kanál őrölt köménymagot, 2-3 evőkanál ecetet, 2 evőkanál cukrot, 1 evőkanál sót és 1 dl hideg vizet és jól összekavarjuk. Zárható üvegbe téve, hideg helyen 4-5napig eláll.

Csicsóka, csókapityóka, tótrépa - diabetikus burgonyapótló  

Csicsókasaláta. A megmosott csicsókát megfőzzük, meghámozzuk, karikára vágjuk. Vöröshagymát ugyancsak karikára szelünk, összekeverjük, majd citromos, sós, cukros páclevet öntünk rá. 2-3 órai állás után fogyaszthatjuk. Főzés nélkül is elkészíthetjük hasonlóképpen.

Csicsókafőzelék. A megmosott, héjától megtisztított csicsókát kockára vágjuk, sóval és babérlevéllel puhára főzzük. Tejfölös habarással besűrítjük, borsikafűvel és ecettel ízesítjük.

 Rakott csicsóka. A megfőzött, lehámozott csicsókát karikára szeljük és  egy sort rétegezünk belőle. Erre füstölt kolbászt, ismét csicsókát, majd keményre főtt tojáskarikákat helyezünk. A rétegezést addig ismételjük, amíg a tál megtelik (közben enyhén megsózzuk). Ekkor tejföllel leöntjük, és pirosra sütjük.

Csöröge
1/2 kg lisztet, 2-3 kanál langyos cukrozott tejben feloldott élesztőt, vaniliát, citromhéjat, mokkáskanálnyi sót összegyúrunk annyi tejföllel, hogy könnyen gyúrható tésztát kapjunk. Fél óráig kelesztjük majd  1 cm vastagra nyújtva 2 x 10 cm nagyságú csíkokra szabdaljuk. Minden csík közepét kissé bevágjuk és az egyik véget  a nyíláson átbújtatva  " csokorra kötjük". Bő, forró zsiradékban  pirosra sütjük és bőven behintjük vaniliás porcukorral.

 

MÁJUS A KONYHÁBAN:                    

Egres leves:  Az egrest (köszméte) megtisztitjuk,  1 liter vizhez 2 dl-es csészényit számitunk és kevés olajjal vagy szárnyas zsirral esetleg ennek a hátcsontjával, sóval főni tesszük. Lassú tűzön, mert nagyon könnyen szétfőnek a szemek. 1-2 tojássárgával, tejföllel, 3 evőkanál cukorral és 1 evőkanál liszttel eresztéket készitünk a megfőtt egreshez adjuk, meghintjük apróra vágott petrezselyem és zellerlevéllel (1:1 arányban) esetleg utánasózzuk, cukrozzuk és összefőzzük. Könnyű gyümölcsleves, amit bármilyen nehéz fogás előtt adhatunk, télire is könnyen befőzhető. Ugyan igy készithetünk ribizli, meggy vagy alma levest is.

Matilapu-káposzta 

       martilapu            martilapulevél                                                      egres            

Jól megtisztított, megtörülgetett (a hátlapja mohos) leveleket megmosunk és forró,sós vízben megfonnyasztunk. Leszűrjük, és kihűlés után vékonyra vágjuk. Hozzáadunk 1/4 rész laskára vágott sóskát és annyi sós vizet, hogy jól befedje és visszatesszük főni. Amíg felfő addig őrölt disznóhúsból, rizzsel, piros paprikával, borssal és egy tojással apró gombócokat készítük és a fövő martilapuhoz adjuk és puhára főzzük. Amikor a gombócban levő rizs is puha, rántással besűrítjük,  (vigyázva, mert a sóska természetesen savanyú !) kissé cukrozzuk, esetleg utána sózunk. Melegen, jól megtejfölözve tálaljuk.

Szilvaizes lapótya:

1 l lisztet egy tálba szitálunk.  Kockacukornyi élesztőt  1 dl meleg cukrozott tejben felfuttatunk és hozzáöntjük a liszthez. Beleütünk 2 egész tojást, 3 evőkanál olajat, 1 evőkanál cukrot, k.kanál sót, vaniliát vagy citromhéjat és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy jól gyúrható legyen. Jó hólyagosra dagasztjuk, kissé meglisztezve kb. 20 percre kelni tesszük. Lisztezett deszkára boritva  kis cipónyi darabokat tépünk belőle,amiket  ujjainkkal nyomkodva  kb 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Mindegyik korong közepére házi szilvaizet kenünk, összehajtjuk és széleiket ujjunkkal összenyomva még 10 percig kelesztjük, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütve porcukorral tálaljuk. ( A porcukrot a kristálycukor MOZSÁRBAN való megtörésével nyerték)  Készithetjük tehéntúróval vagy júhtúróval is., utóbbi esetében természetesen a porcukor elmarad.

Bodzaszörp:

Tegyünk fel forrni 5 liter vizet, amibe keverjünk el 4 kg cukrot. 1 kg cukrot karamelizáljunk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 liter vizet. A karamelizált cukor megkeményedik, de tovább melegítve hamarosan feloldódik a vízben. A cukros leveket öntsük össze és együtt forraljuk fel.
Miután kihűlt a szirup, tegyünk bele 20 bodzavirágot, 5 darab felkarikázott citromot, 1 evőkanál citromsavat és egy k.kanál tartósítószert. 4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük. Szűrés után öntsük tiszta üvegekbe.  Ízlés szerint 2:1 arányban vízzel vagy szódával hígítva egész évben fogyasztható.

Ákácos palacsinta:

2 tojásból, 1 kanál cukorból, csipetnyi sóból,  1/2 l tejből,  vanilia vagy citromhéj  izesitéssel  hig palacsintatésztát  készitünk .  Hozzákeverünk  2-3  maroknyi  megmosott  leszemezett  akácvirágot  és  forró zsiradékban  kissé vastagabb palacsintákat  sütünk.  Melegen  megcukrozzuk  és felcsavarjuk.

 JÚNIUS A KONYHÁBAN

 

Sóska leves:

2-3 maroknyi friss sóskát megtisztitva, jól megmosva laskára vágunk.  2 liter vizzel kevés sóval, zsiradékkal vagy a csirke csontos részével főni tesszük. Ha fő, hozzáadunk  1 dl megmosott rizset és addig főzzük, amig a csirke és a rizs megpuhul. tojássárgával, 1-2 kanál cukorral tejföllel eresztéket készitünk, hozzátöltjük, összefőzzük, esetleg utánasózzuk. Készitették füstölt csonttal is (pl csülök, oldalas), ebben az esetben a csontokat puhára főzzük és azután adjuk hozzá a  rizset majd legvégül a sóskát. Vigyázni kell a sózással!

                              sóska

Ha Medárd esőt hozott,  gombadömpingre számíthattak. Valamennyi  nálunk fellelhető gombafajta közül talán legizletesebb a RÓKAGOMBA, amelyből  finom paprikás készíthető.

Rókagomba paprikás:  

Apróra vágott hagymát zsíradékon megfonnyasztunk, meghintjük pirospaprikával és hozzáadjuk a megtisztitott, megmosott, feldarabolt rókagombát, megsózzuk és addig dinszteljük, amíg a saját levét elfövi. Ekkor a lábos egyik oldalára húzzuk a gombát, úgy, hogy az üressen maradó zsiradékon   kissé megpirítunk  ( a gomba mennyiségétől függően) 1-2 evőkanál lisztet. Felengedjük 1-2 dl hideg tejjel, összekavarjuk a gombával is. Megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. Apránként vizet töltünk hozzá, ha szükséges utána sózzuk és összefőzzük. Végül jól megtejfölözzük és éppen csak átmelegítve a tejfölt, azonnal tálaljuk puliszkával és uborkasalátával, vagy kovászos uborkával.  

         rókagomba    uborka        

Kovászos-uborka:

közepes(kb.15-18 cm) nagyságú uborkákat a nagyobbik képen látható módon, ellentétes irányban, mindkét végükön behasitani. A Nyárád-mentén cserépfazékba, (de nagyobb befőttes üvegben is lehet) lehetőleg friss kaprot és csombortot tenni és erre ráhelyezni az uborkákat. Tetejére durva sót hinteni( 1 liter vizhez 1 csapott evőkanál) és a kenyér sarkát lekanyaritva ráhelyezni. Feltölteni hideg vizzel, hogy a kenyérdarabot is ellepje. Lefödve napra állitani. Másnap a kenyeret (lehetőleg egészben) kivenni, a sós levet  tiszta edénybe leönteni majd visszatölteni az uborkákra.Közben, ha nem lenne elég sós  még sózni. Amikor az uborkák szine sárgára vált akkor kész a savanyúság. Hideg helyen 6-8 napig tartható.

JÚLIUS A KONYHÁBAN:      

Újság- zöld leves:                 

 1/4 kg újkrumplit, 3-4 darab új-murkot megtisztitunk és kockákra vágunk. Egy 2-3 literes fazékban világos rántást készitünk kevés zsiradékkal 2 kanál liszttel. Beletesszük a krumplit, murkot és 1 csészényi hüvelyes vagy szemes zöldborsót és feltöltjük  kb. 2 liter  hideg vizzel, hozzáadunk 2-3 maroknyi laskára vágott sóskát, zöldpetrezselymet, izlés szerint megsózzuk,  1evökanál cukorral lassú tűzön puhára főzzük. (vigyázat könnyen kifuthat!) Tejfölözve tálaljuk.   

                    zöldborsó         sárgarépa (új murok)

Csirke fokhagymás mártásban:          

A feldarabolt csirkét forró zsiradékban addig kavargatjuk, amig minden darab kifehéredik. Ekkor ráteszünk 2 cikk apróra vágott fokhagymát.Kissé megsózzuk és kevés vizzel felöntve puhára pároljuk, majd a zsirjára visszasütjük. Kiszedjük a húsdarabokat, a visszamaradt zsiradékon 1 evőkanál lisztet rántásmódra kissé megpiritunk és vizzel felöntünk és addig főzzük, amig kissé besűrűsödik. Visszatesszük  a húsdarabokat, jól meghintjük zöldpetrezselyemmel, őrölt borssal és hozzáadunk 2-3 evőkanálnyit a már fövő puliszka levéből.Összerotyogtatjuk, puliszkával és kovászos uborkával tálaljuk.

Bodzalekvár (nagymama receptje.)

Egyenlő arányban érett bodzabogyó, alma és cukor.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott vagy lereszelt almát összekeverjük az előre átpasszírozott bodzaterméssel és cukorral. Az így kapott keveréket állni hagyjuk egy napig, majd főzéssel pépesítjük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, használjunk zselatint, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, légmentesen zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át.

AUGUSZTUS A KONYHÁBAN: 

 Paraszt csorba leostyánnal

Csontos disznó vagy növendékhúst, esetleg szárnyashúst főni hideg vízben főni teszünk, amikor felfőtt a habját szűrőkanállal leszedjük, sózzuk és lassú tűzön főni hagyjuk, amikor már félig puha, hozzáadunk mindenféle feldarabolt zöldséget, ami augusztus hónapban már található (murok, petrezselyem, zeller, zöldpaszuly, zöldborsó, apróra vágott zöldhagyma, paprika, paradicsom, kevés zőld káposzta és 1 evőkanál apróra vagdalt friss leostyánlevelet. Amikor puhára főtt behabarjuk 1 tojássárga 1 evőkanál liszt 1 evőkanál cukor és tejföl keverékével. Ecettel savanyítjuk, esetleg utánasózzuk.                                            
                                           

    leostyán bokor

Vadas mártás:

A Nyárád-mentén vadnyúl húsából készitették, de a borjúhús vagy a marhanyelv is megfelelt. A marhanyelvet előfőzzük, bőrét lehúzzuk és azután készitjük el:  1kg húst nagyobb darabokban hagyva, kevés zsiradékon addig forgatjuk, amig megfehéredik. Megsózzuk, 2-3 babérlevelet teszünk rá, 1 dl fehérbort és annyi vizet töltünk rá, hogy ellepje. Főni hagyjuk. Közben megtisztitunk 1/2 kg murkot (sárgarépát)  1/4 kg petrezselyemgyökeret, 1 nagyobb zellergumót, 1 darab krumplit és 1 fej hagymát. Valamennyit karikára vágjuk és a fövő húsra helyezve puhára főzzük. Amikor a zsirra visszasült, levesszük, a húst kiszedjük egy tálra és félre tesszük. A kihült zöldségeket a tésztaszűrőn átpaszirozzuk, a babérleveleket kidobjuk. 1 evőkanál cukrot barnára piritunk és 2 dl vizzel feltöltve szirupot főzünk belőle és hagyjuk kihülni. 2 evőkanál lisztből és kevés zsiradékból világosbarna rántást készitünk. Feltöltjük a piritott cukorlével és 2 dl tejjel, beletesszük az átpaszirozott zöldség-pépet, ha kell utánasózzuk, borsozzuk és állandó kavarás mellett hagyjuk besűrűsödni. Beletesszük az ( esetleg) kicsontozott felszeletelt húst, jól megtejfölözzük és nokedlivel vagy sós vizben kifőzött csőtésztával tálaljuk.

 Búcsúi lepény:

1kg lisztet tálba szitálunk.Közepébe beleütünk 4 tojássárgát, 1-2 kanál olvasztott vajat, kávéskanálnyi sót, 2 dkg cukros tejben feloldott élesztőt (hajdan saját készitésű kovásszal kelesztették) és 1/2 liter  langyos cukrozott tejjel addig dolgozzuk, amig hólyagzani kezd.  Meleg helyen  addig kelesztjük, amig 2x-ére  dagad. Lisztezett deszkára boritva kis cipókat szaggatunk belőle, ezeket  újnyi vastag korongokká nyújtjuk, jó vastagon  megkenjük és  1/4 óráig még pihentetjük, ezután sütőkemence szájánál vagy lerben a tepsi fenekén szép világosra sütjük.
KENÉSHEZ:  50 dkg friss tehéntúrót, 25 dkg cukrot, 2 tojássárgát, izesitővel( vanilia, citrom, rum) összekeverünk és hozzáadjuk a 2 tojás kemény habját.

 

 

  SZEPTEMBER A KONYHÁBAN:

Júhtúrós pityókaleves:

1 kg burgonyát (pityóka)  meghámozva kockákra vágunk. Rátöltünk 2-2,5 l sós vizet, hozzáadunk 1 fej apróra vágott fehér hagymát és puhára főzzük. Félre veszük és hagyjuk addig hűlni, amig már ehető. Ekkor a tányérok aljára 2-3 evőkanál zsiros juhtúrót teszünk, a meleg levesből rászűrünk  1 dl-nyit és a túrót ezzel péppé keverjük. Ezután rászűrjük a krumplit és a levét. Frissen sült kenyérrel, karikára vágott vöröshagymával fogyasztjuk.

                      pityóka                                         

Almaleves:

3-4 savanyú almát meghámozunk, kockára vágunk és  1,5 liter hideg vizzel felöntve főni teszünk. Hozzáadunk 1 evőkanál majorság zsirt vagy olajat, 1kkanál sót, egy szál zellerlevelet, kkanálnyi apritott petrezselyemzöldet és puhára főzzük. Közben eresztéket készitünk  2 tojássárgából ( a fehérjéket egyenként a fövő almákhoz  töltjük, hogy megszilárduljon), 1 evőkanál lisztből, 3 evőkanál cukorból, 1 dl tejfőlből és a leveshez öntve épp csak felforraljuk. A kájháról levéve ha szükséges utána izesitjük (só, cukor). Aki szereti, a majorság zsir helyett majorság háttal is készitheti.

Szilvaizes derelye:  1liter búzalisztből kupacot rakunk a gyúródeszkára és közepébe mélyedést nyomunk a kezünkkel. A mélyedésbe belereszelünk (vagy áttörünk) 2 megfőtt (fehér) krumplit. Hozzáadunk 2 egész tojást és apránként annyi vizet, hogy jól gyúrható laskatésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk és késfok vastagságúra nyújtjuk. Derelyevágóval 3x3 cm kockákra vágjuk.  Minden kocka közepébe kis halom szilvaizet (vagy más keményebb lekvárt) teszünk és átlósan összehajtjuk, hogy kis háromszögeket kapjunk és ujjbegyünkkel jól megnyomkodjuk. Sós, fövő vizbe 1 kanál olajat teszünk és ebben kifőzzük a derelyéket. Piritott zsemlyemorzsába ( itt prézli) beleforgatva cukorral meghintve melegen tálaljuk. Készithető még: tehén vagy júhtúróval, sőt piritott káposzta töltelékkel is, ebben az esetben cukor helyett tálaláskor tejfölözzük.

 Almás palacsinta
A személyek számától függően 2- 3 vagy több almát meghámozunk és egy tálba belereszeljük. Kevés cukrot hintünk rá, hozzáadunk 6 - 8 vagy annál több evőkanál lisztet, 1/2 k.kanál sót, 1-2 egész tojást, vaniliát, citromhéjat és összekeverjük fokozatosan adva hozzá az ásványvizet, ameddig vastagabb, de már könnyen tölthető masszát kapunk. Kisebb merítőkanállal kis, tenyérnyi nagyságú palacsintácskákat töltünk a forró olajba és megfordítva mindkét felükön szép pirosra sütjük. Fahéjas cukorral jól meghintve, melegen tálaljuk.  

OKTÓBER A KONYHÁBAN:

Céklaleves:

1-2 kisebb céklát meghámozunk, megmossuk és apró kockákra vágunk. Felöntjük 2 l sós vizzel, hozzáadunk 1 kávéskanál őrölt köménymagot és puhára főzzük. Világos rántást készitünk kevés zsiradékból 1 evőkanál lisztből tejjel felengedjük és a céklához adjuk. Izlés szerint ecetezzük, cukrozzuk esetleg még sózzuk. Piritós kenyeret adunk hozzá.

            cékla                                                                                     őzlábgomba    

 

Murokfőzelék:

1/2 kg (vagy ha nagy a család 1 kg) sárgarépát a nagyobbik lyukas reszelőn lereszeljük. 1 kisebb fej hagymát apróra vágunk és 1-2 kanál zsiradékon kissé megüvegesitünk, ráhelyezzük a reszelt murkot(s.répát) 1 evőkanál cukorral meghintjük 1-2 percig még kavargatjuk aztán annyi vizet töltünk alája, hogy csak éppen ellepje Kissé megsózzuk, és lassú tűzön addig pároljuk, amig a vizet teljesen elfővi és zsirjára visszasül. Ekkor a murkot a lábos egyik oldalába húzzuk. A feljövő zsiradékon, állandóan kavargatva megpiritunk 1 evőkanál lisztet, gyorsan feltőltjük vizzel és állandóan kevergetve összefőzzük. Ha kell utánasózzuk, kissé megborsozzuk, megtejfölözzük és petrezselyem zöljével meghintjük (lehet száritott, vagy zellerlapi is) Bármilyen feltéttel: bundáskenyér, sült-sajt, tükörtojás(ökörszem) kolbász, vagy éppen piritott szalonnával, kirántott gombával tálalhatjuk.

            murok vagy sárgarépa

Kirántott őzlábgomba:

Ha még szép a "vénasszonyok nyara", az őszi avarban a harmattól szép nagyra nő, kalapját széttárja az őzlábgomba, amiből kitűnő "hazug- kirántotthúst" készithetünk.
Szép, nagykalapú gombákat megtisztitjuk a szárától, megmossuk, majd a vizet leszáritva sózzuk, borsozzuk. Fűszerezett lisztbe, felvert tojásba estleg prézlibe is bemártva forró olajban szép pirosra sütjük.
bármilyen körettel, savanyúsággal "húsként" tálalhatjuk.

Csipkebogyó lekvár:

Csak frissen szedett bogyóból készithető:   1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db cirom leve

 A megmosott csipkebogyót  annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet sűrű szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még sűrűsödésig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Csipkebogyó mártás:

 5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé

 Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.

A szárított bogyóból készülő csipkebogyóbor                                  

 45 dkg szárított bogyóhoz adunk 50 dkg cukrot, 4, 5 liter vizet és 5 g citrom vagy bórkősavat.  A szárított csipkebogyót, minden esetben alaposan mossuk meg, mert a rajtuk lévő szennyezések tönkretehetik a munkánkat. A csipkebogyóbor nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növeli,  zamata miatt is nagyon közkedvelt ital.  A vizet nem szabad felmelegíteni, csak szoba-hőmérsékletűre: ( 20, legfeljebb 25 °C?ra). Túl meleg, vagy forró víz, zavarosodást okoz.  A vizet ráöntjük a gyümölcsre, és 24 órát pihentetjük, majd adagonként préskendőbe (tüllkendőbe) csomagolva kipréseljük. A kipréselt léből annyit kiveszünk, hogy a cukrot és a savat feloldhassuk benne. Csak amikor teljesen feloldódott öntjük vissza a lére. Az erjesztő edényt, háromnegyedig tőltjük fel, kotyogóval kell ellátni, és egyenletes, lehetőleg 12-16 °C-os hőmérsékleten erjesszük.
Ha a kotyogó elcsendesedett, lefejtjük a bort. Ezután visszahelyezzük a kotyogót és még néhány napig, hagyjuk ülepedni, majd ismét lefejtjük.
Palackozás előtt még egyszer lefejtjük, zöld üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg szájáig töltjük és a dugó benyomásával, szorítjuk ki a bort, így kizárjuk a levegőt. Sötét hűvös helyen tároljuk.

 

NOVEMBER A KONYHÁBAN:

 Lebbencs leves:

készitéséhez bármikor előre elkészithetjük a LEBBENCS tésztát: 2 tojásból a szokásos módon laskát ( vékonyra nyújtott tésztát) gyúrunk, kiseritjük. Nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk teljesen megszáradni és kissebb-nagyobb darabkákra tördeljük, vászon vagy papirzsakcsóban tárolva bármeddig eláll.

A leveshez: 3-4 szelet füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk. A tepertyőt kiszedjük. A visszamaradt zsiron  1-2 maroknyi lebbencstésztát világosra piritunk, mehintjük késhegynyi pirospaprikával és azonnal feltöltjük  2-3 l vizzel. Beleteszünk 1-2 kockára vágott krumplit, 1 csokor apróravágott petrezselyemzöldet, sózzuk és addig főzzük, amig a krumpli megpuhul. Ekkor visszatesszük a szalonna tepertyőt és csipőspaprikával tálaljuk.

Fokhagymás leves:

A liba csontos részét főni tesszük a család nagyságától függően 2-3-4 liter hideg sós vizben. Amikor felfőtt a habját leszedjük ( mint a húslevesnek) és hozzáadunk egy maroknyi rizset és 1-2 cikk apróra vagdalt fokhagymát. Addig főzzük, amig a hús puha lesz. 1-2 tojás sárgájából 1-2 evőkanál lisztből és tejfölből eresztéket készitünk neki. (a tojás fehérjét a fövő levesbe engedjük) és azt is megfőzzük. Tejfelezzük, ecettel savanyitjuk, kevéske cukorral finomitjuk.                                                                                                                                                                                                                                                       

Libamáj pástétom:

1 fej fehérhagymát apróra vágunk( vagy reszelünk) és kevés libazsiron épp csak üvegesre párolunk. Késhegy pirospaprikát és a libamájat ráhelyezve azonnal felöntjük annyi sós tejjel, hogy jól ellepje a májat és addig főzzük, amig a tejet egészen elfőtte. Hagyjuk kihülni, akkor hozzáadunk 2 keményrefőzött tojást, 1 tejbe áztatott zsemlyét 1 kanál libazsirt (esetleg vajat), örőlt borsot és az egészet szitán áttörjük. (Ma már turmixolni is lehet.) szükség esetén még utánasózzuk. Libazsirral kikent, fedős edényben 1/2 óráig gőzben főzzük. Hűvös helyen 1 hétig is eláll.

                        

Császárszalonnás rakottpityóka:

1kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk és karikára vágjuk.  4-5 tojást felverünk 1 dl tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Egy kizsirozott edényt vékony szeletekre vágott császárhússal (kájzer) kibérelünk. ráhelyezünk 2 sor karikázott burgonyát, meglocsoljuk a tejfölös tojással, meghintjük petrezselyemzölddel  és kájzerrel befödjük. Erre megint 2 sor burgonya kerül, tojással meglocsolva és addig folytatjuk, amig a burgonya tart. Tetejére vékony szeletekre vágott sajtot boritva melegitett sütőben kb. fél óráig sütjük. Bármilyen savanyúsággal tálalható.

Piritott káposztás nudli

4 személyre 1kg krumplit hajában megfőzünk, megtisztitjuk és még melegen összetörünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 2 egész tojást, kevés sót és gyúrjuk egynemű tésztává. Amig pihen, a káposztát reszeljük le és sózzuk meg. Kevés olajon karamelizáljunk világosra 1 evőkanál cukrot és a levétől kinyomkodott káposztát kavargassuk belé, majd lassú tüzön, állandóan kevergetve piritsuk meg. Amikor ez elkészült tegyük félre. A krumplistésztát tegyük lisztezett deszkára, vágjuk kissebb darabokra és sodorjunk belőlük kisujjnyi vékony kolbászokat. Ezeket késsel daraboljuk 2-3 cm darabokra. Sós vizben kifőzve a piritott káposztára szedjük, lazán összeforgatjuk és melegen tálaljuk.

 DECEMBER A KONYHÁBAN:

Borsas lé: (leves)

3 evőkanál lisztből kevés zsiradékkal barna rántást készíteni. Belekeverni 1 késhegynyi pirospaprikát és azonnal felönteni 1-1,5 liter hideg vizzel.Beletenni egy fej hagymát egészben, 1 babérlevelet, izlés szerint sót, ecetet, cukrot, jól összefőzzük és átszűrjük. Visszatesszük a tűzre és személyenként 1-2 tojást  főzünk bele és jól behintjük örőltborssal. Tálaláskor tejfölözhetjük .

Tóros pecsenye,

A disznónak abból a részéből készült, amit  a bontás megkezdése után azonnal kivágtak  a nyaki részből, ahol kissé kövéres is volt, mert a saját zsirjában kellett megsűlnie az apróra kockázott húsnak. Állandó keverés mellett kevés vizet tőltögettek alája, amikor megpuhult sózták, borsozták, majd kevés bort töltöttek rá és zsirjára visszasütötték. Puliszkával és cékla savanyúsággal fogyasztották.  

Kocsonya

Hozzávalók:  1/2 disznófej,  2 boka, 1/2 kg bőrös sovány hús és némi bőr, 1 fej fokhagyma, 1 evőkanál szemesbors, só izlés szerint, de finomabb, ha kissé sósabb.
 A húsokat megmossuk, daraboljuk és hideg vízbe (annyi, hogy jól ellepje) feltesszük főni egy hatalmas edényben   egy fej megtisztitott, cikkekre szedett fokhagymával, sóval, borssal. Ha forr, azonnal minimál takarékra csendesítjük alatta a hőforrást, mert csak gyöngyözve szabad neki főni, különben zavaros lesz a kocsonya. Folyamatosan lehabozva addig főzzük, míg a hús teljesen meg nem puhul, leválik a csontokról. (ez úgy 6-7 óra!)  Ekkor levesszük az edényt a tűzről, szűrőkanállal kiszedjük a húsokat . Ha a husok már annyira kihűltek, hogy meg tudjuk fogni, kicsontozzuk és mély tálakba rendezzük. A husokra rámerjük egy szűrőn keresztül a levet, amit előzőleg lefölöztünk a zsírtól. Hagyjuk, hogy megdermedjen valami jó hűvös helyen, de nem mélyhűtőben! Megfagynia egyáltalán nem szabad!  Amikor annyira dermedt, hogy a tálat felforditva sem esik ki, fogyasztható. Tetejére pirospaprikát szórunk és ecetes hagymával fogyasztjuk. ecetes hagyma:   1fej hagymát megtisztitunk, szeleteljük és megsózzuk. Ráöntünk 1 deci vizben elkevert 1 evökanál ecetet és késhegynyi cukrot.

                   

         

Lencse leves:

1 kissebb fej hagymát apróra vágunk és kevés zsiradékon kissé megfonnyasztunk. Meghintjük pirospaprikával és azonnal ráöntjük az előre megtisztitott megmosott lencsét. felengedjük 1,5-2 l. hideg vizzel, sózzuk és 1-2 babérlevéllel főni hagyjuk. Amint felfőtt hozzáadunk 2 megtisztitott, karikázott sárgarépát, 1petrezselmet és 1/2 zellergumót. Amikor a lencse és a zöldség is puhára főtt rántással vagy habarással sűritjük. Izlés szerint ecetezzük, 1 kkanál cukorral kevés örőlt borssal fűszerezzük, tejfölözve tálaljuk. Gazdagithatjuk személyenként 1-2 darab füstölt kolbász belefőzésével is.

Nagyanyó káposztája:

1 fej hagymát és egy meghámozott almát apróra vágunk vagy reszelünk és kevés olajon megfonnyasztva pirospaprikával meghintjük.Ráhelyezünk egy fej laskára vágott savanyúkáposztát. 1 evőkanálnyi cukrot szórunk rá és vizzel feltőltve puhára pároljuk. Ha megpuhult hozzáadunk 20 dekányi füstölt felkarikázott kolbászt  és ezzel is felforraljuk. Közben elkeverünk 1-2 kanálnyi lisztet 1 dl paradicsomlével és a káposztához töltjük, megborsozzuk és összefőzzük.Tejfölözve tálaljuk.

              

Hagymatokány:

2-3 fej hagymát megtisztitunk, apróra vágunk és 1 evőkanálnyi zsirban világosra piritunk. Meghintjük csipetnyi pirospaprikával, felengedjük 1 dl tejjel, izlés szerint sózzuk és állandóan kavargatva zsirjára visszasütjük. Vizzel pótólva addig pároljuk, amig a hagyma teljesen szétfőve szószt képez. Ekkor megborsozzuk.Puliszkával és savanyúsággal tálalva kitűnő reggeli vagy vacsora, de dologidőben gyakran ebédnek is megfelelt.Ilyenkor előtte leves helyett gyakran fogyasztottak tejes puliszkát.( Egy szelet puliszkát mélytányérba téve forralt és lehűtött tejet meritünk rá.

Hamis mézespogácsa:

1 vizespohár cukrot szép barnára piritunk, ráöntünk 1 vizespohár vizet és még 1 vizespohár cukrot, összefőzzük és hülni hagyjuk.
Egy tálban összekeverünk 3 tojássárgát 1 vizespohár tejet, 1 kkanál szalakálét (ammonium bicarbonát), 1 kkanál pogácsafűszert
, ( ha ez nincs, akkor 1/2 kkanál szegfűszeg+1/2 kkanál fahéj keverékét), 1 vizespohár olajat, ráöntjük a hideg pergeltcukorlevet, és annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól gyúrható legyen. Újnyi vastagra nyújva pohárral pogácsákat szaggatunk, de kézzel, vagy különböző formákkal karácsonyfára diszeket is formálhatunk belőle és szép világosra sütjük. A 3 tojás fehérjét 1 vizespohár porcukorral kemény habbá kavarjuk. Az összes pogácsát egy nagy tálba téve a habot ráöntjük, jól összekavarjuk és másnapig száradni hagyjuk.  

                 

Az "igazi" mézespogácsa is hasonló módon készül, csak a piritottcukroslé helyett 1/2 l mézet teszünk.

                       

 

                 

 

 

                          

 

 

 


Kereső
Belépés
0.045 mp