OKTÓBERBEN VOLT AKTUÁLIS

  OKTÓBER
 
" Kamra mélyén egér rág, aranylik fenn a faág, Minden aranysárga itt, csapzott sárga zászlait eldobni még nem meri, hát lengeti a tengeri " Weöres Sándor
                  
 
SZÜRET HAVA, SKORPIÓ HAVA, MAGVETŐ HAVA, ŐSZ HAVA, osztó-fosztó OKTÓBER, nevét az octo= nyolcadik szóból kapta. Ez már az igazi, mustillatú, lombhullató ősz. Az eddig szinte egyhangúan zöld erdő megszínesedik. Leghamarabb sárgul a nyárfa, azután a juhar és a gyertyán. A vadcseresznye levele élénkpirosra változik. Vöröslik a vadrózsa, galagonya és vadkörte. A kecskerágó bokor szinte lila. legvégül a szürkekérgű bükkfa gyúl vörösre. Potyog a makk, a vadgesztenye, pörög a juharfa propelerszerű termése. Szállnak a hársfák könnyű, szárnyas, apró, barna magvai. Érett már a galagonya, kökény és csipkebogyó. Az őzek sötétbarna, tömött, meleg bundára váltanak. A mókusok, egerek egész raktárakat hordanak össze.A borzok, pelék vastag hájat eresztenek, hogy legyen mit lekoplalni tavaszig. Érett a télire való alma. A hónap közepétől nyílik a krizantém, amely színes bokraival vidámítja a már jócskán megkopott kertet. Mert legtovább bírja a hideget, azért használ(t)ják a halottak napi sír-díszítéshez.Hajdanán, nagyanyáink kertjében októberben még javában virágzott a kellemes illatú, sárgás-piros színű szagos rezeda.
 
krizantém    rezeda
 

Október vidékeinken a szüret hónapja volt. Ebben a hónapban vannak a szüreti bálok, gyakran a lakodalmak. Szüret után kezdődik a kukorica szedése és a káposzta vágása. Ez után nem marad más mezei munka, mint a ganéj kihordása. Az első fagyokig még találhatunk őzláb gombát, lila pereszkét, egy-egy pöffeteget.


GYÓGYNÖVÉNYE: homoktövis, kökénybogyó, galagonya
 

 

OKTÓBER JELES NAPJAI  

 

    zsidócseresznye

 

Október 4. Ferenc (Asziszi szent Ferenc) napja: A vetés kezdésének napja. A vetésre legalkalmasabb hétnek az ún. ferenc-hetet tartották. A Nyárád-mentén a Ferenc-nap körüli hetet búzahétnek nevezik. Mert az állatok védőszentjének is tartották, a gazdasszonyok nyírfaágat tettek a fészekbe, ha ilyenkor ültettek kotlóst, hogy a csirkék el ne pusztuljanak. Úgy vélték, a nyírfaág mindaddig, amíg ki nem kelnek a csirkék, megvédi őket az ártó, gonosz hatalmaktól.


Október 15. Teréz napja: szüretkezdő nap. Teréz-szedés a neve. Asszonyi dologtiltó nap volt, amikor nem moshattak, kenyeret sem süthettek.


Október 21. Orsolya napja a "káposztavágás" betakarításának ideje


Október 28. Simon-Júdás napja a szüreti bálok kezdete, a juhászok elszámolásának napja, a kukorica betakarjtásának kezdete. E nap után kezdődnek a kukoricafosztó kalákák, amit a Nyárád-mentén Törőbúzahántó -nak neveztek. Főleg a legények mentek a lányos házakhoz megkérdezni, hogy "kell-e hántó"?.  A lányok arcát a legények üszökkel maszatolták össze, a kukorica héjában meghengergették a lányokat, a piros csöveket pedig elkapkodták a legények, s azt csókkal kellett kiváltani. Jó időben az udvaron, esőben a konyhában, fészerben fosztottak. Szilvával, süteménnyel, itallal kínálták a segítőket. Énekeltek, beszélgettek. A fiatalok egyik legfontosabb szórakozási alkalma volt a kukoricafosztás. Nagylányok és legények mehettek oda. A jó énekest felültették a rakás tetejére, neki nem kellett egész este dolgozni.

                

 
 
OKTÓBERI IDŐJÓSLÓ NAPOK 
 
"Október, október, napsütéssel jó ember, sok esővel rossz ember"
Ha a fák levelei későre hullanak le hosszú, kemény tél várható, ha korán lehullanak, bő termés a következő évben.
               
  

9. (Dénes) Déneskor ha esik, esős lesz tavaszig.
21. ( Orsolya napja) Orsolya nap sokfelé a szüretkezdés ideje. A hajdúsági pásztorok e nap időjárásából a télre vonatkozóan következtettek. Ha szép idő volt, akkor szép telet vártak.
26. ( Demeter napja) A Demeter-napi hideg szelet a kemény tél előjelének tartják. "Ha szelet fúj Demeter, a tél hóval temet el"
28. (Simon - Júdás napja) : Ha megjött Simon Judás, jaj neked már inges, gatyás! Midőn eljön Simon-Júdás, didereg, fázik a juhász." ami azt jelenti, hogy véget ért a szelíd őszi idő, ettől a naptól bármikor lehet hóharmat, fagy, dér.

 

Kökény (Prunus spinosa) porumbar

A szinte bárhol termő kökénynek éppen szezonját éljük.

 

  kökény termése


A kökény tövises cserje, a szilvafélék rokona – bár kevesen tudják – gyógynövény.  A kökény – népies nevén kökönye, tövisfa, ekeakadály,boronafa, kökénszilva vagy zabszilva már szeptemberben kezd érni.Éretlenül biborszínű, éretten fekete. Kissé kesernyés, fanyar ízű, de később,(októberben),amint megcsípi a dér, az első késő őszi fagyok után érdemes szedni, hiszen ekkor húsa megpuhul, íze pedig édeskéssé válik.
Fehér színű virágai (Prunus spinosa flauer) tavasz közepén, lombfakadás előtt nyílnak.

kökény virága
 

A kökény teljes növénye sokoldalúan felhasználható: főzhetünk belőle teát, készíthetünk belőle szörpöt, mártást húsokhoz, lekvárt, de akár likőrt is.

 

  • Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.

  Mártás-hoz: 1,5 kg kökény, 30 dkg cukor, fél liter almaecet, 2 dl víz, 25 dkg méz, 1 fahéj, 5 szem   szegfűszeg.
A kökényt leszárazzuk, megmossuk, szárítjuk és egy éjjelre a mélyhűtőbe tesszük. A cukrot egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, a vízzel felöntjük, hozzáöntjük az ecetet. Lassan addig főzzük, míg felolvad a cukor. Hozzáadjuk a mézet, a szegfűszeget és a fahéjat. Beletesszük a fagyasztott kökényt,  felfőzzük és lefedve hűlni hagyjuk. Másnap  üvegekbe tesszük a bogyókat, a levét felforraljuk és 10 percig főzzük. Forrón öntjük a kökényre,  az üvegeket lezárva, száraz dunsztba tesszük. Kiváló  vadételekhez és savanyúan készített sültekhez.

  • Mézzel, gyógyító hatású dzsem vagy zselé készítésére használhatjuk.
  • Bor készítésére is alkalmas.
  • Likőr is készítenek belőle,

    Kökénylikőr: A  kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük.

  • de fogyasztják cukrozott gyümölcsként, aszalva, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.

 

 A kökény magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, s jótékony hatással van a szív- és érrendszerre.

A terméséből készült lekvár nemcsak nagyon finom, de emésztési zavarokra is alkalmas, a hasmenés kiváló gyógyszere.

Kökénylekvár mézzel

A teljesen érett kökényt tisztítsuk meg, és kevés vizet aláöntve, lefedve fözzük puhára. Utána szitán törjük át, és takaréklángon állandóan kevergetve, sűrítsük be. Ha a gyümölcshúst nem tudjuk teljes egészében kipasszírozni, akkor a visszamaradt pépet engedjük fel kevés vízzel, és felforralva újra törjük át a szitán. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük. Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt, a bogyót. A kökénylekvárt ehetjük magában, kenyérre kenve, de felhasználhatjuk sütemények, desszertek készítéséhez

A virágából  (április végén szedjük)   vértisztító, fogyást elősegítő teát készíthetünk, mely remekül funkcionál vízhajtóként, hashajtóként egyaránt.Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

A szárított virágokból készített forrázata vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használják.

Kökényvirág tea: 3 ek szárított virágot 6 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, majd 20 percig állni hagyjuk, utána leszűrjük. Naponta három alkalommal fogyasztunk 2-2 dl teát.

 

A leveleiből  (megszárítva, csukott dobozban tárolva,) néhányat fél liter vízben forralva, majd a forrázatot megszűrve olyan szájvizet főzhetünk, amely enyhíti a torokfájást és gyógyítja a megduzzadt mandulákat is.

A kérgéből készült főzetnek pedig nyugtató hatása ismert.

A csonthéjas gyümölcs emellett olyan flavonoidokban bővelkedik, melyek csökkenthetik a rákos megbetegedések kockázatát.

 

Homoktövis (Hippophae rhamnoides) catina

Népies neve: ezüsttövis, fűztövis, homokfa

                 

A tibeti orvosok már i. e. 900 évvel ismerték és népszerű gyógynövényként tartották számon a homoktövist. Égési sérülések, gyomorfekély és májgyulladás kezelésére is előszeretettel alkalmazták.

Élettanilag legértékesebb rész a termése, narancsszínű álbogyó A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az immunrendszer erősítésén túl hámosító hatása segíti a sebgyógyulást, bőrbetegségek gyógyulását, regenerálja a májat, valamint védi a szív egészségét.

Erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulásának lehetőségét. Segít a ráncok megszüntetésében, rendszeres fogyasztása a ráncok megjelenését késlelteti.

                

A homoktövis a hajhullást is képes megállítani, azáltal hogy hatóanyagi erősítik a hajhagymákat. Ilyen célra a homoktövist mind belsőleg fogyasztva mind külsőleg a hajunkra kenve használhatunk.

Zsíroldó hatása okán, pozitív hatást gyakorol a máj működésére, ahol a zsírok kerülnek lebontásra. A homoktövis könnyíti az emésztést azáltal, hogy segít a májnak a nehéz állati zsiradékok feldolgozásában. Mindemellett jótékonyan hat a gyomor és bélhurutra egyaránt.

Fogyasztása fogyókúrázóknak is erősen ajánlott, mivel a növény zsíroldó hatású, illetve az anyagcsere fokozása révén segíti az ideális testsúly elérését.

Levele is gyógyhatással rendelkezik. A népi gyógyászatban használják meghűléses megbetegedéseknél.

Általános legyengülés, különösen fertőző betegségek és műtétek után jó immunrendszer-erősítő. A homoktövis nagy C-vitamin-tartalma miatt ideális téli gyógyszer.

            

Terméséből teát készíthetünk: az összezúzott bogyókból 1-2 kiskanállal adunk 250 ml fövő vízhez, lefedve állni hagyjuk 15 percig. Étel előtt kb. 20 perccel fogyasztjuk. Adagja napi 2-3 csésze. Különösen vitamindús italt kapunk, ha 1-2 kiskanál csipkebogyót is adunk hozzá. A téli meghűlések kiváló gyógyszere.

Gyümölcslé, dzsem készíthető belőle általában más gyümölcsökből készült termékekkel vegyesen, ugyanis a homoktövis gyümölcse savas, hasonlóan a citromhoz. Gyümölcsét gyógyszeralapanyagként is hasznosítják: nehezen gyógyuló sebek, fekélyek gyógyítására.

A népi gyógyászatban bort is készítenek belőle a téli meghűlések megelőzésére fogyasztják, napi 1-2 pohárkával.

Hozzávalók: 1 kg jól összezúzott bogyó, 5 liter felfőzött és lehűtött víz, 1,5 kg cukor. Ezt az adagot addig kavargatjuk, amíg a cukor elolvad, azután szobahőmérsékleten érleljük 20 napig, majd üvegekbe szűrjük. Adagja napi 1-2 pohárka.

Ne kézzel szedjük, hanem ollóval vágjuk le termését.

 

Galagonya (Crataegus  oxyacantha L.) paducel

 

Apró, fehér virágain és élénkpiros bogyóin kívül nagy tövisei vannak. Egyes fajtáinak virága dög­szagot áraszt. Sokáig a balszerencse és a halál szimbóluma volt, mivel a néphagyomány szerint Jézus töviskoszorúja is galagonya­ ágakból készült. Éppen ezért egy hiedelem is fűződik hozzá, miszerint nem szabad virágzó galagonyaágat vinni a házba, mert halált hozhat. Más babona szerint viszont szerencsét hoz, jó termést, virágzása a tavasz első jele. A keresztény hagyományok szerint Mária szüzességét jelképezi.

Jótékony hatását csak a 19-20. század során igazolták. Hatóanyagát a növény leveléből, virágából, vagy terméséből főzött tea adja:

 -2 dl forró vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított galagonyalevelet, majd 15 perc elteltével szűrjük le és mézzel édesítve fogyasszuk naponta több alkalommal.

Virágait  likőrök és borok ízesítésére használhatják,

leveleit frissen salátába keverhetjük.

Termését nyersen is fogyaszthatjuk, de lekvár is készülhet belőle:

-a megtisztított érett bogyókat nyomkodjuk szét, és öntsünk rá annyi vizet, hogy egyharmadáig ellepje. Tegyük hozzá a cukrot(tetszés szerint, mert nem savanyú gyümölcs), majd főzzük puhára. Utána szitán törjük át, izesíthetjük fahéjjal, vaníliával és lassú tűzön állandóan kevergetve sűrítsük. Az elkészült lekvárt merjük kifertőtlenített üvegekbe.

A népi gyógyászatban szívgyógyszerként, nyugtatóként használták, de a mai gyógyszeripar is használj, mint gyógyszer alapanyag az:

  • anginás mellkasi fájdalmak megszüntetésére
  • magas vérnyomás csökkentésére
  • szívbetegségben szenvedőknél
  • a szívösszehúzódások hatékonyabbá tételére
  • szívritmuszavarok szabályozására
 
OKTÓBER A KONYHÁBAN:

  Céklaleves:

1-2 kisebb céklát meghámozunk, megmossuk és apró kockákra vágunk. Felöntjük 2 l sós vízzel, hozzáadunk 1 kávéskanál őrölt köménymagot és puhára főzzük. Világos rántást készítünk kevés zsiradékból 1 evőkanál lisztből tejjel felengedjük és a céklához adjuk. Ízlés szerint ecetezzük, cukrozzuk esetleg még sózzuk. Pirítós kenyeret adunk hozzá.


Murokfőzelék:
 
 

1/2 kg (vagy ha nagy a család 1 kg) sárgarépát a nagyobbik lyukas reszelőn lereszeljük. 1 kisebb fej hagymát apróra vágunk és 1-2 kanál zsiradékon kissé megüvegesítünk, ráhelyezzük a reszelt murkot(s.répát) 1 evőkanál cukorral meghintjük 1-2 percig még kavargatjuk aztán annyi vizet töltünk alája, hogy csak éppen ellepje Kissé megsózzuk, és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a vizet teljesen elfövi és zsírjára visszasül. Ekkor a murkot a lábos egyik oldalába húzzuk. A feljövő zsiradékon, állandóan kavargatva megpirítunk 1 evőkanál lisztet, gyorsan feltöltjük vízzel és állandóan kevergetve összefőzzük. Ha kell utánasózzuk, kissé megborsozzuk, megtejfölözzük és petrezselyem zőldjével meghintjük (lehet szárított, vagy zellerlapi is) Bármilyen feltéttel: bundáskenyér, sült-sajt, tükörtojás(ökörszem) kolbász, vagy éppen pirított szalonnával, kirántott gombával tálalhatjuk.


  Kirántott őzlábgomba:


Ha még szép a "vénasszonyok nyara", az őszi avarban a harmattól szép nagyra nő, kalapját széttárja az őzlábgomba, amiből kitűnő "hazug- kirántott húst" készíthetünk.
Szép, nagy kalapú gombákat megtisztítjuk a szárától, megmossuk, majd a vizet leszárítva sózzuk, borsozzuk. Fűszerezett lisztbe, felvert tojásba esetleg prézlibe is bemártva forró olajban szép pirosra sütjük.
bármilyen körettel, savanyúsággal "húsként" tálalhatjuk.

Csipkebogyó lekvár:

Csak frissen szedett bogyóból készíthető: 1 kg csipkebogyó, 80 dkg cukor, 1db. citrom leve

A megmosott csipkebogyót annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük (kb. 30-45 perc). Ezt követően az egész főzetet sűrű szitán vagy szöveten átpasszírozzuk és a masszába belekeverjük a cukrot és a citromlevet. Felforraljuk és kevergetés közben még sűrűsödésig főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

Csipkebogyó mártás:

5 dkg vaj, 1 evőkanál zsemlemorzsa, csipkebogyólekvár, 3 dl vörösbor, citromlé

Az 1 evőkanál zsemlemorzsát vajon megpirítjuk, majd a vörösborral felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt adunk hozzá, hogy besűrűsödjön, és a legvégén ízlés szerint citromlevet teszünk hozzá. Fogyasztása vadhúsok mellé ajánlott.
 
 Csipkebogyóbor

45 dkg szárított bogyóhoz adunk 50 dkg cukrot, 4, 5 liter vizet és 5 g citrom vagy bórkősavat.
A szárított csipkebogyót, minden esetben alaposan mossuk meg, mert a rajtuk lévő szennyezések tönkretehetik a munkánkat. A csipkebogyóbor nagyon sok C-vitamint tartalmaz, ezért a napi fogyasztásával a szervezet ellenálló képességét növeli, zamata miatt is nagyon közkedvelt ital. A vizet nem szabad felmelegíteni, csak szoba-hőmérsékletűre: ( 20, legfeljebb 25 °C?ra). Túl meleg, vagy forró víz, zavarosodást okoz. A vizet ráöntjük a gyümölcsre, és 24 órát pihentetjük, majd adagonként préskendőbe (tüllkendőbe) csomagolva kipréseljük. A kipréselt léből annyit kiveszünk, hogy a cukrot és a savat feloldhassuk benne. Csak amikor teljesen feloldódott öntjük vissza a lére. Az erjesztő edényt, háromnegyedig töltjük fel, kotyogóval kell ellátni, és egyenletes, lehetőleg 12-16 °C-os hőmérsékleten erjesszük.
Ha a kotyogó elcsendesedett, lefejtjük a bort. Ezután visszahelyezzük a kotyogót és még néhány napig, hagyjuk ülepedni, majd ismét lefejtjük.
Palackozás előtt még egyszer lefejtjük, zöld üvegekbe töltjük úgy, hogy az üveg szájáig töltjük és a dugó benyomásával, szorítjuk ki a bort, így kizárjuk a levegőt. Sötét hűvös helyen tároljuk.
 
HÁZI VEGETA
 
hozzávalók:
 
  • 20-30 dkg só
  • 10 sárgarépa
  • 4-5 paprika
  • 3-4 paradicsom
  • 3 kisebb fej karalábé
  • 3 közepes sárga hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 csokor friss petrezselyem
  • 1 nagy fej zeller
  • 1 fél fej fehér káposzta
  • 1 jó nagy csokor zeller-zöld
  • 1 kis csokor leostyán
A zöldségeket, hagymát tisztítsd meg, kockázd fel, a káposztát vágd szintén turmixgép-barát részekre, tépkedd hozzájuk a petrezselymet, a zeller zöldjét és a leostyánt is, törd hozzájuk a fokhagymát, majd indítsd be a turmixgépet és aprítsd egészen finomra a zöldségeket. Ha ezzel megvagy a sót keverd hozzá. Majd csak töltsd kifertőtlenített üvegekbe  és tedd hűvös helyre, aztán ha bármihez kell, használd bátran.

 

0.03 mp