JANUÁRBAN VOLT AKTUÁLIS

 
  JANUÁR  
 
 
 Adjon Isten

Adjon Isten új évet,
Az új évben egy új széket!
Adjon elé asztalt, nagyot,
Terítéket, szép gazdagot!

Mindennapi kenyerünket,
A székünkön a helyünket,
Asztal körül helyet másnak!
Helyet az egész Világnak!

Adjon Isten jó szándékot,
 

Tiszta szívből ajándékot!           

Erőt, tudást, akaratot,
Fehér lelket, patyolatot!

Adjon néktek békességet,
Szorgalmat, jó egészséget!
Igaz társat, hű barátot,
Tiszta házat, jó kabátot!

Jó kabátban jó nagy szívet,
Jó nagy szívben igaz hitet!
Igaz hitben igaz éltet!
Adjon Isten boldog évet!

                                   Törőcsik Julianna

 
 
"Hallgat az erdő, kajtat a farkas: kérődzik csendben s fülel a szarvas./ Roppan a hó s a száraz ág reccsen, ágyúlövésként hallszik a csendben. " Kányádi Sándor
 
BOLDOGASSZONY HAVA, VÍZÖNTŐ HAVA, TÉL HAVA, FERGETEG HAVA, Medvetor hava jeges-havas JANUÁR, nevét Janusról, a római mitológiában az ajtók-kapuk őrzőjéről kapta. Ez a kétarcú istenség, ( egyik arca ki, a másik befelé néz) a mindenség kezdetének istene. Kr. e. fél évszázaddal kezdték januárt tekinteni az év első hónapjának. A mai - keresztény - időszámításban XII. Ince pápa rendelte el 1691-től. Magyarlakta területeken a naptárreformáló XIII. Gergely pápa vezette be a XVI.sz.-ban, mert annak-előtte Karácsonytól számították az új évet.
JANUÁR a természetben a teljes nyugalom ideje, mert ha " szófogadóan, jól viselkedik " akkor erdőt-mezőt hó borít és a vastag hótakaró alatt alszik a természet. De nem az állatok! Számukra keserves hónap ez! A farkas éhségében egészen közel merészkedik a lakott területekhez. A vaddisznók kondába verődve csörtetnek - igaz többnyire csak éjjel - szag után túrják ki a hó alól a tölgymakkot, facsemeték gyökerét, férgeket, pockokat, gyíkokat. Legnehezebb az őzeknek, szarvasoknak. Nemcsak az éhségtől szenvednek, de a keményre fagyott hó is véresre sebzi a lábukat. Az erdészek etetőket állítanak fel és nagy havazások idején száraz lombbal, vadgesztenyével, szénával etetik őket. Az itthon telelő apróbb madarak is közelebb húzódnak a lakott területekhez. Nyáron bőven meghálálják, ha naponta tele etetőkkel gondoskodunk a januári hidegben didergő kis cinkékről, tengelicekről, vörösbegyekről, feketerigókról, etetni kell a fácánokat is. De még a sokak által lenézett veréb sem felejti el, ha némi magot, morzsát szórunk ki neki az ablakpárkányra. Cserébe gondoskodik majd, hogy szúnyog és légy ne zavarja nyári pihenőnket.
 
Munkaszüneti napok 2016


2017 január 2, hétfő 

2017 április 17, Húsvét hétfő 

2017 május 1, hétfő

2017 június 1, csütörtök, Gyermeknap

 

2017 , június 5,  Pünkösd hétfő

2017 augusztus 15. kedd,  Nagyboldogasszony

2017 november 30. csütörtök, szent András,

2017 december 1.péntek, román nemzeti ünnep

2017. december 24. vasárnap,  Szenteste,
2017. december 25. hétfő, Karácsony
2017. december 26. kedd,  Karácsony másnapja

 
            
 
         
 
 
GYÓGYNÖVÉNYE: vöröshagyma, szárazpaszuly (bab)
 
VÖRÖSHAGYMA (Alium cepa) ceapa
 
 
 
Emberemlékezet óta használják, sütéshez, főzéshez. A középkori mohamedánok a sátáni növénynek tartották, az ókori Egyiptomban viszont szent növényként tisztelték. Rossz nyelvek szerint olyan büdös, hogy már a szagával is megöli a bacilusokat ami persze túlzás, de gyógyító hatását népgyógyászati és orvostudományi adatok egyaránt igazolják. Van vörös- lila- fok- póré- metélő- és medvehagyma.
A konyhakertben, szántóföldben termelt növény, melyet igen sokféle betegség gyógyító ételének tartottak. Csömör ellen sótlan, nyers hagymát ettek. Köménymaggal, ánizzsal összefőzve szélhajtó tea készül belőle. Nyersen kicsavart levét itták érelmeszesedés, tüdőgyulladás és vizeletelakadás esetén. Nyersen lereszelve és fele-fele arányban júhtúróval elkeverve megállítja a hasmenést. Kitűnő immunerősítő élelem nyersen, sóval fogyasztva megelőzhetjük a meghűlést.Ha nem került el a hűlés és köhögünk:
 
Vöröshagyma szirup: egy nagyobb fej megtisztított lila hagymát vékony karikára vágni és mézzel vagy cukorral egy befőttes üvegbe rétegezzük. 8-10 óra érés után napi 5 evőkanál felnőtteknek, 5 k.kanál gyerekeknek.
 
Vöröshagyma tea: 1): 2 fej vöröshagyma héjastól feldarabolva +7 evőkanál cukor, + 2-3 babérlevél + 5 egész dió (héjastól) + 1 l hideg víz. Addig főzni, amíg a víz felére apad, hagyjuk kihűlni csak azután szűrjük le. adagja napi 5x1 dl felnőttnek, 5x 1/2 dl gyermeknek (melegítve),
2): 2 nagy lila hagyma héja + 1 kanál kakukkfű + 1/4 l hideg víz 5 perc főzés után langyosra hűtve mézzel vagy cukorral édesítve, reggel és este.

 
PASZULY (BAB) (Phasoleus L.) fasole
 
   
 
Nagyon sok fajtája van, melyek különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Amerikában őshonos, az indiánok már kb. 5000 éve termesztik.Európába először az 1530-as években került. Táplálkozási értéke nagy, magvai 40-50% keményítő mellett feltűnően sok fehérjét tartalmaznak és nagy a tápláló erejük, melynél fogva emberi és állati táplálékul egyaránt alkalmazhatók. A szárazbab fehérjetartalma tízszerese a burgonyáénak, háromszorosa a kenyérének, de magas az ásványi anyag tartalma is.
 A fehérbab hajának (hüvelyrész) komoly gyógyhatása van. A víz- és vizelethajtó, vesetisztító hatása mellett jelentős az inzulintartalma, ezért elsősorban a  cukorbetegek részére ajánlott. A hatás fokozására szokták  kukoricabajusszal,   cickafarkkal, csalánlevéllel összekeverni és keverékként fogyasztani. Teája: 1 liter víz  + 1 maroknyi babhüvely, amit 2-3  percig főzünk és napi 4-5  alkalommal fogyasztunk belőle 2 dl-t.Vércukorcsökkentő, vérnyomáscsökkentő, szívműködést serkentő, vese- és hólyagbántalmak esetén alkalmazott vizelethajtó hatású. A fehér babot gyulladásokra, kelések érlelésére örleményként borogatóul használják. Gyógynövényként használatos vízkórra és vesepanaszokra.Ma már a homeopátiás gyógyászatban is alkalmazzák.
 
    
 
 
JANUÁRI JELES NAPOK


Január 1: Újév napja: A néphit szerint olyan lesz az egész esztendő, amilyen az első napja. Vidáman, bőséges falatozások közepette ünnepelték tehát e napot. Asszony vagy lány nem mehetett ilyenkor vendégségbe, mert a nők nem hoznak szerencsét a házra. A délelőtti vidám köszöntések után következett az ünnepi ebéd. Az asztalról elmaradhatatlan volt a disznóhús, mert úgy hitték, hogy a disznó előre túrja a szerencsét.Baromfit nem tálaltak föl, hiszen az meg hátra kaparja a szerencsét.A Nyárád mentén halat sem ettek, nehogy elússzon a szerencséjük egész évre. A lencse és a kása kedvelt ünnepi ételnek számított: aki megeszi, annyi pénze lesz az új esztendőben, ahány a lencse- vagy kásaszem.


Január 6. Vízkereszt: ekkor ér véget a karácsonyi ünnepkör. Katolikus vidékeken a keresztvíz szentelésének ünnepe a vízkereszt elnevezés is erre utal. Ezt a vizet aztán egész évben megőrizték. Behintették vele a szobát, az istállót, a kutat és a vetőmagot. Gyógyító erőt tulajdonítottak neki, s ha betegek voltak, ittak is belőle egy kortyot. Vízkeresztkor házszentelést is végeztek. Krétával felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűjét (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) és az évszámot. Hitték, hogy ez a felirat megvédi a házat a rontás ellen. Vízkeresztkor szedték le a karácsonyfát, véget ért a karácsonyi ünnepkör. Vízkeresztet még Háromkirályok napjának is nevezték. Újévtől Háromkirályok napjáig tartott a koleda, vagyis a házszentelés, ami később egyszerű jókívánságmondó szokássá vált és ma már karácsony harmadik napján kezdik a hívek nagy száma miatt. A házszentelésre már Mátyás király korából is vannak adatok. E szerint  a plébános megkezdte hívei látogatását, megszentelte a házat, számba vette a házbelieket, beszedte a lélekpénzt. A koleda ennek a korai egyházi gyakorlatnak a kiteljesedése. Például a pap, a kántor az egyházfiak és a ministránsgyerekek mentek el minden házhoz. Énekeltek, a pap beszentelte, megfüstölte a házat, a kántor felírta a ház ajtajára, vagy az ajtófélfára a három király nevének kezdőbetűjét (G+M+B), mert ez később megvédte a házat a rontástól, a betegségektől. Az esemény végén a háziak megvendégelték a koledálókat. Egyúttal adományokat is adtak az egyházi embereknek, pl. zsák diót, lisztet, szalonnát, kolbászt.

Január 17. Szent Antal : A háziállatok védőszentjeként tisztelték Remete Szent Antalt. A hozzá kapcsolódó hiedelmek és szokások: Szent Antal tüzének nevezik az orbáncot és az ehhez hasonló tünetű mérgezést, amit ezen a napon véltek sikeresen gyógyítani.
 
Január 18. Piroska napja: házasságjósló hiedelem is fűződik, azt tartották, hogy az a lány, aki ezen a napon piros kendőt köt a nyakába, még abban az esztendőben férjhez megy.
 
Január 21. Ágnes napja: a várandós asszonyok sós vízben mosdottak ezen a napon, hogy a gyermekeik egészségesek legyenek. A Vatikánban a pápa ezen a napon áldja meg azokat a bárányokat, amelyek gyapjújából majd a pallium készül. Ez egy gyapjúszalag, a 4–6 centiméter széles szalagokat a Szent Cecília nővérek készítik. Június 29-ig a palliumok a Benedek pápa által adományozott, bronzból készült urnákban maradnak, az úgynevezett „pallium fülkékben”, közel Szent Péter sírboltjához. A palliumon hat fekete selyem kereszt látható, a vállon átvetve hordják, s három tű (acicula) díszíti, melyek a mellkason, a háton és a bal vállon rögzítik a ruhához. Kezdetben csak a pápák felségjele volt, később a Péter székével való különleges kapcsolat szimbóluma azon püspökök számára, akiknek az Apostoli Szentszék különleges joghatóságot adományozott.
 
Január 22. Vince: vince-vesszőt metszettek, amit a meleg szobában vízbe állítottak, s abból, hogy mennyire hajtott ki, a következő év szőlő termését jósolták. A gazdák szerint sok bort kell inni ezen a napon, hogy bő legyen a termés. A várható kukoricatermésre jósoltak a Vince-napi időjárásból: amilyen hosszú jégcsapok lógnak az ereszen, olyan hosszúak lesznek a kukoricacsövek.
 
Január 26. Pál napja: Pálfordulónak vagy Pálfordulásnak is nevezik, arra a bibliai történetre utalva, amely szerint a Jézust üldöző Saul ezen a napon tért meg, és Pál apostol lett belőle. A néphitben időjárás-, termés- és haláljóslás napja. A szép, derült idő sokfelé azt jelentette, hogy még hosszan tartó hidegre lehet számítani.Ismeretes e napon a haláljóslás az ún. pálpogácsával. Minden családtag számára pogácsát készítenek, melybe libatollat tűznek. A néphit szerint akinek a tolla megperzselődik sütés közben, arra betegség, akié megég, arra halál vár a következő esztendőben.
 
JANUÁRI IDŐJÓSLÓ NAPOK
 
Manapság ugyancsak meglódult az időjárás. Gyakori a nyárias tél, télies nyár vagy éppen meghatározhatatlan évszak. Őseink idejében,- nem lévén meteorológia- még nyugodtan hagyatkozhattak a megfigyeléseikre. Ezekből néhány "jól bevált" megfigyelés:


"Haranglábon varjak törvényt zsinatolnak, havak alatt falka, ösvényt szimatolgat... " Lázári René Sándor
 
Január pusztítja a tűzifát, de: ha didereg január, emberre, állatra jó év vár.
Hogyha zöld január: hordággyá válik az ágy.
Amennyi eső esik januárban, annyi hó fagyasztja májust. Januári sok eső, gyümölcsöt nem érlelő.


1. (Újév) Csendes, derült újév éjjele, áldott, békés évet jelez. - Ha csillagos az ég, rövid lesz a tél. - Ha piros a hajnala, szeles év lesz. - Ha esik az eső, Húsvétkor lesz hó, bokáig is érő.
2. (Ábel) Ha süt a nap, gazdag lesz az aratás. Ha borús-esős, esős lesz az aratás.
6. (Vízkereszt) Jelentős időváltozást hozhat. Esőre lehet számítani, ami gyenge gabonatermést jelent. Ha süt a nap, jó bortermést, de Húsvétig tartó telet jelent. Ha nincs jég, még májusban is havazni fog. Ha Vízkeresztig nem volt tél, abban az évben már nem is lesz. Ha megcseppen az eresz, vagy a keréknyomban olvadó hólé gyűlik: jó termő évre számíthatunk. Vízkereszti havazás- a tavasz már közel jár
18. (Piroska) Piroska, ha fagy, negyven napig el sem hagy.
19. (Sára) Sára, seggel esik a sárba - enyhül a fagyos hideg.
22. (Vince) Ha szépen fénylik és megcsordul Vince, borral telik meg a pince, gabonával pajta csűr, Mihály majd édes bort szűr. Ködös Vince, üres pince, ám ha csepeg-csorog kevés lesz a borod.
25. (Pál apostol megtérése, pálfordulás) Ha csendes tiszta, bőven terem mező puszta. Ha szeles, jő hadakozás, ha ködös, embernek sírt ás. " Ha Pál fordul köddel, ember meghal döggel." Ha havas, vagy nedves, lesz a kenyér igen kedves. Megfigyelés: Pál fordulása a tél fordulása: ha addig hideg volt, enyhülést hoz, ha enyhe volt, hideget hoz a pálfordulása.
 
 
 
JANUÁR A KONYHÁBAN:

Tárkonyos leves:
 
Füstölt csülköt főni teszünk egy nagyobb fazékba. Amikor a csülök már majdnem puha, hozzáadunk 1 csésze mosott rizst és puhára főzzük. A csülköt kivesszük és, amikor már kihűlt kicsontoljuk és feldaraboljuk. A visszamaradt levét tojásos tejfeles habarással kissé besűrítjük, hozzáadunk 1 kávéskanál apróra vágott ecetben eltett tárkonylevelet. Tárkonyecettel savanyítjuk, 1 kanál cukrot adunk hozzá és ha szükséges utánasózzuk. Visszatesszük a csülökdarabokat és az egészet összefőzzük.


Reszelt leves:
(4 személyre) 2 sárgarépa, 1 petrezselyem, 1 kisebb fej hagyma, ezeket megtisztítjuk és a reszelő nagyobbik felén lereszeljük.Egy fazékba zsiradékot teszünk (majorság zsírral finom) és a reszelt zöldséget kis lángon kissé megdinszteljük. Rászórunk 1 evőkanál cukrot, azzal is pirítjuk kissé majd 1 késhegy pirospaprikát és 1,5-2 liter vizet. Sózzuk (vegetát vagy magi kockát is tehetünk bele) és főni hagyjuk. Egy kis tálba beleütünk 1 tojást, 2 maroknyi búzalisztet és 2 evőkanál vizet. Ezt jól összedolgozzuk, ha szükség még adunk hozzá lisztet, hogy nagyon kemény tésztát kapjunk. Meglisztezünk egy nagyobb lapítót és állandó lisztezés mellett a kemény tésztát a lapítóra reszeljük, vigyázva, hogy a reszelék ne ragadjon egymáshoz. * (télen, amikor a mezei munka szünetelt egyszerre 8-10 tojásból készítettek "reszeltet, amit megszárítottak és vászon zacskóban tartalékoltak a nyári időszakra is. Ezt persze aztán kissé tovább kellett főzni, hogy megpuhuljon.)* Amikor a zöldség már puha, állandó keverés mellett a fövő leveshez adjuk a reszelt tésztát, meghintjük petrezselyemzölddel, kevés őrölt borssal, ha szükség utána sózzunk és még 5-6 percig főzzük

Pánkó (fánk)

1 dl enyhén cukrozott tejet megmelegítünk, belemorzsolunk 2 dkg élesztőt, majd megkelesztjük. Utána 30 dkg liszthez adjuk, 3 tojás sárgájával, 2 evőkanál porcukorral és csipetnyi sóval együtt. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy lágy tészta legyen, majd összegyúrjuk a tojások habjával. Meleg helyen kelni hagyjuk, majd kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Egy tükörtojássütőt felforrósítunk, a mélyedésekbe 1-1 mokkáskanál olajat teszünk, majd kisütjük benne a fánkokat. Vaníliás cukorral meghintve és lekvárral tálaljuk.


Lencsefőzelék:

1/2 liter lencsét megtisztítunk és 1 liter vízbe néhány órára beáztatunk. 1 közepes fej apróra vágott hagymát 1 kanál zsiradékon megfonnyasztunk, kiskanál pirospaprikával meghintjük és rátöltjük a lencsét vizestől. Állandóan kavargatva hozzáadunk 1-2 babérlevelet és kiskanál sót. A vizet pótólgatva puhára főzzük. Ha megfőtt a babérleveleket eltávolítjuk, 1 evőkanál liszt és zsírral berántásoljuk. 1 evőkanál ecet és 1/2 evőkanál cukorral ízesítjük, esetleg utánasózzuk néhány kanál tejet adva hozzá jól összefőzzük. Füstölt oldalas vagy kolbász rátéttel tálaljuk, és savanyított káposzta cikát / nagy darabokra vágott hordós-káposztát/ adunk hozzá.

Tejes málé:

1 liter málélisztet (kukoricaliszt) leöntünk 1 liter meleg tejjel és kicsit állni hagyjuk. Ez alatt 4 evőkanál zsírt, 4 evőkanál cukorral és 1 tojás sárgájával habosra keverünk. Diónyi élesztőt 2 dl tejben 1-2 kanál fehér liszttel és 1 kanálnyi cukorral felfuttatunk. A zsiradékot, élesztős masszát, 1 csipetnyi sót és bármilyen ízesítőt (vanília, citromhéj, fahéj) a megázott máléliszthez adjuk és jól elkeverjük. Kikent, lisztezett tepsibe töltjük és szép pirosra sütjük. Forrón porcukrozzuk és a tepsiben hagyjuk kihűlni. 4x4 cm-s kockákra vágjuk.

 
 
Törtpaszuly(bab) -fuszulyka  
 
A paszulyt(babot) előző este megmossuk és beáztatjuk. Másnap felrakjuk 3 liter vízbe főni, és fedő alatt lassú tűznél puhára főzzük 2-3 cikk fokhagymával hagymával és babérlapival. Mikor megfőtt a levét leöntjük és a paszulyt(babot) egy szűrőn átpasszírozzuk vagy robotgéppel összetörjük. 
Ha  túl sűrű, akkor a levével hígítjuk, sóval, borssal ízesítjük. 
Elkészítjük a hagymás zsírt, a hagymát karikára vágjuk a zsírba. Már önmagában ezzel is tálalhatjuk, de süthetünk hozzá szalonnát, kolbászt, füstölt sonkát. Savanyú káposztával, puliszkával fogyasztjuk,
 
A tőrnivaló paszuly(bab ) levéből levest készíthetünk csipetke tésztával, egy evőkanál hagymás zsírt teszünk rá és ízlés szerint petrezselyem zöldet is.
                             


                                                                                           

 

0.007 mp