GYÓGYULJUNK

A TERMÉSZET GYÓGYSZERTÁRA  A LEGGAZDAGABB PATIKA "

Fűben, fában orvosság:  ezt tudták a falvak zárt világában élő és tevékenykedő vajákosok, kuruzslók, füves asszonyok. Az általuk használt növényi főzetek hasznosságát ma már az orvostudomány is igazolta.Ezek a gyógyító növények, melyeknek hatását őseink - saját bőrükön  kitapasztalták, - ma is léteznek és bárki könnyen hozzájuk juthat. Legegyszerűbben a GYÓGYNÖVÉNY ÜZLETEKBEN, de szórakozásképpen is érdemes gyűjtögetni, szárítani, hogy szükség esetén használhassuk őket.Vannak teljesen ártalmatlan gyógynövények, mint a kamilla, menta, csalán, amelyeket, bárki, bármeddig gond nélkül fogyaszthat, ám vannak veszélyt rejtőek is, amelyek sokkal több figyelmet, hozzáértést igényelnek. CSAK AZOKAT PRÓBÁLTAM ITT LEIRNI, AMELYEKET A NYÁRÁD MENTÉN ISMERTEK ÉS HASZNÁLNAK A MAI NAPIG. A teljesség igénye nélkül.    Bár az itt leírt receptek mindeggyike kipróbált és jól bevált : CSAK ORVOS ÁLTAL MÁR BIZTOSAN DIAGNOSZTIZÁLT BETEGSÉGEKRE HASZNÁLJUK ŐKET!

A következőkben az egyes BETEGSÉGEKBEN használatos gyógynövény recepteket találhatja az, akit érdekel és eljutott idáig. Elsőként egy CSODAGYÓGYSZER, amit a népi és  mai természetgyógyászat is elismer : az Aloe Vera bor.

    ALOE  VERA  BOR:  az 50- 60-as években vidékünkön igen elterjedt cserepes disznövényként, amit népiesen "gyógykaktusz" -ként emlegetnek. Ennek az afrikai eredetű liliomfajtának pozsgás, zöld leveleiből nyert bort csodaszerként használták, annyira, hogy a 80-90-es évekre szinte teljesen eltűnt, mert mindenki-mindenre használta. Állitólag a rák egyes fajtáit is meggyógyitotta.  15 dkg kaktuszlevelet rozsdamentes darálón átdarálunk és elkeverünk 25 dkg mézzel, amit 3,5 dl vörösborral higitottunk. Konyharuhába csavarva sötét helyen 8 napig érleljük. ( A kaktusz legalább 3 éves legyen és csak fakanállal kavarjuk!) ADAGJA: első-és második nap 1 kávéskanállal a fő étkezések előtt és 1/2 óra pihenés. harmadik-negyedik nap 1 evőkanál és pihenés, 5. naptól 1 pálinkáspohárral és mindig pihenni 1/2 órát. Három-négy hétig használni azután 3 hónapig szünetelni és újra ismételni.


  kamilla galagonya pitypang
AFTA: (szájpenész, herpesz)   fele arányban ecet-olaj keverékével öblögetni. Nyers petrezselyemzöldjét rágcsálni. szódabikarbónás (szódapor) bedörzsölés, 1.tea: tüdőfű, bodzavirág, útilapu, menta, pásztortáska 1:1 arányban 1/2 liter fövő vízzel leforrázva. 2. tea:zsálya+kamilla+körömvirág+citromfü.

ARANYÉR:    2- 3 cikk fokhagymát 1 dl vízben puhára főzünk. Tiszta gézre, vászonra rákenjük és este, melegen,  a végbélnyílásra helyezzük, otthagyjuk reggelig. Egy héten keresztül ismételjük.
Friss mezeizsúrlót péppé törünk és ugyan így járunk el. Pitypangkenőcs: 1 maroknyi szárított pitypangvirágot 2 evőkanál friss, sótlan disznózsírban lassú tüzön kavargatva addig főzzünk, amíg szép sárga színt kap. Egy napig állni hagyjuk. Felmelegítve sűrű gézen átszűrjük és hideg helyen tartjuk. ülőfűrdő: 2-3 kanálnyi apróra tőrt tölgyfakéreg + 1 maroknyi kamillavirág 3 liter vizben felforralni majd langyosra hűteni, naponta 2x . A bodzavirágból daráljon le egy keveset, és keverjen hozzá annyi langyos vizet, hogy kenőcs sűrűségűvé váljon. Két-három réteg géz között terítse szét a pépet, majd az így előkészített boroga­tást helyezze a végbélnyílásra, és hagyja rajta néhány órán ke­resztül.

ARC és HOMLOKÜREG GYULADÁS:    4 -5 szál tormát lereszelünk, rácsavarjuk 2 - 3 citrom levét.  3 x 1 kávéskanállal evés előtt.   2 cikk fokhagymát megtisztítunk gézbe csomagolva egész éjjelre mindkét fülünkbe dugjuk.( ha nagyon érzékeny a bőrünk, esetleg csipne, előtte tegyünk kis kézkrémet vagy ételolajat az ujjunkra és kenjük ki vele a füljáratot.) gőzölés: kamillával, mentával, bodzavirággal amibe 1 evőkanál durva sót is teszünk, kövirózsa húsos levelét kettétörve levét fülcseppként használjuk, langyos libazsírt fülbe csepegtetni FÜLFOLYÁS ESETÉN MINDKETŐ TILOS! , meleg puliszkaszeletet vászonba csavarva homlokra, arcra helyezni

ASZTMA:  útilapu-szirup: a teljes föld-feletti részét összevágni  és rétegezve cukorral, mézzel 6 hétig sötétben érlelni, napi 3x1 kk. naponta 1 kanál frissen reszelt ecetes tormát kell enni és minél több mézet,  mellét ecetes vízzel mosogatni,  lábát meleg vízbe1 kanál sóval,  szárított, összetört mákgubó törmeléket parázsra kell szórni, füstjét beszippantani,   bodzavirágból főzött tea,

ÁLMATLANSÁG: tea: 1). tavaszi kankalin virága+ galagonya virága+komló+hársvirág+árvacsalán 1:1 arányú keverékéből 1 evőkanál 1/4 l. vízzel forrázni, mézzel édesítve lefekvés előtt minél melegebben, kortyolva, 2). levendula+kamilla (1-1)+méz, 3).komló+ citromfű+levendula+ kankalin,   meleg tejben 1-2 kanál méz lefekvés előtt,   1 cikk fokhagymát karikára vágva meleg tejjel (tablettaszerűen) bevenni.4).Komló, citromfű, levendula 2:2:1 arányú keverékéből egy teáskanálnyit 2 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. mézzel édesítve röviddel evés után isszuk. Kúraszerű alkalmazás esetén célszerű 1 hónap után 1-2 hét szünetet tartani. 5).1pohár meleg tej+ 1 kanál méz+késhegy ánizs

szeder    akácvirág
                                                                          

 ÁLTALÁNOS TISZTÍTÓ, MÉREGTELENÍTŐ:  2 k.kanál pitypang, 2kkanál kökényvirág, 1kk katáng, 1kk csipkebogyó, 1kk köménymag + 4 dl  hideg vízbe és csak forrásig melegítve. naponta 2 adagban 2 hétig.

BÉLBÁNTALMAK: -hurut:  csengőfű, köménymag, cickafark, ánizs, mályva, csipkebogyó, szeder, árvacsalán, citromfű tea.
  -hasmenés: lósóska, útifű, cickafark, kökénybogyó, diólevél, szederlevél, tüdőfű, fekete áfonya+levél, pásztortáska, csalán, köménymag,   reszelt hagyma+ juhtúró fele arányban,

  -hashajtó: cikória(katáng), homoktövis, kökénylevél, aprószúlák, 1 pohár langyos vízben 1 kanál méz, vagy 1 evőkanál  kukoricaolaj éhgyomorra, útifű magja
  -bélgilisztahajtó:  éhgyomorra 100 szem tökmag, 1-2 cikk fokhagyma felkarikázva vízzel lenyelve, porrá tört bodzakéreg, 1 k.kanál hecserlipor vagy cickafarkpor,

     homoktövis cikória (katáng)                                       citrom (méh)fű

 

BŐRBETEGSÉGEK:
- ekcémák: cickafark, körömvirág, diólevél, nyírfalevél, kamilla, útifű, lóhere,  -égési sebekre: csengőfű, kamilla, cickafark, körömvirág, zsálya, csalán, mályva, lenmag, fekete nadály,  lenmagolaj +oltott mész-lé 1-1 arányban lemosónak, borogatásnak, tojásfehérjét rákenni. -fekélyekre: kankalin, zsurló, cickafark, körömvirág, csalán, zsálya, mályva, diólevél, citromfű,
-furunkulus, kelés: nagy bojtorján, cikória, zsurló, kamilla, mályva, vadárvácska, aprószulák, tejszínes tészta: 1 kanál liszt +csipetnyi cukor + annyi tejszín vagy tejföl, hogy jól kenhető legyen tiszta vászonra kenve a kelésre tapasztani naponta cserélni, sült hagyma, félbevágott friss paradicsom.    -vérző sebre: pásztortáska, búzavirág levele, körömvirág, lóhere, citromfű borogatás, megmosott, megpotyolt útifüvet rákötni.
-bőrtisztító: káposztavíz (1/2 fej káposztát 1 l vízben puhára főzni a másik felét nyersen ledarálni összetölteni, kavarni és leszűrni+ 2-4 csepp citromlé hideg helyen tartva 2-3 nap alatt elfogyasztani-meginni)

   csengőfű mályva                                                                                       cickafark                                                                 

CUKORBAJ: napi 10 db. pitypangszárat nyersen elrágni, savanyú káposzta levével együtt, főtt kukorica, szeder, áfonya, nyers káposzta leve, kovászos uborka levével együtt, 1.tea: 4-5 evőkanál görögdinnyemag+2 liter viz, 3/4 óráig lassú tüzön főzni, adagja napi 6-8 pohár, viz helyett is. 2.tea: fehér paszuly héj+kukoricabajusz+ csalán+cickafark, 1:1 arányban, naponta 2-3 pohár.
fekete áfonya száritott szárából főzött tea.

EPEBAJOK:  tea: 1')  cickafark + menta + aprószulák + csengőfű+ vérehullató fecskefű + pitypang 1:1 arányban forrázva,    tea 2)pitypangvirág + csengőfü + katángkoró + kökénybogyó + menta + tüdőfű + aprószulák   tea 3). 1-1 arányú keveréke a katángkóró+zsurló+cickafark+orbáncfű+fecskefű+borsmentának, tea 4). gyermekláncfű, apróbojtorján, körömvirág, katáng, cickafark  1: 1 arányban,  ezekből a keverékekből 2 kávéskanál 2 dl vizben felforralni, ezt 3x naponta melegen, cukor nélkül!!
gyógybor: 1kg citrom átszűrt leve+1l olivaolaj+1l tiszta viz + 5 dkg.csengőfűből főzött 1/2 l langyos tea + 1 l méz, egy hétig naponta felkavarva érlelni,  hűvös helyen tartva minden reggel, éhgyomorra 1 pálinkáspohárral meginni, jobb oldalra feküdni fél óráig csak azután reggelizni.

ERŐSITŐK: homoktövis bor vagy dzsem, csipkebogyó lekvár,bor vagy tea, komló, csalán, fokhagyma, méz, kakukkfű.                  1kg méz+1kg felkarikázott citrom+1 kg darált dióbél+10 (házi)tojás porrá tört héját jól összekavarni és rátölteni 1 liter vörösbort, 1-2 napig állni hagyjuk. Adagja: napi 3 evőkanállal.

ÉTVÁGYJAVITÓ: fokhagyma, csipkebogyó, kakukkfű, feketeribizli, csalán, majoránna, homoktövis tea
este 1 karika nyers fokhagymát vizzel (mint tablettát) bevenni  első nap. ezután naponta emelni a karikák számát, amig eljutunk 10 karikáig, aztán visszafelé csökkenteni 1 karikáig, utána fél év szünet.

  fokhagyma       csipkebogyó      komló       feketeribizli
FEHÉRFOLYÁS:
árvacsalán, málnalevél, szederlevél tea,  árvacsalán,   nagy keserűlapú+fűzfakéreg+ fenyőtű+árvacsalán (1:1 maroknyi) 10 liter vizzel felforralva, fűrdőként,  legalább 2 hétig minden este

FERTŐTLENITŐ:  vöröshagyma, kamilla, fokhagyma,

FEJFÁJÁS: fokhagymát  karikára vágva meleg tejjel lenyelni, 1 kávéskanál kamillaport  evés után vizzel lenyelni, tea: kankalin+eperlevél+rozmaring+menta+zsálya + (CSAK FELNŐTTEKNEK!) mákfej 1-1 arányban. borogatás: hideg mentafőzet
2 tea: 2 rész apróra vágott fűzfakéreg, 1 rész borsmenta. Forrázzunk le 1 teáskanálnyit a keverékből egy csésze vízzel, várjuk meg, míg kihűl, majd szűrjük le. Makacs fejfájás esetén, egyenletesen elosztva 4-5 csésze is megiható a nap folyamán.
nyers, sós krumpli borogatást tegyünk a homlokra, halántékra, majd jó melegen be kell bugyolálni,  nyers tormareszelékbe jó nagyokat beleszippantani,  meleg sót helyezzünk homlokunkra,  1 dl sósborszeszben 10 szem törött kendermagot 3 napig állni hagynunk, leszűrjük, 1 pohár tejbe 3 cseppet teszünk, naponta fogyasztjuk,
 fejre, halántékra szeletelt uborkát kell tenni,    hidegvizes kendővel szorosan át kell kötni a homlokot,  ecetes vízzel, vagy tiszta ecettel kell dörzsölni a halántékot,   diófa, birslevél teát kell inni,   kifacsart céklalevet igyunk többször napjában.

FOGFÁJÁS: lyukas fogba: szalicil por, szegfűszeg porrá törve, KOROMOLAJ: hibátlan zománcú edénybe beleteszünk egy papirtőlcsért úgy, hogy az alja jól feküdje az edény alját. A csúcsát meggyújtjuk és hagyjuk teljesen leégni. Az edényben viszamaradt sötétbarna olajat vattával kitöröljük és ezt dugni a lyukas fogba. (néhány percig lehet, hogy jobban fog fájni, ám, ha ezt kibirtuk a hatása megegyezik a fogorvosok által használt idegölőszer hatásával.

FOGINYGYULADÁS, FOGTÁLYOG: öblögető: kamilla+zsurló+ csengőfű+zsálya+mályva+diólevél+rózsaszirom 1:1 arányban, ( az sem nagy baj, ha valamelyik összetevő hiányzik)

FÜLFÁJÁS: csepp: vöröshagyma levéből, kövirózsa( fülfű) leveléből csavart lé, langyos libazsirból 2-3 csepp, borogatás: meleg konyhasó, meleg puliszka, meleg főtt krumpli. 1 cikk megtisztitott fokhagymát gézbe csavarva  a fülbe dugni egész éjjelre, gőzölés: kamilla, zellerlevél, menta, sós viz.

                             

kövirózsa  eperfa  mákfej ánizs  

GÖRCSOLDÓ: vöröshagyma+menta+köménymag+majoránna,  SZÉLHAJTÓ: 3 kiskanál köménymag, 1 kkanál édeskömény, 1dkg mézfű keverékéből 1 csapott evőkanállal + 2,5 dl forró viz, étkezés előtt félórával 1/2 pohárral
csecsemőknek, gyermekeknek:  kamilla+kömény+menta+ánizs
felnőtteknek: mákfej+cickafark+koriander+citromfű+menta+vöröshagyma+köménymag

GYOMORÉGÉS:  galagonya, menta, köménymag, árvacsalán, citromfű, kakukkfű, kökényvirág tea birsalma, kukoricalisztet nyalogatni,  egy közepes méretű burgonyát lereszelünk, levét kinyomkodjuk és izesités nélkül fogyasztjuk, napjában többször is egy ilyen adagot.     PUFFADÁS: 1 k.kanál ánizs+1/2 liter vizből tea, 

GYOMORFEKÉLY:  tea: 1 rész körömvirág+ 2 rész orbáncfű+2 rész cickafark+2 rész apróbojtorján keverékéből 1 evőkanálnyit 2 dl vizzel forrázva, evés után, napi 2x 1 k.kanál száritott porrátőrt útifű,  csengőfű  olaj:  1 l. olajba 5 dkg csengőfüvet  napon érlelni  két héten keresztül majd leszűrni és naponta 3x 1 evőkanállal  meginni evés előtt .

GYOMORSAVCSÖKKENTŐ:kenyérhéj, édes tej, kukoricalisztet nyalogatni, tea: zsurló, málnalevél, akácvirág, pitypang 1:1 arányban, 2.tea: akácvirág 1, édesgyökér 1, kálmosgyökér(acorus calamus) 3, angyalgyökér(Angelica archangelica) 1, édeskömény 2, arányban összedarálni a keverékből 2 evőkanállal+1 liter forróviz, napi 3 adagban inni 3 hónapig,  buzogósviz: 1 pohár hideg vizbe 1 k.kanál ecetet kavarunk és gyors mozdulattal belekavarunk 1 k.kanál szódabikarbónát és azonnal megisszuk (vigyázat mert habzik és kifuthat a pohárból ! )

málna      bojtorján    útifű                                                   

                       galagonya

HAJÁPOLÁS: csalán+bojtorjángyökér+rozmaring főzettel mosni - tisztálni, pakolás: egyenlő arányban tojássárga+olaj keveréke, petróleumos bedörzsölés, 1/2 kg friss csalánt apróra vágni és 1 liter forró vizben 1-2 óráig áztatni azután leszűrve egy héten keresztül minden este bedörzsölni vele a hajat.  KORPA ellen: olvasztott csontvelő+citromlé pakolás, zsúrló, kamilla és rozmaring főzettel leöbliteni. SZINEZÉSRE: szőkéknek kamillatea, barnáknak dióhéj+levél főzete.  ZSIROS HAJRA: 1:1 arányban kakukkfű, zsúrló, zsálya, rozmaring, keverékéből 1 evőkanállal+ fél liter vizzel leforrázva, 20 perc elteltével hozzáadni fél liter ásványvizet, mosás után 4-5 percre beleáztatni a hajat és szobahőmérsékleten száritani.  Töredezett, SZÁRAZ HAJRA:  A hajszálakat hajmosás előtt felmelegített olívaoljjal át kell kenni, fóliát és törülközőt kell rátenni és minimum 30 percig rajta kell hagyni.Hajhullás ellen: egy evőkanál olívaolajba keverjünk egy csepp kakukkfű-, egy csepp zsálya- és két csepp rozmaringolajat. Ezt hajmosás előtt masszírozzuk a fejbőrbe. Ápolóbalzsam: egy evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál frissen csavart citromlé, egy deci sör és egy tojásfehérje keverékét kell hajmosás előtt a fejbőrbe és a hajba masszírozni, amit néhány perc után ki kell öblíteni.

Töredezett, száraz hajra:  A hajszálakat hajmosás előtt felmelegített olívaolajjal át kell kenni, fóliát és törülközőt kell rátenni és minimum 30 percig rajta kell hagyni.


HASHAJTÓ: savanyú káposzta leve, tea szederbogyó, kökénybogyó, friss szőlőlé, este 2 dl langyos vizbe beáztatni 10 szem aszalt szilvát, reggel evés előtt meginni és lehetőleg a szilvát is elfogyasztani,  1/2 dl almalé + 1/2 dl sóska vagy spenótlé + 1dl viz.

HASMENÉS ELLEN: pásztortáska, lósóska, útifű, áfonyalevél vagy borsmenta+kamilla+málna+szeder+szamócalevélből főzött  tea cukor nélkül! áfonya bogyó szeszben áztatva,  vöröshagyma apróra vágva és juhtúróval elkeverve, nyersen reszelt alma, sós vizben főtt rizs+ a leve, apróra reszelt sárgarépa, (őrölt borsot erős pálinkába keverni napi 2-3 kispohárral CSAK FELNŐTTEKNEK!)

  pásztortáska   áfonya     árvacsalán

 

HIDEG ELLEN: (hőképzők) a hüvelyesek, paszuly, borsó, állati zsiradék, szalonna. Fagyásra: savanyú káposztás borogatás

HIDRATÁLÓ: nagyanyám masszázsolaja: a  Mária fűrdő: 2 evőkanál kamillavirág+2 evőkanál hársvirág+2 dl olaj egy óráig lassú tüzön melegiteni. ezután hozzáadunk 2 dl meleg vizet és 5-6 óráig állni hagyjuk, majd leszűrjük.  krém: egyenlő mennyiségű tojásfehérjét és citromlevet jó zománcú edényben összekeverünk és gőz fölött állandóan falapáttal kevergetve addig melegitjük, amig krémes állagú lesz. még melegen belekeverünk a tojásfehérjével egyenlő mennyiségű friss vajat, kevés illatositót és kis tégelyekben hideg helyen tároljuk.

       bodzavirág    martilapu virág

HÖRGHURUT: martilapú virága, bodzavirág, borókabogyó, lándzsás útifű,  fenyőhajtás, kakukkfű, kankalin, vöröshagyma, tüdőfű,

HÚGYHÓLYAG: tea: paszulyhüvely, kukoricabajusz, csalán, árvacsalán, zsurló, petrezselyemgyökér+levél, csipkebogyó, lucerna, görögdinnye kúra: 1 héten át CSAK görögdinnye, fekete kenyér, zöldség és gyümölcssaláták, hús, fehérjeféléket egyáltalán!.

HŰLÉS: tea: 1 rész bodza+ 1 rész hárs+ 1rész menta+1 rész csipkebogyó mézzel édesitve, tea:  4 rész hársfavirág, 2 rész kamillavirág, 3 rész bodzavirág  Púpozott evőkanál keveréket 3 deciliter forró vízzel leöntjük (nem főzzük), állás után még melegen isszuk,  ecetes torma, sós, meleg lábfűrdő,

IDEGERŐSITŐ, NYUGTATÓ: tea  3 megtört szegfűszeget 1 pohár vizben megfőzni, 20 perc után leszűrni nap. 2x 1 pohár, galagonya bogyó, kankalinvirág, menta, hársvirág, kamilla, citromfű, levendula

INFLUENZA: Csalán: minden része gyógyító hatással rendelkezik, kiválóan erősíti szervezetünket. Vírusos megbetegedések és influenza esetén is remek gyógyír lehet, csökkenti a fejfájást, tisztítja a szervezetet, megszünteti a gyengeséget. Csalántea készítéséhez csupán csak forrázzuk le a növényt, hogy hatóanyagai ne illanjanak el belőle. Negyed liter vízhez egy púpos evőkanál csalánt használjunk. Ha nem szeretik az ízét, kamillát és borsmentát is keverhetnek hozzá. Naponta 1-2 csészével fogyasszanak belőle.
Martilapú: Főzetével borogathatjuk mellkasunkat, teájával öblögethetjük torkunkat, míg a belőle készült szirup az influenza megelőzésére és gyógyítására alkalmas. Tea készítéséhez egy púpos evőkanál martilaput forrázzunk le negyed liter vízzel, és rövid ideig hagyjuk ázni. A sziruphoz vegyünk elő egy befőttesüveget, és felváltva töltsük meg martilapuval, majd cukorral. Több réteget tegyünk így egymásra, hagyjuk, hogy egy kicsit ülepedjen, majd ismét töltsük fel.
A tetejét fóliával fedjük be, majd tegyük egy eldugott, sötét helyre. Akár a kertben is kivihetjük és eláshatjuk. Tároljuk ott 8 hétig, ez idő alatt megerjed, és elkészül a szirup. Egyszer-kétszer forraljuk fel, és betegség esetén teáskanálnyi adagokban fogyasszuk.
Zsálya: erősíti egész testünket, megszünteti a gyengeséget, segít kiizzadni a betegséget, élénkíti szervezetünket. Teájából fogyasszunk 1-2 csészével naponta. Negyed liter vízhez 1 teáskanál zsályát adjunk, forrázzuk le, és pár percig hagyjuk ázni. A zsályát húsleveshez is hozzáadhatjuk, hiszen nemcsak finoman ízesíti azt, de a betegséget is segít elűzni.

Influenza és náthavírusok ellen hatékony  a kakukkfű, a fahéj, a hagyma, a citromfű.

IMMUNERŐSITŐ:  A fehérje az immunrendszer nélkülözhetetlen része. A tenger gyümölcseiből, sovány húsból, baromfiból, tojásból, hüvelyesekből, szójából és sózatlan magvakból érdemes magunkhoz venni.  Az A-vitamin segít a hámsejtek épségének megóvásában a bőr, a száj, a gyomor, a tüdő és a belek tekintetében is. Édesburgonyából, répából, kelből, spenótból, kaliforniai paprikából fedezhető a szükséglet.  A C-vitamin fokozza a betegségek ellen harcoló antitestek termelődését. Kiváló forrása a narancs, a grapefruit, az eper és a mandarin.  Az E-vitamin ugyancsak növeli az immunrendszer hatékonyságát, hiszen erős antioxidáns, napraforgómagban, mandulában, növényi olajban, mogyoróban és spenótban is megtalálható.  Feltételezések szerint például a sovány marhahúsban, a gabonában, a rákfélékben, a napraforgómagban, a mandulában, a tejben és a tofuban lévő cink is hozzájárul az immunrendszer teljesítményének növekedéséhez.

immunerősitő-tinktúra: 35 dkg megtisztitott fokhagymát apróra zúzunk. Jól záró befőttes üvegbe téve ráöntünk 3 dl tiszta  (lehetőleg 90 fokos tiszta szeszt.) és napos, meleg helyen 10 napig érleljük. Sűrű anyagon átszűrve, sötét helyen még 2 napig állni hagyjuk. ADAGJA: naponta 3x evés előtt.  1 cseppel kezdjük és minden alkalommal többet veszünk 1-1 cseppel úgy, hogy az 5. nap estére 15 csepp legyen. A  6. nap reggelén is 15 cseppet veszünk és déltől fokozatosan csökkentjük, hogy a 10 nap estére megint 1 csepp legyen. Ez után naponta 25 cseppet veszünk  - 8-8-9 cseppre felosztva, amig a tinktúra  tart. EGY  ÉVIG VÉDETTSÉGET BIZTOSIT hűlés, fertőzés, érelmeszesedés, infarktus, daganatképződés ellen.
tea: 1:1 arányban csalán és gyermekláncfű keverékéből 2 evőkanálnyit leforrázunk 1/4 l vizzel. Lefedve állni hagyjuk csak 1/4 óra múltán fogyasztható, naponta 2 részre osztva, legalább 4 hétig.    homoktövis- (ivólé formában is kapható), frissen facsart narancs-, citrom- és grépfrút (kis mézzel ízesíthető).

IZZADSÁGGÁTLÓ: tea: zsálya, diólevél+burok,  ERŐS IZZADÁSRA: orbáncfű, komló, citromfű, levendula 1:1 arányú keverékéből 2 púpozott teáskanál+ 4 dl. forróviz, naponta 2x elosztva. KÉZ/LÁBIZZADÁSRA: tölgyfakéreg főzetébe áztatni

IZZASZTÓ: bodzavirág, hárs, cickafark, menta, pitypang, csalán, bojtorjángyökér

 

         kankalin                                                                                           

IZÜLETEKRE: kankalin, kökény, zsurló tea, borogatásként: nadálygyökér főzet+ reszelék, nadálylevéllel, friss káposzta levelét kissé megpotyolva, 1 pohárnyi vizbe 2 kanál (gyógyszertárban kapható!) ólomecet borogatás.

KIÜTÉSEKRE: körömvirág, cickafark, csengőfű lemosó, mentaszesz bedörzsölő

KOLESZTERIN: oldja a frissen sajtolt almalé,  A medvehagymabor igazi specialitás. Otthon is előállítható, apróra vágott friss medvehagyma levélből másfél-két maroknyit fél liter száraz borba lehet tenni, ezt rövid ideig vízfürdőn melegíteni-forralni, majd ízesíteni mézzel vagy sziruppal. Zárt edényben állás után érdemes leszűrni, és sötét, hűvös helyen tartani. A medvehagyma boros kivonat keringésjavító hatása sokszorosa a fokhagymáénak, és nem kell aggódnunk a kellemetlen lehelet miatt sem.

KÖHÖGÉS: vöröshagyma szirup: egy nagyobb fej megtisztitott vöröshagymát vékony karikára vágni és mézzel vagy cukorral egy befőttes üvegbe rétegezzük. 8-10  óra  érés után  napi  5  evőkanál felnőtteknek, 5 k.kanál gyerekeknek.  vöröshagyma tea: 1): 2 fej vöröshagyma héjastól feldarabolva +7 evőkanál cukor, + 2-3 babérlevél + 5 egész dió (héjastól) + 1 l hidegviz. Addig főzni, amig a viz felére apad, hagyjuk kihűlni csak azután szűrjük le. adagja napi 5x1 dl felnőttnek, 5x 1/2 dl gyermeknek (melegitve), 2): 2 nagy vöröshagyma héja + 1 kanál kakukkfű + 1/4 l hidegviz  5 perc főzés után langyosra hűtve mézzel vagy cukorral édesitve, reggel és este.   fekete retek szirup: 1 nagyobb fekete retket megmosunk, levágjuk a felső (kalap) részét. Az alját kikaparjuk, hogy csak 1 cm vastag fala maradjon és az üreget mézzel megtöltjük. üvegbe vagy pohárba állitjuk és a kalapjával befedjük. 5-6 óra állás után a képződő szirup adagja napi 5x1 kávéskanállal. teák: kökényvirág+martilapu virág+ útifű, kakukkfű+ rozmaring+ pipacsszirom, 1tojássárgát 1 evőkanál cukorral fehéredésig kavarni majd lassan, kiskanalanként elszopogatni, 2  csipetnyi frissen őrölt fahéj+1 csipetnyi őrölt bors+1 evőkanál méz.  - hársfateába belefőzött rózsabogyó, 1 l forralt tejbe 1 csipet erős paprikát, kell tenni, belőle napjában többször inni,  gyolcsra kent fagyos zsírral borogatást kell tenni a mellre éjszakára,   apróbojtorjánból főzött forró teát kell inni, mindig lefekvéskor,  a darát leforrázzák, a leöntött levet újra felfőzték, mézzel édesítették,
pirított cukrot tejjel, vízzel felönteni, azt iszogatni,  birsalmafa leveléből kell teát főzni, mézzel édesíteni, iszogatni, nyáron zölden, télen szárítva használták,  akác virágból, szárítva vagy frissen főztek teát,  akác és kamilla virág keverékéből főzött tea,
mézszurkot (propolisz) szeszben feloldva, vízzel hígítva iszogatni,

KÖSZVÉNY: mezei kakukkfű, zsurló, szamócalevél, kőrisfalevél, komló, fűzfakéreg, csalán, árvacsalán, útifű  1:1 arányú teája, lestyán gyökér+levél,

KŐOLDÓ (KŐHAJTÓ): petrezselyem gyökér+levél, zsurló+csipkebogyó+ csalán+pitypang, görögdinnye kúra, retek

  levendula  papsajtmályva       kankalin

 LÁBIZZADÁS, LÁBSZAG ellen: 2 liter melegvizhez 1 dl.étkezési ecet, ebben 5-10 percig áztati.Szárazratörlés után vékonyan bekenni tiszta diszózsirral és pamutzoknit húzni rá. 2-3 kezelés után teljesen megszünteti.

LÁBGOMBA: 1 dl ecetbe áztatunk 1 kisebb fej megtisztitott, összevágott fokhagymát 1 éjszakára. naponta 2 x bekenni vele a gombás részt.

LÁZCSILAPÍTÓ: 1-2 maroknyi útifűvet 1/2 l fehérborban megfőzve, jó melegen  egy egy pohárral, tea: fűzfakéregből, bazsalikom+levendula+takarmánylucerna+málnalevél, lemosó: ecetes viz,  vizes borogatás, vizes lepedőbe csavarás, reszelt krumpli a talpra, tenyérre kötve.(vigyázat: kimoshatatlan fekete foltot hagy az ágyneműn!)  tea 2:   Egy liter vízben 2 evőkanál fűzfakérget kell megfőzni, majd az egy-egy evőkanál hársfát és bodzát le kell forrázni ezzel.  A folyadékot 15-20 percig hagyja letakarva, ezután leszűrje és mézzel iszogassa. Ezt a teát egész nap lehet fogyasztani.

MANDULAGYULADÁS: nyersen lereszelt sütőtök mézzel, sárgarépa leve mézzel, érett paradicsom, sós-szodabikarbonás melegvizzel gargalizálni, tea: mályva, zsálya, hárs, fenyőrügy, szederlevél forrázata. NÉPI BABONA: ami állitólag használt: 1 kockacukorra 1-2 csepp petróleumot elszopogatni, 1-2 szem szentelt picuskát (barkát) lenyelni, meleg mosogatórongyot a torokra kötni.

MÁJBAJOK:   pitypangvirág szárából naponta frissen 5-6 darabot elfogyasztani, Tea:  1)    1/4 liter vizzel leforrázunk 1 evőkanál körömvirágot ( a teljes növényt felapritva), 10 perc múlva leszűrni és naponta 3-4 csészével cukor nélkül, esetleg mézzel fogyasztani,  2)      csengőfű+katáng+cickafark+csalán keverékéből 1 evőkanállal 2 dl. vizzel forrázni.

MEGFÁZÁS ELLEN:  dobjunk forró vízbe 30-35 fokhagymagerezdet 10 percig, majd vegyük ki, hámozzuk meg és vágjuk fel egészen apró darabokra.
Ezeket a felapritott fokhagymagerezdeket és a héjastul kockákra felvágott 5-6 darab citromot 5-7 percig forraljuk egy nagy lábasban,
aztán leszűrjük, és a levét egy literes üvegbe öntjük, majd lehűtjük.
Ebből az italból hajtsunk fel minden nap - reggel és este - egy féldecit. Ha ilyen módon  tavasszal, egy-egy kúra keretében legalább három üveggel elfogyasztunk, el is elfelejthetjük a náthát és a megfázást.


MELLHÁRTYAGYULADÁS: oltott meszet kettős rétegű vászon közé csavarva és  egy réteg zsirba- olajba áztatott vásznat teszünk a beteg mellére és arra helyezzük a meszeset, hogy a bőrt ne égesse, nyers káposzta levél pakolás, tea: papsajtmályva, tüdőfű, csombor 1:1 arányban.

              csombor

 NYÁLKAHÁRTYA-GYULADÁS: papsajtmályva, diólevél főzet, reteklé,

NŐI GYULLADÁSOK : tea: 1 evőkanál cickafark+ 1 evőkanál zsúrló  1/2 liter  fövő vízzel leforrázva, lefedni és 10 percig állni hagyni ezt a mennyiséget 3 adagban, cukor nélkül, jó melegen fogyasztani legalább 2 hétig.
ülőfűrdő:   cickafark + fehér fűzfa + fenyőtű + keserűlapu  egy-egy maroknyit beletenni egy 10 literes edény vízbe és (csak!) forrásig melegíteni. Lefedve hagyjuk annyira kihűlni, hogy a bőrünk elbírja. Este, lefekvés előtt kell a fürdőt készíteni utána azonnal ágyba bújni. A növénykeveréket nem eldobni, másnap újra feltölteni vízzel és forrásig melegíteni.. Harmadik napon teszünk új keveréket. Ezt is legalább 2 hétig végezni minden este.
mestruációs görcsökre: Egyenlő arányban: kamilla, cickafark, citromfű, libapimpó, édesköménymag. 1 teáskanálnyi keveréket forrázzunk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk 10 percig állni, majd szűrjük le. Kellemesen melegen igyuk. Naponta 3-5 csészével fogyasszunk. Havi vérzést meginditja: a bazsalikom olaj
Túlságosan bő vérzésre: megelőzésképpen  10 nappal a ciklus előtt : árvacsalán+pásztortáska+útifű tea a fenti adagban, de lehet mindkettőt egyszerre is főzni. Készíthetünk fahéjszeszt : 1 evőkanál őrölt fahéjra 1 dl. tiszta szeszt tölteni 3-5 napi érlelés után napi 3x5 cseppet,

NYUGTATÓ:kankalin-virág, zsálya, galagonya levél+bogyó, komló, levendula, birsmag, kamilla,hárs teák.

ORRVÉRZÉS:  hideg vizes borogatás tarkóra, nyakra,  kannamosó (zsúrló)  gőzének felszippantása, hajánál fogva kétszer fel kell emelni a beteget,  pásztortáskából,  főzött teát kell iszogatni.


PATTANÁSOS ARC: barnapaszuly lisztté örölve és vizzel elkeverve pakolásnak, árpaliszt, friss uborka leve, bojtorjángyökér, katángkóró, diólevél lemosó, ecetes vizzel vagy a saját vizeletével lemosni esténként.

REKEDTSÉG: hagymaszeleteket vászonba csavarva egész éjszakára a torokra kötni, tojássárgát 1 kanál cukorral fehéredésig kavarni és azt szopogatni, meleg sót a nyakra, nyers tojást meginni (aki birja!).

REUMA:csalán, zsúrló, homoktövis, cickafark, hagyma tea, nadálylevél, reszelt torma pakolás, mentaszesz, nadálytinktúra bedörzsölő, nadálygyökér kenőcs: a megtisztitott gyökeret finomra daráljuk néhány csepp étolajjal és forró vizzel gyorsan összekeverve vászonra kenjük és a fájó részre boritva rákötjük.( Izületi csomók, csonttörés utókezelésére is alkalmas.

RÉSZEGSÉG: kijózanitó teát főzhetünk lestyánból

SEBEK: útilapu és búzaviráglapi a sebre boritva és kötve, lóhere főzetével borogatni, körömvirág lemosó és kenőcs,

SZÁJSZAG: tea: köménymag+borsmenta levél+ánizs 1:1 arányú keverékéből 1/2 liter vizhez 3 kiskanállal leforrázni, ezzel naponta többször öblögetni, gargalizálni.

SZEM:   vérehullató fecskefű frissen kipréselt nedve, búzavirág főzettel borogatni, nyers, reszelt krumplis pakolás, frissen fejt anyatejet csepegtetni bele, árpa:   tűvel óvatosan kifakasztották,  kinyomták, kamillával mosogatták.
ha  könnyezett a szemük, mezei árvácska teájával mosogatták.
a szőlő metszésekor a venyige végein gyöngyöző nedvet kis edénybe gyűjtötték, ebből csepegtettek a beteg szembe.
a szem fehérjének véres pirosságát:  gyolcsba kötött reszelt krumplit kötötni a szemre,
a begyulladt szemre kapormagos borogatás,  a kapormagot mozsárban megtörtni, leforrázni, napi 3-4 alkalommal lemosni ,
könnyező szemre: forralt vízbe 1 kanál mézet kell tenni, ezzel mosakodni, naponta, éjszakára pedig ebből a mosdóvízből kell borogatást tenni a szemre,  jót tett a gabonapálinkás borogatás, de volt, aki szoptató asszonytól kért friss anyatejet csepegtetett,
ha valami a szembe került:  vízzel teli pohárba belepislogunk,  ha mész került a szembe, cukros vizes mosogatással enyhítették a fájdalmat.

SZIV: galagonya, kankalin, árvacsalán, cickafark tea, hagyma, petrezselyem,

TOROK: zöld fokhagymát teaként ( ugyanakkor a főtt levelét külsőleg rákötni,) fűzfakéreg+árvacsalán+papsajtmályva+kék búzavirág, petróleumba mártogatott lúdtollal törölték ki, 1 citrom kicsavart levét felforrósitani és hozzákeverni 2 k.kanál mézet reggel és este evés után meginni, vöröshagymát felszeletelve és vászonba csavarva a torokra kötni.

TÖRÉS: (csont) deszkák közé rögzitették, fekete nadálygyökér tejben megfőzve borogatóként, oltott meszet dupla vászon között rákötni, friss káposztalevél borogatás,

TÜDŐ(GYULADÁS): hagymaszirup, papsajtmályva tea+borogatás, tüdőfű+csalán+csipkebogyó+kakukkfű tea , oltott meszet 2 réteg gyolcs(vászon) közé kenni és a háton-mellen keresztülkötni és jól betakarózni, mész helyett használhatunk friss káposztalevelet, kissé összezúzva közvetlenül a bőrre kötve.   Tüdőbaj esetén:  füstölt, nyers disznóhúst, szalonnát enni,  zsendicét, kecsketejet inni,  reszelt fekete retket cukorral keverve, felforrósítva kell enni, hársvirág tea, kannamosó tea, egérfarkkóró főzete.
                   cickafark
TYÚKSZEM: 1 evőkanál főzőecetet felforrósitunk, fogpiszkálóra, vagy bármilyen kis pálcára vattát, gézt csavarunk és a forró ecetbe mártva a tyúkszemet jól bekenjük, újra forrósitjuk az ecetet és 7-8 x megismételjük a műveletet, olyan forrón, ahogy csak elbirjuk, naponta 1 alkalommal. 3 nap után meleg vizben feloldunk  1-2 evőkanál szódabikarbonátot és ebben áztatjuk a lábat 5-10 percig. A tyúkszemnek  minimális ráhatásra ki kell fordulnia. Ha ez nem következne be (nagyon mély, nagyon régi) ismételjük meg az ecetes eljárást még három napon át. Biztos a siker és a tyúkszem  oda soha sem tér vissza!
A friss dió zöld burkából kimetszünk egy vékony szeletkét és a tyúkszemre tapasztva rögzitjük. 4-5 napig cserélni, naponta legalább 3-4 órára,

VÁLADÉKOLDÓK: martilapuvirág, útifű, köménymag, méz

VESE: tea: paszulyhüvely, zsurló, vérehúllató fecskefű, cickafark, pásztortáska, kökény, katángkóró, kukoricabajusz, lucerna, petrezselyemgyökér+ levél,   görögdinnye-kúra: 1 hétig naponta elfogyasztani 1 kg görögdinnyét,    nyers-zellerlé-kúra: 2 hétig naponta 2-3 pohárral fogyasztani, mindkét kúra ideje alatt tilos az alkohol, édesség, káposztafélék és csonthéjas maggal rendelkező gyümölcsök fogyasztása( szilva, cseresznye, barack) tea: Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a főétkezések között. tea: 2 dkg zsúrlófű, 1 dkg nyírfalevél, 1 dkg lestyángyökér, 1 dkg áfonyalevél  Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk. A megszűrt teából reggel és este 1-1 csészényit fogyasztunk.
tisztitásra: 1 rész csalánvirág, 1 rész nyírfalevél, 1 rész fészekvirágzatú gyermekláncfű. 1 púpozott teáskanálnyit tegyünk egy csészébe a keverékből, forrázzuk le 2,5 dl vízzel, hagyjuk lefedve állni 10 percig. Leszűrés után naponta 2 alkalommalfogyasszuk 3 hétig    görögdinye                 lucerna                                   

VÉRZÉST-CSILLAPITÓ: pásztortáska, zsúrló, csalán, fűzfakéreg+barka, tölgymakk, szederkéreg, fahéjtinktúra: 1 dl erős szeszbe 1 evőkanál örőlt fahéjjat 3-4 napig áztatni, naponta 3x10 csepp,

VÉRZÉST (havi)-MEGINDITÓ: gyöngyajka, csombor, boróka

VÉRKÉPZŐ: vöröshagyma, céklalé, csipkebogyó, barack, homoktövis, zsúrló teák,  Ha kevés a vas a szervezetben és nem pótoljuk  VÉRSZEGÉNYSÉG következik be, ami csupán a többi betegség kezdete. A lucerna magas vastartalmánál fogva elősegíti a fáradékonyság csökkentését hozzásegít a megszüntetéséhez, majd pedig megkezdődik a vér pótlása a szervezetben.

VÉRCUKOR (normális a 70-110 milligramm közti érték) ha ennél magasabb: paszulyhüvely, csalán, pitypang,diólevél 1:1arányú teája naponta 2x,  nyersen fogyasztott hagyma minden mennyiségben,
ha alacsonyabb: 1 pohár vizben 1 evőkanál cukrot feloldani és meginni, vagy 1-2 szem cukorkát elszopogatni,


                        pásztortáska                  

VÉRNYOMÁS-SZABÁLYOZÁS: pásztortáska tea, Vérnyomás kiegyenlítő:
 A lucerna képes a magas vérnyomást csökkenteni, az alacsony vérnyomást pedig fölemelni.
csökkentő: fokhagyma, útifű, árvacsalán,fagyöngy, galagonya, kankalin.tea: 2 k.kanál csalán 3 dl vizzel forrázva.

VISSZÉR: útifű+árvacsalán tea, fekete nadálygyökér borogatás+kenőcs (lásd a gyógyfüveknél),gyakori mezitláb járás,
tisztitókúra: 5 liter házi tejet megaltatni és 14 napig állni hagyni (büdös lesz!) sűrű gézen átszűrjük és hűtőszekrényben tartva naponta 3x 1 evőkanállal veszünk belőle evés előtt. Egy kúra 30 napig tart, ez alatt kerülni kell az erős napsütést.   


VIZELET: kisgyermekek éjjeli ágybavizelése ellen: tüdőfű+apróbojtorján tea mézzel este 1 csésze, cickafark ülőfürdővel 14 napig minden este.  Vizelethajtó tea: 2 dkg zsúrlófű, 1 dkg nyírfalevél, 1 dkg lestyángyökér, 1 dkg áfonyalevél
Egy evőkanálnyi teakeveréket 2,5 dl vízzel leforrázunk. A megszűrt teából reggel és este 1-1 csészényit fogyasztunk.

                                      

     apróbojtorján vagy párlófű  

ZSIRÉGETŐ: aszalt szilva ( 10-15 szem 2 dl vizben) este beáztatva, levét meginni reggel, a gyümölcsöt napközben elfogysztani.

                                                                     

 


Kereső
Belépés
0.025 mp