NOVEMBERI AKTUÁLIS

  NOVEMBER" Égbolt feszes bőrén eső dobol, kopog- / hömpölyög a sötét, tetőn kobold topog. / Szél hördül világűr vak hézagján, résén: / Alkonycsík szivárog, alvad vadász késén." Lázári René Sándor
 
 

ŐSZUTÓ HAVA, ANDRÁS HAVA, NYILAS HAVA, ENYÉSZET HAVA, Begyűjtés hava ködös-nedves november, nevét a latin - noven - kilencedik számnévből kapta. Ha lehet ezt mondani, az év legkomiszabb, legcsúnyább hónapja. Ködös, nyirkos, szeles időjárása nagyon megviseli az ember idegrendszerét. Az egyre gyakrabban feltámadó szélben még alá-aláhull egy-egy lucskos, megsápadt falevél. Korai fagyok dermesztenek, hajnalonta dér üli meg a tájat és esik, esik az eső. Az állatok többnyire már elhúzódtak. Csapzott, csatakos bundájú őzek, szarvasok fonnyadt füvet kotorásznak a nedves avarban. Egyébként csend van erdőn, mezőn. Csak a "szent Márton tyúkjai" a varjak és csókák csapata sötétíti el néha az amúgy is ólom színű eget, amint élelem után kutatva hangos károgással megszállnak egy-egy területet, ahonnan aztán elfogyasztanak mindent, amit éles csőrükkel feltörhetnek, széttéphetnek. Egy ilyen támadás után eltűnik a fán aszalódó alma, dió, mezőn hagyott krumpli, kukorica, káposztamaradvány és minden ember-termelte szemét. Ők a természet utolsó nagy "betakarítói". A takarítás után hangos károgással megszállnak egy-egy nagyobb fát, épület és ott pihennek. Ennek láttára mondják: hó lesz! Pedig rendes körülmények között novemberben a hó még várat magára viszont szinte mindennapos a sűrű, tejszerű köd.

 

  


NOVEMBERI IDŐJÓSLÓ NAPOK
 
"Eljött már november didergő hónapja, hideg szele a fák ágait megcsapja...." Csokonai

1.( Mindenszentek napja) cserefáról levágott ág: ha belül száraz, kemény tél, ha nedves akkor enyhe tél. Ha eső esik, enyhe télre, ha tiszta az idő kemény, havas télre számítottak.

11. ( Márton nap) időjárásából következtettek a télre:
"Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható."
Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja.
A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid akkor sáros.

19. (Erzsébet) ha e napon havazik azt mondják; Erzsébet megrázta pendelyét. A tél és a karácsony rámutatónapja.
A kalendárium szerint:" Szent Erzsébet napja tél erejét szabja"

25. (Katalin) Ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog, viszont ha Katalin locsog akkor karácsony kopog.
Rámutató nap, január időjárására utal.

       
 
 
NOVEMBER GYÓGYNÖVÉNYEI: 1,) a hagyma,   2,)a birsalma
 
1,)                2,)
 
A HAGYMA: (Allium cepa ) ceapa
 
Kétéves növény, bojtos gyökérzete van, a földben lévő hajtását, a bulbust vagy hagymát fogyasztjuk. A "vöröshagyma" fajtanév, de ennek is számos változata van, amelyek egy része még csak nem is vörös, hiszen ismerünk például  "fehér",  "ezüstfehér", "rubin" (lila) fajtákat is. Ez a nagy tápértékű fűszernövény- illetve zöldségféle Közép-Ázsiából került hozzánk. Ősidők óta használatos világszerte. Csípős ízét és illatát alilszulfid vegyületek okozzák. Tartalmaz szénhidrátot, fehérjét. C-vitamint. Ezen kívül kéntartalmú vegyületeket, B1-, B2- vitamint, flavonoidokat, nikotinsavat, vasat, jódot, káliumot, kalciumot, foszfort, szelént és cinket is találunk benne. Energiaszegény.
Egyiptomban szent növényként tisztelték és a kelták is nagy becsben tartották. Indiában több ezer éve használták szívbetegségek, reumatikus fájdalmak gyógyítására.  Az ókori görög és római történetírók is feljegyezték
 használatát, de a vikingek körében is igen kedvelt konyhakerti növénynek számított. Magyarországon a termelése, fajtanemesítése Makóhoz kötődik,
Erdélyben leghíresebb a Kibéd-i hagyma, amelyhez a következő anekdótából lett szójárás is fűződik:  Megkérdezik az atyafitól, hová való kend? Mire az büszkén kihúzza magát: - Kibédi! Há' mé' kérdi, a hagymaszagot nem érzi?!
A magyar konyha egyik leggyakrabban használt növénye. Elsősorban levesek, főzelékek, húsételek ízesítésére használják, de önálló ételeket is készítenek belőle és salátákhoz, hidegkonyhai ételekhez, savanyúságokhoz is számos módon hozzáteszik. Az igazi, "magyaros" pörköltnek, paprikásnak, lecsónak a dús szaftját a sok dinsztelt hagyma adja meg.
De a Nyárád mentén igen kedvelt a közismert:

Hagymatokány:

2-3 fej hagymát megtisztítunk, apróra vágunk és 1 evőkanálnyi zsírban világosra pirítunk. Meghintjük csipetnyi pirospaprikával, felengedjük 1 dl tejjel,ízlés szerint sózzuk és állandóan kavargatva zsírjára visszasütjük. Vízzel pótolva addig pároljuk, amíg a hagyma teljesen szétfőve szószt képez. Ekkor megborsozzuk.Némelyek lisztes eresztékkel sűrítik be. Puliszkával és savanyúsággal tálalva kitűnő reggeli vagy vacsora, de dologidőben gyakran ebédnek is megfelelt.
 
 
 
              

A konyhakertben, szántóföldben termelt növény, melyet a népi gyógyászatban igen sokféle betegség gyógyító ételének tartottak. Csömör ellen sótlan, nyers hagymát ettek. Köménymaggal, ánizzsal összefőzve szélhajtó tea készül belőle. Nyersen kicsavart levét itták érelmeszesedés, tüdőgyulladás és vizeletelakadás esetén. Nyersen lereszelve és fele-fele arányban júhtúróval elkeverve megállítja a hasmenést. Kitűnő immunerősítő élelem nyersen, sóval fogyasztva megelőzhetjük a meghűlést. Külsőleg a hagyma levele gátolja a darázscsípések által okozott gyulladásos reakció kialakulását. Hagymaszeszként (négy napig alkoholban áztatva majd leszűrve), bedörzsölőszerként hajnövesztő hatást tulajdonítanak neki. Tavasszal a legkorábbi vitaminforrásaink egyike lehet a zöldhagyma, az újhagyma szára.
Paracelsus azt mondta róla: "A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika"
 Az idők során felfedezték, hogy a hagyma fogyasztása megóvhat a nyelőcső, a
 gyomor, a vastagbél és a tüdő alattomos tumoros megbetegedéseitől. 
A nyers hagyma hatóanyagai hatásosak lehetnek a szemölcs, tyúkszem, a hajhullás
 gyógyításában valamint a bélflóra zavaraival, és emésztési problémákkal szemben is.
 
Megfázás esetén

 Egy hagymát apróra vágva két percig vízben felfőzünk. A főzetet lehűtjük,
 majd amikor langyos 5 percig a lábas fölé hajolva inhaláljunk.


 Torokfájás esetén

 Egy nagy friss hagymát nagy szeletekre darabolunk. Befedjük cukorral és egy
 tálkában a hűtőszekrénybe helyezzük. Egy fél nap múlva édes levet ereszt.
 Ebből naponta több alkalommal egy-egy teáskanálnyit fogyasszunk.

 

Nyákoldó hagymaszirup

 Két-három hagymát felaprítunk majd három evőkanál cukorral vagy mézzel
 édesítünk. Ehhez 1/8 liter vizet adva öt percig főzzük. A keletkező szirupot
 leszűrjük, lehűtjük majd naponta 3-5 evőkanállal fogyasszuk.

Hagyma az ágy mellett

Nátha esetén helyezzünk el egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyunk
 mellé, fejmagasságban. A hagyma eltávozó illóolajai kedvező hatással bírnak
 egészségünkre.

Izületi fájdalom és reuma gyógyítására

 A friss hagymalé fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatású. A
 hagymapakolás elkészítéséhez aprítsunk fel két-három hagymát és helyezzük
 egy vékony, tiszta gyapjúkendőbe. A pakolást melegítsük föl vízgőz felett
 egy megfordított fedőn, majd nyomjuk ki belőle a hagymalevet. A nyert
 borogatást kissé lehűtve a beteg testrészre helyezve enyhítheti az ízületi
 fájdalmakat és reumát.


 Álmatlanság ellen

 Két hagymafelet egy kevés mézzel és ízlés szerinti mennyiségű tejjel
 felfőzünk. Este lefekvés előtt, langyosan fogyasszuk.>

 Hideg végtagok esetén

 Egy hagymát apróra vágunk és leforrázunk. Kihűlés után a főzettel a kihűlt
 végtagot átmossuk.

 Hajhullás

 Néhány szem hagymát igen apróra vágunk, vagy lereszelünk. Egy kevés langyos
 vízzel elkeverjük, majd a pakolással hajunkat, fejbőrünket befedjük. Pár
 percig rajta hagyjuk, ezután jöhet az alapos hajmosás.

*   *   *   *   *   *   *   *   *   *   *

 

A BIRS (birsalma vagy birskörte) (Cydonia oblonga) gutui

 

 A birs, vagyis a "krétai alma" (a tudományos név fordítása ezt jelenti) nagyon tápláló gyümölcs. C­ vitamin-tartalma felülmúlja az almáét,  Illatos gyümölcséért termesztik. A meleg mérsékelt éghajlatú Délnyugat Ázsia kaukázusi területein őshonos.

Termése éretlenül zöld színű, szürkésfehér piheszőrökkel, melyek késő őszre ledörzsölődnek; az ekkorra érett, fényes aranysárga, kemény falú, erős illatú termés, melynek formája almára vagy körtére emlékeztető. A termés alakváltozatától függően beszélhetünk birsalmáról vagy a körteszerű termés esetében birskörtéről – ennek részben ellentmond, hogy ugyanazon növény is teremhet egyik évben körte, a másik évben pedig alma alakú gyümölcsöket.

Termése nyersen kellemesen édeskés, savanykás ízű. Almabor készíthető belőle. Kemény állaga miatt több munkaráfordítást igényel a tisztítása, darabolása és a préselése is, ezért kevesebben vállalkoznak rá. Pedig télen szinte mindennap kellene ennünk, annyira hasznos az ízületeinknek.

De nem agyoncukrozott kompótnak és birssajtnak. Pedig nagyon finom tud lenni magában megsütve is. Szeleteljük ujjnyi vastagra a darabokat, és ha nagyon nehéz már a közepét fölvagdalni, hagyjuk egyben, főzzük meg a csumákat egy kevés lében, ízesítsük egy kis fahéjjal, és igyuk meg a levet édesítés nélkül.

A szeleteket tegyük tepsibe, de tehetjük lábosba. Süssük meg  szép aranybarnára, az alja karamellás legyen, a teteje puha. Esetleg kell alá egy kis víz, attól függ mennyire leveses a birs.

Fogyasztható  megsütve, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét,befőttet,kompótot, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el. Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható. Kellemes illata miatt falusi lakások hagyományos illatosítószere. Termésen pektinben gazdag, nyákoldó hatású. A népi gyógyászat egész magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza. Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.

  

Birsbefőtt

4 kg egészséges birset megmosunk, szárát leszedjük, félbevágjuk, magházát eltávolítjuk. Kevés vízben puhára főzzük, üvegekbe rakjuk. 2 liter vizet 1 kg cukorral felforralunk és a szörpöt az üvegekbe helyezett birsre öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük,száraz dunsztba tesszük. A kihűlt üvegeket hűvös helyen tároljuk.


Birsdzsem

4 kg érett, megtisztított birset folytonos keverés közben jól megfőzünk, és szitán átnyomjuk. Hozzáadjuk a 2 kg cukrot, és sűrűre főzzük. Mielőtt üvegekbe öntenénk, 2 dl rumot adunk hozzá. Az üvegek tetejét tartósítószerrel kezeljük, és kihűlés után lezárjuk, hűvös helyen tároljuk.


Birslekvár

Az érett gyümölcsöt kevés vízben puhára főzzük, és átnyomjuk tiszta vászonkendőn. 1 kg gyümölcshöz 80 dkg cukrot számítunk, kevés vizet adunk hozzá, s szirupot készítünk. Majd az átpasszírozott gyümölcsöt hozzáadjuk, folytonos kevergetés közben sűrűre főzzük. Üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, lekötjük, és hőkezelés után hűvös helyen tároljuk.

Birsmártás

A megtisztított birsalmára ráöntjük a citromlével és cukorral ízesített vizet, beledobjuk a szegfűszeget, puhára főzzük. Mikor kész, egy kicsit hűlni hagyjuk, összeturmixoljuk. A tejfölt a liszttel simára keverjük, és lassan, állandó keverés mellett hozzáöntjük. Visszatesszük a tűzre, összeforraljuk. Sültekhez kínálhatjuk.

 

NOVEMBER JELES NAPJAI

 
November 1. Mindenszentek napja: a naptárban név szerint nem szereplő szentek emléknapja, dologtiltó nap.
 
November 2. Halottak napja: Mindenszentek és halottak napja közti éjszakán a néphit szerint a templomban a halottak miséznek. Halottak napján, sőt hetében mosási tilalom volt, attól tartva, hogy akkor a hazajáró halott vízben állna, tilos volt mosni azért is, mert megsárgulna a ruha. Nem meszeltek, mert a férgek ellepnék a házat. Káposztát sózni sem volt szabad halottak hetében, mert ellágyulna. Ma temetőbe járás, a sírok rendbehozatala, a gyertyával való világítás szinte mindenki számára kötelező. A halottak napjának világítással egybekötött megünneplése a Nyárád-mentén csak újabb szokásként, a második világháború után terjedt el.
    
 
November 11. Szent Márton napja: Márton-napon lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak. Úgy tartották, minél többet isznak, annál több erőt és egészséget isznak magukba. Ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát."Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik" tartották. A liba csontjából az időjárásra jósoltak: " A bornak szent Márton a bírája", tartja a mondás, azaz ilyenkor iható az újbor.
 
November 19. Árpádházi szent Erzsébet napja: Időjárásjóslás kapcsolódik ehhez a naphoz, általában havazást várnak a gazdák, csak úgy mint Katalinkor.
 
November 25. Katalin napja: Katalin-naphoz férjjósló hiedelmek és praktikák kapcsolódtak. Ilyenkor is szoktak vízbe tenni gyümölcságat, s ha az karácsonyra kizöldül, a kíváncsiskodó lánynak közeli férjhezmenetelt jósolt (lásd még Luca-nap). Az ágat ez esetben katalin-ágnak nevezik. Női dologtiltó nap, ilyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Katalin női dologtiltó nap. Iyenkor nem sütöttek kenyeret. Nem szabad szántani, kocsiba befogni. Leálltak a malmok is. Katalin napjával befejeződtek az őszi bálok, lakodalmak.
 

November 30.Szent András napja. A hagyomány szerint kereszthalált halt átlósan ácsolt kereszten, innen az andráskereszt elnevezés. András a keleti ortodox egyház védőszentje, kultusza ezeken a vidékeken nagyon erős.
András napja a legelterjedtebb férjjósló nap, ólomöntéssel, gombócfőzéssel igyekezetek a jövendőbeli személyét kitalálni. (A gombócokba papírra írva egy-egy férfinevet gyúrtak, és amelyik legelőbb jött fel a víz színére, olyan nevű férjet vártak a lányok maguknak,
"ha éjfélkor gyertyafénynél belenézel a tükörbe, az arcát is megláthatod.
Végy tizenhárom cédulát, írj rá tizenkét férfinevet, a tizenharmadikat hagyd üresen. Készíts 13 gombócot, mindegyik közepébe rejts egy-egy cédulát. Főzd ki, s amelyik elsőként jön fel a víz tetejére, vagy amelyik evés közben neked jut, annak a fiúnak leszel a párja. Ha az üres cédula kerül először elő, vagy az lesz a te tányérodon, akkor egy évig aligha mész férjhez."  Ólomöntés is volt a fonóban, az öntvény alakjából a jövendőbeli foglalkozására következtettek. Vidéken ezen a napon kezdték el a disznóvágást, a disznótorok farsang végéig tartottak.

      
   

 
NOVEMBER A KONYHÁBAN:


 
 
  Lebbencs leves:

készítéséhez bármikor előre elkészíthetjük a LEBBENCS tésztát: 2 tojásból a szokásos módon laskát ( vékonyra nyújtott tésztát) gyúrunk, kiserítjük. Nem vágjuk fel, hanem egészben hagyjuk teljesen megszáradni és kisebb-nagyobb darabkákra tördeljük, vászon vagy papírzsakcsóban tárolva bármeddig eláll.

A leveshez: 3-4 szelet füstölt szalonnát apró kockákra vágva kiolvasztjuk. A tepertőt kiszedjük. A visszamaradt zsíron 1-2 maroknyi lebbencstésztát világosra pirítunk, meghintjük késhegynyi pirospaprikával és azonnal feltöltjük 2-3 l vízzel. Beleteszünk 1-2 kockára vágott krumplit, 1 csokor apróra vágott petrezselyemzöldet, sózzuk és addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor visszatesszük a szalonna tepertőt és csípőspaprikával tálaljuk.


 
 Fokhagymás leves:  

A liba csontos részét főni tesszük a család nagyságától függően 2-3-4 liter hideg sós vízben. Amikor felfőtt a habját leszedjük ( mint a húslevesnek) és hozzáadunk egy maroknyi rizset és 1-2 cikk apróra vagdalt fokhagymát. Addig főzzük, amíg a hús puha lesz. 1-2 tojás sárgájából 1-2 evőkanál lisztből és tejfölből eresztéket készítünk neki. (a tojás fehérjét a fövő levesbe engedjük) és azt is megfőzzük. Tejfelezzük, ecettel savanyítjuk, kevéske cukorral finomítjuk.
 


 
Libamáj pástétom:

1 fej fehér hagymát apróra vágunk( vagy reszelünk) és kevés libazsíron épp csak üvegesre párolunk. Késhegy pirospaprikát és a libamájat ráhelyezve azonnal felöntjük annyi sós tejjel, hogy jól ellepje a májat és addig főzzük, amíg a tejet egészen elfőtte. Hagyjuk kihűlni, akkor hozzáadunk 2 keményre főzött tojást, 1 tejbe áztatott zsemlyét 1 kanál libazsírt (esetleg vajat), őrölt borsot és az egészet szitán áttörjük. (Ma már turmixolni is lehet.) szükség esetén még utánasózzuk. Libazsírral kikent, fedős edényben 1/2 óráig gőzben főzzük. Hűvös helyen 1 hétig is eláll.


Császárszalonnás rakott-pityóka:

1kg burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk és karikára vágjuk. 4-5 tojást felverünk 1 dl tejföllel, sózzuk, borsozzuk. Egy kizsírozott edényt vékony szeletekre vágott császárhússal (kájzer) kibérelünk. ráhelyezünk 2 sor karikázott burgonyát, meglocsoljuk a tejfölös tojással, meghintjük petrezselyemzölddel és kájzerrel befödjük. Erre megint 2 sor burgonya kerül, tojással meglocsolva és addig folytatjuk, amíg a burgonya tart. Tetejére vékony szeletekre vágott sajtot borítva melegített sütőben kb. fél óráig sütjük. Bármilyen savanyúsággal tálalható.
 


 
  Pirított-káposztás nudli

4 személyre 1kg krumplit hajában megfőzünk, megtisztítjuk és még melegen összetörünk. Hozzáadunk 20 dkg lisztet, 2 egész tojást, kevés sót és gyúrjuk egynemű tésztává. Amíg pihen, a káposztát reszeljük le és sózzuk meg. Kevés olajon karamelizáljunk világosra 1 evőkanál cukrot és a levétől kinyomkodott káposztát kavargassuk belé, majd lassú tűzön, állandóan kevergetve pirítsuk meg. Amikor ez elkészült tegyük félre. A krumplis tésztát tegyük lisztezett deszkára, vágjuk kisebb darabokra és sodorjunk belőlük kisujjnyi vékony kolbászokat. Ezeket késsel daraboljuk 2-3 cm darabokra. Sós vízben kifőzve a pirított káposztára szedjük, lazán összeforgatjuk és melegen tálaljuk.
 
 

 

0.225 mp